Zwolle – Op zaterdag 20 september kunnen ruim duizend mensen tijdens Damn Food Waste genieten van een gratis lunch in het centrum van Zwolle. Deze lunch bestaat uit afgedankte producten die normaal gesproken in de afvalbak belanden. Het evenement biedt tevens een podium voor provinciale initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Ben jij of ken jij een initiatiefnemer uit Overijssel? Stuur dan een berichtje naar zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl.
Kromme komkommers, knobbelige paprika’s en mini tomaten zijn groente die vanwege hun ‘looks’ ons bord meestal niet halen. Maar daar komt op 20 september verandering in! Tijdens het Damn Food Waste festival kunnen ruim duizend mensen in het centrum van Zwolle genieten van een gratis DiscoSoep gemaakt van afgedankte producten. Damn Food Waste vraagt aandacht voor voedselverspilling en is een plek om gezellig met zijn allen bij elkaar te komen en te strijden voor een duurzamere wereld. Tijdens de lunch draaien lokale Dj’s hun vrolijke tonen en laten verschillende initiatieven uit Overijssel zien hoe makkelijk en leuk het is om voedselverspilling te verminderen.
Naast de DiscoSoep biedt Damn Food Waste een plek voor provinciale initiatieven om aan het grote publiek te laten zien hoe zij strijden tegen voedselverspilling. Ken jij of ben jij een initiatiefnemer die van restjes groente nieuwe groente maakt? Overschotten uit tuinen aan de voedselbank doneert? Elke week een maaltijd op thuisafgehaald.nl zet? Via online platforms etenswaren ruilt? Neem dan contact op met Annefloor Zuurbier van Natuur en Milieu Overijssel, zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl. Kijk voor meer informatie op www.damnfoodwaste.com
Overgewaaid van Intermarche, goed initiatief!
http://youtu.be/p2nSECWq_PE
Kennen jullie het begrip ‘doordraaien’ op veilingen
van landbouw en tuinbouw produkten?
Wellicht wel, als je net als mij nog hebt meegemaakt
dat vanwege de ‘melkzee’ op de lagere school gratis
‘schoolmelk’ dagelijks werd uitgedeeld.
Die melk werd dan tenminste opgedronken in plaats van
weggegooid. Groente en fruit overschotten , tsja.
Oorzaak: prijsafspraken en subsidies. Wat men weggooide kreeg
de producent alsnog betaald, via de belasting.
Weet iemand of die toestand met subsidies en daaruit
voortkomende overproduktie inmiddels bezworen is?
Moet er niet aan denken om die boel te gaan eten brrr…:o
Goeie vraag Hanshanzeland.
Er valt zoveel te leren.
En dat gaat via vragen.
Ik hoop dat Mul Z’n mening hierover wil delen.
@J de Boer
Dankzij mensen als jij wordt er dus zoveel kostbaar, goed en eetbaar voedsel weggegooid. Ik weet niet wat voor voorstelling jij in je hoofd hebt van dit eten maar er is niks mis mee, hoor.
Bedankt @Mij maar ik sla toch maar even over, en voor jou: eet smakelijk!!!
P.S. heb in een grote supermarkt gewerkt waar het ook dagelijks opgehaald werd.
Mensen is geleerd alleen voedsel te eten dat er zgn. perfect uitziet aan de buitenkant, het is aangepraat en aangeleerd gedrag.
Als een wortel iets krom is smaakt die net zo goed als een rechte wortel maar men is bang dat er wat mis mee is omdat het er “anders” uitziet.
Dat beeld zou moeten veranderen.
@ jdeboer: doordat supermarkten zoveel goed voedsel verspillen is het fenomeen “garbage diving” ook ontstaan.
Eens met ‘Mij’, verspilling tot 0 (niks) reduceren,
op elk denkbare manier, is een waardevol streven.
Ik snap de reaktie van ‘J.de.Boer’ ook wel. Als je
veel verspilling dagelijks meemaakt ga je denken
dat ’t ‘normaal’ is, of tenminste ‘verantwoord’.
Punt 1 is: beseffen dat verspilling ‘fout’ is.
Punt 2 is: ja, punt twee. Nadenken over hoe ’t anders kan.
Hopen dat ’t beter kan.
Hoe zit ’t precies met wat supermarkten wegdoen?
Wordt dat veevoer?
@hanshanzeland: de supermarkten gooien heel veel voedsel en andere producten “gewoon” in de afvalcontainer.
Ik ken mensen die aan garbage diving hebben gedaan.
Er liggen veel producten in de container die nog niet eens over de houdbaarheidsdatum heen zijn, alsook producten waarvan de verpakking een deukje/krasje/o.i.d. heeft opgelopen. Winkeliers doen dat dus niet voor minder geld weg maar pleuren het liever in de afvalcontainer. Zal hun wel meer geld opleveren.
@Mij, ik had al de indruk dat er veel meer aan de hand is dan
‘Kromme komkommers, knobbelige paprika??s en mini tomaten’,
die ‘ons bord meestal niet halen’. tss.
Maar bijzonder is ’t wel lezende:
“Op zaterdag 20 september kunnen ruim duizend mensen tijdens
Damn Food Waste genieten van een gratis lunch in het
centrum van Zwolle. Deze lunch bestaat uit afgedankte producten
die normaal gesproken in de afvalbak belanden”.
Een gratis lunch zelfs. Ik denk dat ‘een gratis lunch’ niet
bestaat. Die sufferds weten niet hoe ze betalen.
@Mij: de afvalcontainer van supermarkten zou denk ik 1, yep 1
vuilniszak mogen zijn. Hoe zou dat kunnen werken.
ik heb geen idee eerlijk gezegd.
’t is ook wel luxe, alles wat denkbaar is, is er.
Welvaart een tandje terug ? Of gewoon mooier en
slimmer?
Ik vind verspilling echt vreselijk.