Zwolle – Het debat over de cultuur en natuur in de Stad Zwolle is een georganiseerde chaos. Politici worden van alle kanten verrast. Zo is er ‘De Stoel’ voor mensen uit het publiek die het niet eens zijn met beweringen en discussies worden zonder pardon onderbroken door een bandje. Kunstenaars die verspreid staan door de theaterzaal leggen deze situaties vast op doek, een slager (Herman Haverkort) veredelt een varken en de stukken vlees worden vergeleken met de aanwezige politieke partijen. In Theater Young Ones, dat zijn podium beschikbaar heeft gesteld, heeft dictator van Hese vanavond de touwtjes in handen.
foto’s: Gerlinde Schrijver
"De Partij Voor Cultuur staat voor zelfredzaamheid binnen cultuur en natuur en bewustheid daaromtrent" legt Martijn van Hese uit, de ‘dictator’ van de partij. "Groen en duurzaamheid is hip. Dat voel je aan alle kanten en ik wil zelf ook graag zelfredzaam zijn. Ik denk dat het belangrijk is om je er bewust van te zijn wat het woord cultuur betekent, en wat dat woord voor jou kan betekenen." Ondanks de aanhangers die ze nu al hebben, stellen ze zich niet verkiesbaar. "Ik denk dat je de grootste slagkracht in de politiek hebt als je niet verkiesbaar bent, omdat je dan je geloofwaardigheid houdt. Het gaat mij niet om het plekje in de Raad. Het gaat mij erom dat de mensen mij kunnen vertrouwen omdat ik dingen doe en niet omdat ik dingen zeg. Daarom doe ik ook veel voorbereidingen van vanavond in m’n uppie. Ik hoop dat mensen zich daar door geïnspireerd voelen. Dat ze ook zelf de handen uit de mouwen gaan steken."
Naast de kunstenaars, die verspreid door de hele zaal de situaties vastleggen op het doek, staat een slager met liefde een half varken te veredelen. Hij krijgt tussen de debatten door het woord om uit te leggen wat hij op dat moment aan het doen is. De avond begint voor de politici al met een uitdaging. Na een theatrale aankondiging van Van Hese, moeten de politici zelf hun stoel halen van een grote hoop op elkaar gegooide stoelen. Het publiek klapt enthousiast mee op de maat van de muziek, terwijl de stapel stoelen instort als een van de lijsttrekkers een stoel probeert te pakken. “De partijavond wordt een grote chaos en iedereen weet dat ook. De gasten maken de avond, dus als de politici heel erg gaan debatteren dan zorg ik gewoon dat er even een bandje doorheen komt op een moment dat ze het niet verwachten. Het is een avond van de spontane dingen.” zegt Van Hese met een grijns.
De stoelen zijn nog maar het begin. Een debat tussen de VVD en SP wordt verstoord door een ‘irritant gebrom’, zoals de afgevaardigde van SP het noemt. “Kan iemand dat irritante gebrom alsjeblieft stoppen?” Waarop dictator Van Hese doodleuk antwoordt: “Oh, dat is geen irritant gebrom, dat is een drone.” Terwijl hij het zegt zweeft de drone al boven het hoofd van de afgevaardigde van de VVD. Zijn poging om het debat gaande te houden, houdt niet lang stand door de drone die zijn haar door de war waait en zorgt voor een ruis in zijn microfoon. Hij kan niet anders dan opgeven en meteen start een bandje een nummer in. Deze partijavond valt onder heel nieuwe soort en dat is precies het doel van Van Hese. “We denken dat de politiek heel anders kan. De politiek is vastgeroest. Het gaat om poppetjes en niet om ideeën. Neem bijvoorbeeld de posters. Je zou je toch doodschamen om met je kop op zo’n lelijke poster te gaan staan. Man man man, ik zou me in ieder geval echt doodschamen.”
Terwijl de volgende twee partijen met elkaar in discussie gaan, pakt de slager zijn zaag erbij om het varken op te delen in stukken. Bij elk debat lijkt het publiek feller te worden. Aan de reacties op onderwerpen als subsidies en bezuinigingen is goed te merken dat er veel cultuurliefhebbers aanwezig zijn. De VVD krijgt amper de kans om uit te leggen waarom subsidies nodig zijn, of de heldhaftige tune van ‘De Stoel’ wordt al weer ingezet. Degene die op ‘De Stoel’ plaatsneemt is het er niet mee eens en krijgt één minuut de tijd om zijn mening te delen. Aan de manier waarop Van Hese het microfoontje op zijn wang deelt, is te merken dat hij de mening het publiek belangrijk vindt. “Ik hoop dat er hele felle reacties zullen zijn op dingen die in de stad Zwolle bezig zijn. Ik hoop dat politici op bepaalde keuzes streng aangesproken worden en dat wij op die manier toch macht hebben zonder in de raad te zitten.”
Bij een volgend gesprekje met de slager, liggen de stukken vlees uitgestald met bordjes erbij. “Ik ben nou wel benieuwd welk stuk varken welke partij representeert.” zegt dictator Van Hese uitdagend tegen de politici. Alle partijen mogen een onderdeel van het varken kiezen en uitleggen waarom juist dat deel bij hun partij past. De Christen Unie gaat voor de schouders, “omdat zij de zware lasten dragen.” De VVD gaat voor het hele varken, SP voor de poten, “omdat die het meeste werk doen”. De afgevaardigde van Lijst Willem Lucht gaat voor de rug, “want ze kunnen m’n rug op.”
Over de vraag voor wie de ballen dan zijn, hoeft niet lang nagedacht te worden. Die gaan naar de Partij voor Cultuur.
De Von Hese viel nogal tegen. Hij denkt dat hij erg leuk is. De onderdelen waren leuk gekozen.
Is Terstal ook nog aanwezig geweest?
lekker zullke bijenkomsten organiseren en er zijn er veel meer hoor die op de centjes van de gewone burger worden gedaan….
Lekker is dat… 🙂
Waar haalt u die wijsheid vandaan br? Graag bronnen…
Oh nee, natuurlijk heeft br die niet. Br roeptoetert graag zonder onderbouwingen.
Zie een slager…..’de slager van Assendörp’8)8)8)