Start Theater4daagse Route 038 in Zwolle

Een regisseur, een schrijver, 5 studenten en 200 paraplu’s, 20 amateurspelers, 10 dansers, 8 kinderen, 1 fanfare, 1 geluidsdecor, 1 zwembad, 1 gedeputeerde, 1 directeur, 1 studieleider en veel genodigden: dat waren de ingrediënten voor de feestelijke opening van de Theater4daagse in Zwolle bij IJsselstein aan de IJssel. Wethouder Emmy Witbraad opende de 4daagse. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross was de speciale gast bij de theatrale opening.

{mosimage}

De Theater4daagse gaat van start bij huize IJsselstein: een schitterend gelegen plek aan de IJssel. Een opening op locatie dus. Hoe kan het ook anders: de Theater4daagse 2006 in Zwolle staat de komende dagen bol van activiteiten rondom locatietheater en lokaliteit. De prachtige binnenstad van Zwolle wordt de locatie voor Route 038, Schouwburg Odeon De Spiegel voor een uniek project met schrijfstudenten van de HKU, de School voor Docent Drama en amateurspelers. Studenten van Artez vormden met een dansgroep van de Muzerie / BNO een onderdeel van de openingsact bij IJsselstein.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

IJsselstein is het natuurlijke buitendecor voor de theatrale opening. Het huis deed dienst als fabriek, landhuis en jeugdherberg. Nu is het in privébezit. Langs de IJssel, naast de spoorbrug, vlak voor je Zwolle inrijdt, zie je het liggen. Op het terrein twee natuurmonumenten in de vorm van bomen. Prachtige kastanjes. Veel verborgen hoeken. Een magnifiek huis. Kortom: IJsselstein is in zijn glorieuze ligging een bron van inspiratie voor een theatraal openingsspektakel in het landschap, waar de begrippen locatie en lokaal theater elkaar tegenkomen -én waar de lokaliteit een belangrijk element vormt.

Uitgangspunt voor de opening is namelijk -heel toepasselijk- een lokaal verhaal: het verhaal van het verzonken dorp Katen. Vlak bij huize IJsselstein verdween in de 15e eeuw het dorp Katen. Het verdween omdat de IJssel een andere loop nam. Het wassende water nam eerst bezit van de kerk van Katen en vervolgens van het dorp dat helemaal in de rivier verzonk. Dit verzonken dorp met zijn verzonken levens is dan wel geschiedenis, maar de strijd van Nederland tegen het wassende water is dat zeker niet. Dit thema is des te actueler vanwege overheidsprojecten om de IJssel meer ruimte te geven.

Het programma vind je via: http://www.theater4daagse.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)