Het college van burgemeester en wethouders ging dinsdagmiddag op werkbezoek naar begraafplaats Kranenburg. Jeroen van de Broek van Monuta Zwolle gaf een toelichting over de bouwplaats van het nieuwe uitvaartcentrum.
Daarna gaf wethouder Pot een demonstratie van het funerair infopunt bij de ingang van het uitvaartcentrum. Afsluitend vond er een wandeling plaats over de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster waarbij oud-wethouder Jaap Hagedoorn, als voorzitter van de commissie Cultuur-historisch waardevolle graven, uitleg gaf op het recent verschenen rapport met aanbevelingen van de commissie.
Zwolle kent 28 cultuurhistorisch waardevolle graven, verspreid over alle begraafplaatsen. Bijvoorbeeld het graf van Helmig Jan van der Vegt (1864-1944), één van de oprichters van de SDAP, het graf van Rhijvis Feith (1753-1824), auteur en stadsbestuurder en het graf van Jan ter Pelkwijk (1769-1834), provinciaal bestuurder en onderwijshervormer. Het college van wethouders en burgemeester heeft besloten om het voorstel van de commissie cultuurhistorische waardevolle graven hierover over te nemen en deze graven als waardevol aan te merken.
Daarnaast ziet het college net als de commissie de monumentale waarde van vier objecten en zal deze voordragen als gemeentemonument. Het gaat om de begraafplaats Buitengasthuis, het oude deel van de begraafplaats Bergklooster, het grafmonument van W.J.Schuttevaer op de begraafplaats aan de Meppelerstraatweg en de zerk van Jan Mulert op de begraafplaats Bergklooster. Het college vindt het voorstel van de commissie om een herinneringsbord te plaatsen op of nabij de locatie van de oude Joodse begraafplaats bij het Ecodrome sympathiek en gaat dit uitvoeren. De voorstellen van de commissie om een lijst te maken met alleen Zwolse graven en om een speciaal boek te maken over de begrafeniscultuur in Zwolle onderzoekt het college op haalbaarheid.
Op 14 februari 2007 heeft wethouder Pot de tijdelijke commissie cultuurhistorisch waardevolle graven geïnstalleerd. De commissie had als opdracht om aan te geven welke graven op basis van objectieve criteria in aanmerking komen voor het predicaat ‘cultuurhistorisch waardevol graf’. Daarnaast was de opdracht aan de commissie om te onderzoek of er objecten in aanmerking zouden kunnen komen voor rijks- of gemeentemonument. Voorzitter van de commissie was Jaap Hagedoorn. De leden zijn: Sytze de Boer, Alet Boukes-Okkels, Wil Cornelissen en Jan Cremers.
Ik heb liever dat Dhr. Pot gewoon eens aan het werk gaat i.p.v. een eindeloze tocht langs openingen, werkbezoeken, huldigingen en manifestaties. Echt elke week kom ik hem een of meerdere keren tegen op dit forum of de peperbus. Ga eens gewoon aan het werk man.
Ik vind het juist goed dat hij dit soort dingen doet, want hoeveel mensen kennen we inmiddels niet die geen contact meer hebben met de werkvloer nadat ze op kantoor achter een burootje gaan zitten? Doe mij dan maar de manier van meneer Pot, hoor!
Da’s toch ook een deel van z’n werk? Belangstelling tonen voor de staden daar wat mee doen?
O niets mis met belangstelling tonen en het onder de doelgroepen begeven. Maar dan moet je dat ook doen en niet met een camera team achter je aan open dagen aflopen. Dan moet je gewoon onaangekondigd bezoeken afleggen, en niet de toneelstukjes die op open dagen getoond worden.
Maar ja: als die camera’s er niet achteraanlopen, had jij van niks geweten! 😀