Veiligheidsregio IJsselland: ‘Veiligheid voorop’

Zwolle – De brandweer staat deze dagen landelijk volop in het nieuws. Belangrijkste aanleiding daarvoor is een onderzoek van de NOS naar bezuinigingen bij de brandweer gerelateerd aan de regionalisering.

Beeldvorming
In de media is het beeld ontstaan dat bezuinigingen worden doorgevoerd die ten koste gaan van de brandweerzorg. Dit beeld vraagt om een nuancering. In de landelijke publicaties zijn de feiten niet altijd duidelijk en loopt de discussie over bezuinigingen door inhoudelijke thema’s heen die daar in principe los van staan. Bovendien zijn er verschillen tussen de veiligheidsregio’s. Daarom hebben we er behoefte aan om de situatie die specifiek voor Veiligheidsregio IJsselland geldt te verduidelijken.

Vanuit onze visie op brandweerzorg hanteren wij altijd twee belangrijke uitgangspunten:

1. De veiligheid van burgers en brandweermensen staat altijd voorop

2. Het niveau van de brandweerzorg moet in ieder geval op het huidige niveau blijven (en het liefst nog verder verbeteren)

Daarbij proberen we steeds meer aan de voorkant van het brandweerproces te komen: van repressie naar risicogerichtheid. Het gaat dan in toenemende mate om de verhouding tussen risico en slagkracht (proportionaliteit). Het rendement van activiteiten speelt daarin ook een rol. Dit met als doel zo efficiënt mogelijk met gemeenschapsgeld om te gaan. Veiligheid en kwalitatief goede brandweerzorg zijn altijd onze leidraad. Als het gaat om proportionaliteit van inzet dan hebben we het bijvoorbeeld over een brand in een afvalbak: daar hoeft in principe geen tankautospuit met volledige bezetting (6 brandweermensen) voor uit te rukken. Dit past binnen de ontwikkeling van risicogerichtheid. Een woningbrand is van een totaal andere orde: daar zetten we volledig op in. Het beleid in IJsselland wordt in goed overleg en nauwe samenwerking met de ondernemingsraad, de organisatie en onze samenwerkingspartners voorbereid en uitgevoerd.

Bezuinigingen gelden voor gehele organisatie

Veiligheidsregio IJsselland draagt de verantwoordelijkheid om effectief en doelmatig om te gaan met de middelen van het Rijk en de gemeenten. De taakstelling die wij effectueren richt zich vooral op efficiencyverbetering voor de hele organisatie en met name de ondersteunende diensten. Aan het operationele proces wordt niets gewijzigd: het aantal tankautospuiten blijft gelijk en de huidige brandweerposten blijven open. Projecten zoals STOOM (Structureel Terugdringen Ongewenste en Onechte Meldingen) leveren naar verwachting wel besparingen op voor het brandweerproces, met name doordat het aantal ongewenste en onechte alarmeringen afneemt. Onze totale bezuinigingstaakstelling loopt op tot € 1,1 miljoen in 2024. Dat is 2,7% van de totale begroting van circa € 41 miljoen.

Veiligheid: voor elkaar

We blijven ons inzetten voor veiligheid in samenwerking met gemeenten, burgers, bedrijfsleven en al onze andere partners. Ook in de toekomst kunnen Inwoners van IJsselland blijven rekenen op goede brandweerzorg bij brand en ongevallen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Veiligheidsregio IJsselland: ‘Veiligheid voorop’”

  1. “Het beeld moet genuanceerd worden” volgens de Veiligheidsregio. In ambtenarentaal betekent dat, dat het beeld van de bezuinigingen correct is. Wat genuanceerd gast worden, is wat er dan precies bezuinigd gaat worden. Wat de exacte consequnties zijn, worden waarschijnlijk minder concreet toegelicht en zijn dan onderwerp van nader onderzoek. De bezuinigingen gaan wel gewoon door.

Reacties zijn gesloten.