Door vele oorzaken is ‘Islam’ een beladen begrip geworden en hebben vele Nederlanders een vertrokken beeld van dit geloof. Misverstanden over religieuze (on)verdraagzaamheid komen nogal eens voort uit onbekendheid met de Islam.
Reden voor Odeon De Spiegel theaters om de Islam als thema te kiezen voor een serie lezingen op zondagochtend. In elk van de vijf lezingen wordt een ander aspect van dit thema behandeld door een spreker van naam, zoals Kader Abdolah en Afshin Ellian. De serie start op zondag 4 november. Iedere lezing van een uur wordt gevolgd door een korte inleiding op het middagprogramma of een klein concert, dat verband houdt met het behandelde onderwerp. Daarna kan men in stijl lunchen in het theater. ’s Middags is er een gevarieerd programma met moskeebezoek, een film of een workshop Soefi-dans.
Data en thema’s
4 november: Geschiedenis & Film
11.00 uur Inleiding en geschiedenis door prof. Dr. Hans Jansen
14.15 uur Film ‘Crossing the bridge: The Sound of Istanbul’
9 december: Literatuur & Moskeebezoek
11.00 uur Literatuur door Kader Abdolah
12.20 uur Concert van Göksel Yilmaz Ensemble
14.15 uur Bezoek Zwolse moskee
20 januari: Islamkritisch & Moskeebezoek
11.00 uur Islam kritisch bekeken door prof. drs. mr. Afshin Ellian
12.20 uur Concert van Göksel Yilmaz Ensemble
14.15 uur Bezoek Zwolse moskee
17 februari: Muziek & Dans
11.00 uur Islam en muziek: van taboe tot ware kunst door Behsat Üvez
14.15 uur Workshop Soefi-dans door Sharie Parsipoor
16 maart: Islam in Nederland & Film
11.00 uur De invloed van de Islam op de Nederlandse cultuur door De Meiden van Halal
14.15 uur Film ‘Le Grand Voyage’
Meer informatie is te vinden op de website www.odeondespiegel.nl. Kaartjes zijn te reserveren via de website of telefonisch via 038 – 4 288 288 (ma-vr 16.00-21.00 uur).
Erg leuk en interessant lijken mij de lezingen.
Ook ik als christen zou de lezingen graag bezoeken, en ik denk dat er meer christenen zijn die zich in de Islam willen verdiepen om een compleet plaatje van de Islam te krijgen zonder combinatie met vooroordelen.
Ik vind het dus erg jammer dat er gekozen is voor de zondag ochtend.
Gezien het feit dat beide geloven, en ook het Joodse, voortkomen vanaf de Aartsvader Abraham, lijkt het mij dat die Grote Toezichthouder er weinig problemen mee zal hebben als er een keertje op zondag belangstelling wordt getoond voor elkaars religie.
Mocht het toch op enige weerstand stuiten bij sommigen, dan is het volgende misschien het overwegen waard om (mede) te organiseren in Zwolle: