Vragen over geluidsoverlast bij Wijthmenerplas

Zwolle – De fracties van GroenLinks en D66 hebben kennis genomen van de rechterlijke uitspraak ‘Beroep tegen omgevingsvergunning Hardshock Festival gegrond’, dd  5-12-2014. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de gemeente Zwolle in 2013 op onjuiste wijze een omgevingsvergunning heeft afgegeven ten behoeve van het Hardshock Festival bij de Wijthmenerplas in Zwolle.

hardshock.jpg 

Het hardcore-festival kan naar het oordeel van de rechtbank ontoelaatbaar veel geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken. De gemeente heeft daar bij het afgeven van de vergunning onvoldoende rekening mee gehouden. Volgens de door de gemeente verleende vergunning mocht het festival tussen 12.00 en 24.00 uur een beduidend hoger geluidsniveau veroorzaken bij omliggende woningen dan volgens de in de bestuurlijke praktijk aanvaarde normen acceptabel is. De gemeente kon, ook na vragen van de rechtbank, niet duidelijk maken waar de door de gemeente gehanteerde norm op gebaseerd is. De rechtbank oordeelt dat het niet acceptabel is dat de omwonende/eiseres kan worden geconfronteerd met dergelijke geluidsoverlast. Dit levert zo veel inbreuk op het woongenot op dat sprake kan zijn van ‘onduldbare hinder’. De rechtbank is van oordeel dat de gemeente niet alle betrokken belangen op zorgvuldige wijze tegen elkaar heeft afgewogen.

Hoewel de zaak in principe draait om de vergunning voor het festival in 2013 hadden de omwonenden volgens de rechtbank toch belang bij een beoordeling van de zaak omdat het een jaarlijks terugkerend evenement betreft.

De afgelopen jaren hebben D66 en GroenLinks met regelmaat gewezen op de ongewenste belasting voor mens en natuur rond de Wijthmenerplas bij grootschalige evenementen zoals Hardshock. En ook op procedurefouten die ons inziens werden gemaakt, bijvoorbeeld rond de toepassing van het bestemmingsplan bij de vergunningaanvragen. 

GroenLinks en D66 Zwolle stellen de volgende vragen aan het college:

1- De norm die gemeente stelt is volgens de rechter niet gebaseerd op wettelijke normen. Hoe heeft de foutieve toepassing er van kunnen gebeuren?

2- Hoe beoordeelt u nu de eerdere communicatie richting de inwoners over de gestelde normen?

3- Wat betekent de uitspraak voor de evenementen die in 2015 en verder gepland zijn, specifiek Hardshock en de andere grote evenementen bij de Wijthmenerplas? Gaan deze door en zo ja in welke vorm?

4- Is de norm van toepassing (geweest) op andere evenementen in de stad?  Zo ja, wat betekent deze uitspraak in de toekomst voor de norm die bij evenementen wordt gehanteerd?

Michiel van Harten (GroenLinks) & Claudia van Bruggen (D66)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

39 gedachten over “Vragen over geluidsoverlast bij Wijthmenerplas”

  1. Gegeven het feit dat de uitspraak niet gaat over de toepassing van de norm van 85 dB, maar over het te hoog zijn van de norm van 85 dB, lijkt het mij effectiever dat er een amendement komt dat vaststelt dat de nieuwe norm 65 dB (of daaromtrent) moet zijn.
    De raad neemt een besluit en het college dient dat besluit uit te voeren.
    Schriftelijke vragen op zich leiden niet tot een wijziging van de 85 dB norm.

  2. John, ik heb me door een organisator laten vertellen dat bij een sterk lager aantal decibellen niemand meer komt, en dat het einde betekent van een aantal succesvolle dance festivals in Zwolle. Dat moeten we voor de jeugd in Zwolle niet willen, of kan je dat niets schelen?

  3. Arnovd, wat mij al dan niet kan schelen, is niet belangrijk.
    De rechterlijke uitspraak maakt duidelijk dat de norm niet klopt.
    Dat moet dus het vertrekpunt zijn. Of wil je, elke keer dat er iets wordt georganiseerd met 85 dB als norm, dat de organisatie wordt teruggefloten door de rechter. Als de gemeente al een vergunning zou hebben afgegeven.
    Wat de jeugd wil kan niet leidend zijn, nu er een uitspraak ligt.
    Wees dan duidelijk n pas de norm aan.
    Gewoon via een amendement.

  4. John, je bent heel kundig en stellig. Daar hou ik van, dank je wel!
    Ik wil opkomen voor de jeugd in Zwolle. Er is al zo verrekte weinig. Geen mooie disco bijvoorbeeld, of andere attracties waar de jeugd zich gedurende de dag goed kan vermaken. Voor de dance events was veel belangstelling! Wethouder De Heer zal er ook nog altijd trots op zijn (toch?).
    E.S. je moet me geloven dat muziekevenementen met een limiet van 65 db niet levensvatbaar zijn.

  5. Uit naam van alle vogels en dieren die hier wonen en leven zijn wij blij met deze gerechtelijke uitspraak!! Eindelijk rust!!!! Kunnen we straks na de winter normaal het broedseizoen in.

  6. Heel eerlijk gezegd snap ik niet waar omwonende zich druk om maken.
    Ik ben in die omgeving geweest tijdens dat er een festival op de plas gaande was en je hoort amper wat.
    Inderdaad het zijn geen vogels of bijtjes die je hoort maar enorme kabaal vind ik wat overdreven.
    Verandering van spijs is voor iedereen moeilijk..misschien moeten de omwonende daar eens over nadenken.
    En wat dacht je van de wind??
    Ik kan niet geloven dat dit alleen een kwestie is van overlast maar ook een kwestie van smaak

  7. Arnovd, ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan je opmerking dat muziekevenementen met een limiet van 65 dB niet levensvatbaar zijn. Daar heb ik geen verstand van. Ik kom niet verder dan concerten in de Spiegel.
    Mijn punt is, dat je hiermee de rechterlijke uitspraak niet wegpoetst.
    Die is nu, naar mijn mening, leidend. Dus dan resteert de vraag: wat nu te doen, vergunningtechnisch.

  8. Wat ik weet, is dat die klagende mevrouw een slechte beurt heeft gemaakt voor de rechter omdat ze niet eerlijk is en gelogen heeft in eigenbelang. Ze zocht continu een stok om mee te slaan, en kwam op een gegeven moment bij de rechter aanzetten dat ze niet meer in haar huis rechtop kon lopen omdat haar evenwichtsorgaan niet tegen geluid zou kunnen. Toen de rechter om medische onderbouwing vroeg, begon ze te stamelen, te stotteren en ontwijkende antwoorden te geven.
    Deze mevrouw laat keer op keer blijken dat ze iets heeft gemist in haar leven en door middel van deze gang van zaken probeert ze eigengelijk te halen voor het goede gevoel. Ik vind dat jammer, want hiermee benadeelt ze vele andere mensen.

  9. Even ter verduidelijking. Een waarde van 3dB betekent verdubbeling/halvering van het geluid. Je kunt er vanuit gaan dat 82dB dus twee keer zo zacht is als 85dB. Dus een waarde van 65dB lijkt mij niet bepaald wenselijk.

  10. Wat wel, Hans?
    Op die manier is 65 dB inderdaad wel erg weinig.
    Maak er dan 79 van oid.
    Voor mij staat vast dat de uitspraak moet leiden tot een ander, lager maximum

  11. De norm die gemeente stelt is volgens de rechter niet gebaseerd op wettelijke normen

    Iedere gemeente hanteert zijn eigen normen dus kan je iedere willekeurige organisatie en/of gemeente in het land wel voor de rechter slepen. Er zijn namelijk geen landelijke wettelijke normen hiervoor.

    Volgens de door de gemeente verleende vergunning mocht het festival tussen 12.00 en 24.00 uur een beduidend hoger geluidsniveau veroorzaken bij omliggende woningen dan volgens de in de bestuurlijke praktijk aanvaarde normen acceptabel is.

    Als dat zo is, is het natuurlijk niet slim van de gemeente. Gewoon houden aan de normen die je normaal ook hanteert. Terecht dat ze daar voor op de vingers worden getikt.

    Gegeven het feit dat de uitspraak niet gaat over de toepassing van de norm van 85 dB, maar over het te hoog zijn van de norm van 85 dB, lijkt het mij effectiever dat er een amendement komt dat vaststelt dat de nieuwe norm 65dB (of daaromtrent) moet zijn.

    Ik mag toch hopen dat de uitspraak juist NIET gaat over het al dan niet te hoog zijn van de norm zelf. Zoals de rechter al aangaf is de norm niet gebaseerd op wettelijke bepalingen. Dus dan zal zijn uitspraak ook niet gebaseerd zijn op wettelijke bepalingen maar op zijn eigen mening en perceptie. Als een rechter nu ook al uitspraken gaat doen welke gebaseerd zijn op iets anders dan de wet, dan kunnen we beter stoppen met het rechtssysteem.

    Wat betreft de 65dB: als dat echt zo’n goede norm is, waarom is er geen enkele gemeente die zo’n lage norm aanhoudt? In Zwolle kunnen omwonenden blij zijn met de 85dB norm. Menig gemeente hanteert 90 tot 95 dB met soms zelfs uitschieters tot 105dB

    Tuurlijk zal het ideaal zijn als er slechts 65dB gemeten wordt bij omwonenden, als de afstand tussen de geluidsbron en de omwonenden maar groot genoeg is. Dat is alleen niet realistisch omdat de geschikte terreinen nu eenmaal naast of zelfs midden in bevolkt gebied zitten. Het verlagen van het aantal dB’s bij de geluidsbron tot er 65dB gemeten word bij de omwonenden is ook geen optie, aangezien er een grote kans is dat het geluidniveau wat het publiek produceert dan bijna even hoog of zelfs hoger is als van de geluidsbron voor de muziek. En dan praat ik nog niet eens over het wegvallen van de trillingen, wat de beleving zo intens maakt. Juist daarvoor bezoekt men zulke evenementen.

  12. @Johnvanboven “wat wel” is een moeilijke vraag. Als ik zeg 85dB, dan zullen er mensen zijn die dat teveel vinden. Als ik zeg 82dB, dan zal dat op het randje zijn. Als ik naar andere gemeentes kijk en daar op 93dB uit kom, zullen ook daar weer tegenargumenten voor gebruikt worden in dit geval.
    Het draait om prikkels. Prikkels vormen een beleving.
    Als ik in het Rijksmuseum ben, zie ik mensen inclusief mezelf die zich helemaal verliezen in de rijke, felle kleuren kleuren van sommige schilderijen, met name op de tweede etage. Men beleeft het helemaal en laat zich overweldigen door prikkels.

    Zo werkt het ook in de muziek, met name in de dance scene. Daar draait ook alles om prikkels en prikkelbeleving. De beleving maakt het doel van de makers van de muziek compleet, het één (type geluid) kan niet zonder het ander (geluidsniveau en het voelen van de muziek, zodat het lichaam de prikkels intenser ervaart). Het is een soort extase, iets waar ik moeilijk uitleg aan kan geven.

    Waar ik bij een klassiek concert (ook die bezoek ik) juist energie haal uit de prikkels die veroorzaakt worden door subtiliteit, kleine details, haal ik bij dancefeesten juist energie uit de prikkels die het lichaam voelt van de tonen in combinatie met de gezellige vriendelijke sfeer en de aankleding (felle kleuren = meer prikkels).

    Afgelopen Wildness Festival merkte ik bij het podium aan de westkant dat er bijna helemaal geen lage tonen in de muziek zaten. Ik dacht echt dat er iets met de geluidsinstallatie mis was. Toen ik dat ging vragen bij de geluidsmensen, zeiden ze dat ze het laag er bijna helemaal uit moesten draaien want ze wilden niet dat een mevrouw in een huis daar even verderop er last van zou hebben. Maar de hele ervaring was ook weg, en persoonlijk vond ik dat echt een gemis.

    Dus John, een eerlijk antwoord geven kan ik gewoon niet, daarvoor is het te gecompliceerd. Want ik weet zeker dat als ik naar mijn gevoel zou luisteren en juist voor een verhoging zou pleiten van het maximale toegestane volume (oftewel, het huis van die mevrouw zou isolatie gaan krijgen, want dat huis is dusdanig oud dat het qua isolatie niet voldoet aan de huidige normen, aldus de rechter) dan denk ik dat ik daarmee vast mensen tegen de haren in strijk. Dus dat laat ik liever aan iemand anders over. 😉

  13. Ik heb de uitspraak net gelezen. De rechter heeft de opmerking van mevrouw over haar evenwichtsorgaan, anders dan G.Geerink suggereert, niet meegewogen in zijn uitspraak omdat mevrouw deze pas in de zitting naar voren bracht en niet kon onderbouwen met medische gegevens.

    Over de geluidsnorm zei de rechter dat er geen wettelijke normering is, maar dat elke gemeente het zelf mag bepalen. Verwezen werd naar de nota ⤽Evenementen met een luidruchtig karakter⤝, van de Inspectie Milieuhygiëne Limburg, 1996. dat door veel gemeenten, rechtbanken en Raad van State wordt gebruikt. In deze nota is aangegeven dat, rekening houdend met een gemiddelde gevelisolatie van 20 à 25 dB(A), om de grens van het optreden van ⤽onduldbare hinder⤝ niet te overschrijden, moet worden uitgegaan van een maximaal equivalent geluidsniveau (LAeq) op de gevel van woningen overdag en ??s avonds van 70 à 75 dB(A) en ??s nachts van 65 à 70 dB(A).
    Daarnaast heeft de rechtbank om advies gevraagd. daaruit blijkt dat er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is om een harde norm te kunnen stellen.
    http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2014:6440

  14. Wat een gezeik van sommigen hier dat alle harde herrie moet mogen en er anders niks is. Als hier plek was voor een disco dan was die er al geweest. Als mensen op teringherrie willen gaan staan springen dan moeten ze dat vooral doen, maar waarom moet dat nu precies op een van de weinige stukken groen in Zwolle?

    Schop die hele antikraakwet van de regering terzijde, kraak al die leegstaande industriepanden & geef daar feestjes in, die waren altijd al de beste.

    Winwinwin,
    wel feesten, geen leegstand & de dieren dáár ook nog blij.

  15. Discotheken zijn gewoon niet levensvatbaar meer. De laatste jaren zie je ze overal sluiten en dat heeft niets met Zwolle te maken. In 15 jaar tijd is het aantal discotheken in NL gehalveerd(!!!) De discotheek is een oubollig en achterhaald concept. Mede (dus niet alleen) door de Dancescene zijn mensen verwend geraakt door feesten/concerten op de meest bijzondere locaties; oude fabrieken, pakhuizen, theaters, zalen die voor een feest compleet aangekleed worden, voetbal stadions, poppodia en daarnaast is het festival aanbod enorm gegroeid in NL.

  16. Hans, dank voor je uitgebreide reactie.
    Je Rijksmuseumvoorbeeld laat zien dat je je kunt verliezen in de rijke kleuren. Ik begrijp dat. Tegelijkertijd constateer ik, dat omstanders daarvan geen last hebben, al was het maar omdat zij zelf ook gekozen hebben voor een bezoek aan het Rijksmuseum.
    De complexiteit van een muziekevenement is dat er tegengestelde belangen zijn. De muziekliefhebber die een volume wil horen en bastonen wil ervaren én de omgeving die dat niet wil en daar niet voor gekozen heeft maar er wel mee te maken krijgt ondat ze er wonen.
    De hamvraag is dus hoe balanceer je tussen beide belangen. Doe je dat door een lage frequentie, of door minder dB, of door wegfilteren van de lage tonen, of door te zeggen tegen de buren accepteer het maar?
    Ik weet het niet. Compromissen sluit je met alle betrokken partijen. Ik geloof niet dat dit hier gebeurd is.
    Extra complicerende factor hier is dat potentiële kopers gelokt zijn met een rustige omgeving.
    Ga met alle partijen om de tafel, waarbij elke partij duidelijk maakt wat hij wil en kom er samen uit.

  17. @Johnvanboven vanavond sprak ik toevallig mensen die zich enorm stoorden aan lichtvervuiling. Helemaal rond deze tijd dat er al die feestelijke buitenverlichting aan gaat en dan ook nog zo’n grote kerstboom middenin de binnenstad.
    Alles wat prikkels geeft kan bepaalde mensen tot last zijn. Voor hen is een prikkelarme wereld een ideaalbeeld, maar helaas is het een kwestie van geven en nemen, waar de ene persoon niet wil/kan leren om met prikkels om te gaan, kan de andere persoon er maar geen genoeg van krijgen.

    Ik ben het met je eens dat het een kwestie is van balans vinden, maar vooral een kwestie is van geven en nemen, van beide kanten.
    Voor zover ik weet, is bij de evenementen rondom de Wythmenerplas er altijd een goed en open overleg met de buurt geweest (waar ikzelf niet bij betrokken ben hoor), plus een dag van tevoren worden de omwonenden ook altijd rondgeleid over het terrein en wordt hen een luisterend oor geboden. Tenminste, bij de evenementen waar ik bij ben geweest.
    Verder is het geluidsniveau een paar jaar geleden van 95dB-100dB verlaagd tot 85dB (dBA of dBC weet ik ff niet meer). Dat lijkt mij echt een flinke handreiking/compromis.

    Ook eens ben ik het met je, dat een dialoog altijd de beste oplossing is. Dus om de tafel gaan. Maar wanneer de organisatie dit aangeeft, iedereen dit wil behalve één bewoner, en die bewoner vervolgens een minder fijne manier van benaderen lijkt te verkiezen (etcetera etcetera) dan weet ik niet of een vruchtbare dialoog in dit stadium haalbaar is. Maar dat zeg ik als relatieve buitenstaander met de kennis van pakweg een half jaar geleden, het kan best zijn dat de situatie er inmiddels iets anders voor staat. Wie het weet, mag me aanvullen/corrigeren.

  18. Het beste kan de gemeente Zwolle de stekkers uit alle feestelijkheden, feestjes, bijeenkomsten, het bevrijdingsfestival en stadsfestival trekken. Meteen de kermissen er ook bij afschaffen en daarmee ophouden met alles wat maar lawaai maakt. Als het even kan een dik dak bovenop het PEC-stadion en een verbod op een feestelijke stemming aldaar.

    Het gevolg? ’n Rust gelijkend als het graf in de stad en de omgeving, alle feestgangers met hun diepdoffe ellendige gedrag zoeken hun feestjes in westelijke richting, de ultieme ruimte om te genieten van de stilte en vooral geen overlast van een ander.

    Sarcasme, mensen. Zonder jeugd geen toekomst voor Zwolle; zonder (lawaaierige) feestjes geen jeugd in Zwolle. De afwezigheid van enig inlevingsvermogen, het gebrek aan acceptatie van zaken die een ander plezierig vindt en het overmatige egocentrisme zijn dingen waar alle klagers over feestjes op het Rodetorenplein, Weezenlandenpark en Wijthemerplas onder lijden. Wie ultieme stilte wenst, kan verhuizen naar een hutje op de hei. En als dat té veel gevraagd is, is het tijd om te accepteren dat een paar dagen per jaar het een beetje onrustig is in de omgeving.

  19. Het waren ook wel erg veel feestjes afgelopen jaar. En behoorlijk wat overlast. Vooral als de wind je kant op stond! Ik heb geen behoefte aan geluidsoverlast! Dat geknal in december mogen ze ook wel afschaffen. Lekker rustig!

  20. Kortzichtig dat veel reacties zich richten op een mevrouw. In de afgelopen vier jaar is er constant discussie geweest tussen de omwonenden en de gemeente. Wethouder de Heer heeft de signalen van omwonenden niet meegenomen in zijn drang naar het inrichten van de Wijthemerplas als evenemententerrein. Ook is de gemeenteraad meerdere malen gevraagd om met omwonenden in overleg te gaan om te komen tot een oplossing. Nee, geen boodschap aan, festivals moesten er komen. Wethouder de Heer was zeer stellig, als je het er niet mee eens bent ga je maar naar de rechter, ik heb geen boodschap aan gedane beloftes. Nou, dat is nu gebeurt met als gevolg tranen met tuiten. Reacties moeten zich niet richten op iemand die door de gemeente richting de rechter is geduwd en gelijk heeft gekregen, maar op de gemeente die door het afgeven van vergunning bij evenementsgangers de indruk heeft gewekt dat het allemaal niet op kon. Deze situatie heeft de gemeente over zichzelf afgeroepen, daar ligt dus het probleem.

  21. Ik vind het ook vooral bizar dat betreffende mevrouw de schuld in de schoenen krijgt geschoven. Helemaal de argumenten dat de organisatie altijd goed overleg probeert te hebben met de omwonenden, inclusief rondleidingen over het terrein aan toe…..

    Je hebt hard gewerkt in je leven, besluit een rustige/groene plek in Zwolle te zoeken om te gaan wonen. Betaald daar de hoofdprijs voor, gezien de prachtige locatie. En dan, zomaar uit het niets, word er even meerdere keren per jaar een klote-festival door je strot geduwd…. Verdikkeme wat fijn dat ze met je willen overleggen, maar dat festival komt er. Of het het leuk vindt of niet.

    Feit is overigens ook dat een dB limiet zo verneukeratief is als het maar kan. Windrichtingen, obstakels, dBa/dBc meting, verhouding laag/hoog, enz enz… Allemaal punten die invloed hebben op de meting en hierdoor is een meting zeer makkelijk te beïnvloeden in de organisatie hun voordeel. 85 dB is an sich helemaal niet veel, maar daar gaan ze makkelijk en regelmatig overheen.

    Woon zelf een aantal km’s verderop maar kan desalniettemin met een beetje goede windrichting de muziek letterlijk binnen horen. Geloof me, dat lukt je normaliter met 85 dB niet zomaar.

    Daarnaast blijft het feit dat de locatie is ingericht als natuurgebied. Dat is al decennia lang zo geweest en zo ineens wordt deze rust voor mens en dier verziekt door de recreatiedrang van een stel doorgesnoven pubers. Vreemde zaak als je het mij vraagt.

  22. Ik vind het heel mooi als er wat georganiseerd wordt in Zwolle.
    Maar mensen die daar geen behoefte aan hebben, kleine kinderen, ouderen en dieren hoeven daar geen last van te hebben! En als festivalgangers dat begrip niet kunnen opbrengen, sta je aardig egoïstisch in het leven!

  23. En als festivalgangers dat begrip niet kunnen opbrengen, sta je aardig egoïstisch in het leven!

    Ik denk dat menig festivalganger zich wel degelijk bewust is van het feit dat mensen last hebben van de festivals. Maar een festivalganger is ook realistisch en beseft dat een festival waar niemand iets van meekrijgt en geen last van ondervindt, simpelweg een fabeltje is.

    Juist daarom zijn er geluidsnormen, maximaal aantal toegestane (grootschalige) evenementen en regels aan begin- en eindtijd. Simpelweg om de overlast voor anderen te beperken, geheel voorkomen van overlast is nu eenmaal onmogelijk. Overigens geldt dat voor praktisch alles binnen een samenleving. Er is altijd wel iemand die last heeft van andermans gedrag, zelfs al zijn het alledaagse zaken.

    Overigens wel frappant dat festivalgangers consequent worden uitgemaakt voor egoïsten, terwijl de tegenstanders evengoed hun eigen belangen belangrijker vinden dat die van anderen. Lijkt mij toch ook een aardig gevalletje van egoïsme.

    Toch is het wel jammer dat de huidige compromis waarbij de overlast voor zo goed als mogelijk beperkt wordt en toch nog evenementen mogelijk zijn, voor sommigen blijkbaar niet voldoende is.

  24. Geld Geld Geld. Alles draait om Geld. De gemeente krijgt geld voor de vergunning en meneer Althoff van High Energy Events verdient er ook een leuke stuiver aan. En ja, de macht van het grote geld, daar kun je niet tegen op. Wat het volk wil, krijgt het volk. En het jonge volk wil dance in de buitenlucht. Het lijkt Rome wel. Alles en iedereen heeft zijn prijs. Van de rechter gelijk krijgen is nog steeds niet voldoende, let op mijn woorden. De gemeente vind wel een manier van meten en alles binnen de normen houden (op papier dan, dat je gebit uit je mond klappert, dat is niet te meten…) waardoor het volgende dancefeest op de Wythemerplas toch weer zal plaatsvinden. En daarmee kan de gemeente ook de kosten van verloren rechtszaak (want ze zullen de kosten van die mevrouw voor die rechtszaak wel deels moeten vergoeden) weer deels terugverdienen. En zo draait de mallemolen weer rond. Geld Geld Geld.

  25. Huh? Artikel is te vroeg?? Oud en nieuw is nog niet geweest.. Daar moeten we nog over zeuren en verbieden… Daarna zijn de festivals toch aan de beurt??

  26. Ik vind het raar. Het is zo’n dooie boel hier (Wythmen), al een paar maanden.
    Een jaar heeft 365 dagen. Kunnen we niet 183 dagen per jaar muziek op de Wythmenerplas doen, en de andere helft van het jaar stilte? Dat lijkt mij het eerlijkste, dan krijgen de voorstanders 50% en de tegenstanders ook 50%. Want zoals het nu gaat kan het ook niet, het zal pas volgend jaar zijn dat er weer muziek is.
    Voor de vele liefhebbers-van-muziek-in-de-buitenlucht-op-de-Wythmenerplas zoals ik is deze periode een ware hel. Wij kunnen slecht omgaan met de serene stilte en het gebrek aan prikkels die ons onze structuur en mentale houvast geven.
    Leer nou eens accepteren dat er mensen zijn die behoefte hebben aan muziek en dat er mensen zijn die behoefte hebben aan stilte.
    De mensen die behoefte hebben aan stilte hoeven natuurlijk geen last te hebben van muziek, maar de mensen die behoefte hebben aan muziek hoeven natuurlijk geen last te hebben van stilte.
    En omdat het ene wegvalt als het andere er is lijkt mij een 50/50-verhouding dus het beste: gewoon de ene helft van het jaar muziek (de 182/183 dagen) en de andere helft stilte.

  27. Ik denk dat de gemeente wederom haar zin heeft. Inwoners gaan met elkaar de strijd aan naar aanleiding van het wanpresteren van het college. Omwonenden worden door het college gewoon richting de rechter gedreven omdat ze blijkbaar niet worden gehoord en de halsstarrigheid van een wethouder geen ruimte biedt voor een compromis. Te triest voor woorden. Als hier niet snel iets aan gedaan wordt, is er straks helemaal niets meer mogelijk aan de Wijthemerplas. Het kan zijn dat dit de verborgen politieke agenda van de verantwoordelijke wethouder is, wie zal het zeggen. Maar goed er is hoop, je kunt altijd nog de schuld bij de omwonenden leggen, tja en dat is ook politiek

  28. Dooie boel bij de wythemerplas?? Het stikt er van de vogels, konijnen etc…
    De rust zal volgend jaar sowieso over zijn, want de waterskibaan komt er en zal het hele jaar, 7 dagen per week van 10.00-22.00 open zijn.

  29. :Dhard, harder, Hardshock. Over 3 dagen start de kaartverkoop voor Hardshock 2015, wees er snel bij. De hel gaat weer los op 13 april 2015

Reacties zijn gesloten.