Drenthe akkoord met fusie waterschappen

Zwolle – De besturen van de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland zijn verheugd dat de provincie Drenthe akkoord is gegaan met de fusie van beide waterschappen. In juli hebben de Staten van Overijssel al ingestemd met een fusie.

 

Marga Kool: “Wij zijn zeer tevreden met het positieve besluit van de provincie Drenthe. Deze fusie leidt tot minder kosten voor de burger, minder kwetsbaarheid en behoud van kwaliteit. Er ontstaat per 1 januari 2016 een nieuw waterschap in Zuidwest Drenthe en West-Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, dat goed is toegerust voor de toekomst. Dat is goed nieuws voor de inwoners uit beide gebieden.” Herman Dijk: ”Vanaf nu kunnen we voluit de samenvoeging voorbereiden en zorgen voor een waterschap dat klaar is voor de toekomst. Daarvoor moet nog veel gebeuren. We kunnen onder andere de begroting opstellen, de beleidsvelden in elkaar schuiven en starten met het plaatsen van personeel. Tevens kunnen we beginnen met de inbouwwerkzaamheden in het nieuwe kantoorpand. 

Opgaven die de komende jaren op de waterschappen aankomen, onder andere door klimaatverandering (droogte en vernatting), op het terrein van de waterveiligheid, waterzuivering, waterbeheer en ICT/burgerparticipatie kunnen in een groter waterschap op een adequate manier worden aangepakt. Met deze opschaling is het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta minder kwetsbaar dan als beide waterschappen zelfstandig zouden blijven. De kwaliteit van de taakuitvoering wordt beter en de belastingtarieven stijgen minder. 

Daarom is een fusie de oplossing voor het waterbeheer in deze regio. Beide besturen hebben vanuit een groot verantwoordelijkheidsbesef en zorg voor de watertaken in het werkgebied in Zuidwest-Drenthe en West-Overijssel met een grote meerderheid ingestemd met deze fusie en zijn zeer verheugd dat deze nu met voortvarendheid kan worden opgepakt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Drenthe akkoord met fusie waterschappen”

  1. Lees dat de kwaliteit van de taakuitvoering beter word, dus daar mankeert hier en daar nog wat aan op dit moment? Ook dat de belastingtarieven minder zullen stijgen. Zou verwachten dat die is een keer niet zouden stijgen. Men kan het werk door deze fusie ook met minder kantoorpersoneel aan lijkt mij. Een mooie grote kosten besparing.

  2. Als het nieuwe kantoorpand klaar is zou ik daar wel eens een rondleiding willen hebben. Vooral om te zien waar deze mensen zich de hele dag mee bezig houden. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Waar al dat belasting geld aan besteed word.

  3. Wat mij nog beter lijkt dan fuseren is al die waterschapjes opdoeken. En het watermanagement onderbrengen bij Rijkswaterstaat. Scheelt een hoop kosten. En levert de belastingbetaler voordeel op. Zo ouderwets die waterschappen. Waar je één keer in de vier jaar voor mag stemmen, wat zowat niemand doet.

  4. benjie, taken van het waterschap onderbrengen bij een andere organisatie gaat voor de burger alleen maar ellende geven. Lees hier eens waarom ze in het verleden uit de VS en afgelopen jaar nog uit Engeland en Frankrijk naar Nederland kwamen om te zien hoe het waterbeheer efficient moet worden uitgevoerd: http://www.volkskrant.nl/binnenland/we-kunnen-niet-zonder-waterschap~a997037/

    Verder zullen belastingtarieven over het algemeen blijven stijgen met een inflatie-correctie. De post Personeel is bij een waterschap slechts een kleine kostenpost en zal dus relatief weinig besparing opleveren.

    Ik neem aan dat jij bij de eerstvolgende open dag van het waterschap nu een kijkje gaat nemen? 😉

  5. Rijkswaterstaat werkt nu al samen met het waterschap. dat onderbrengen van de waterschappen bij Rijkswaterstaat ellende voor de burger op gaat leveren geloof ik niet zo in. De kennis hoe watermanagement efficiënt moet worden uitgevoerd gaat volgens mij dan ook niet verloren. De overhead kosten gaan wel naar beneden. Minder kantoorpanden bijvoorbeeld. En geen verkiezingen meer die ook een hoop geld schelen en zowat geen mens interesseert.

  6. En in mijn ogen ook niet onbelangrijk, die aparte belasting heffing, hoeveel personeel houd zich daar niet mee bezig. Uit de algemene pot lijkt mij veel efficiënter. En dan nog de loonkosten van een dijk graaf, verdient net zoveel als een burgemeester. Zo ouderwets allemaal.

  7. Dat betekent dat Rijkswaterstaat een nog groter machtsbolwerk wordt dan het al is. Niet voor niets wordt het nu soms als de Staat in de staat genoemd. Zelf ben ik voor behoud van de waterschappen als oudste en relatief goedkope bestuurslaag van Nederland. Centralisatie van de taken zal zeker geen bezuiniging opleveren, vrees ik.
    Geen verkiezingen (behalve dan de TK-verkiezingen) betekent ook minder invloed voor de direct belanghebbenden en de inwoners op de keuzes die in hun eigen omgeving worden gemaakt.

  8. In 2008 heeft maar 25.7% gestemd. Omdat het dit jaar gecombineerd werd met de provinciale staten verkiezingen lag het percentage stemmers veel hoger namelijk 49%. Als de waterschapverkiezing apart word gehouden weet ik haast wel zeker dat het percentage weer zo laag is als in 2008, en niemand de moeite neemt om te gaan stemmen. Als je nu een willekeurig iemand zou vragen wie nu de dijk graaf is van Groot Salland is of welke partij gewonnen heeft weet ik wel zeker dat zowat niemand de naam van de dijk graaf of partij kan noemen. Zoveel interesseert het de meeste mensen. Ik denk wel dat het bezuiniging op de kosten oplevert. Sowieso een bestuurslaag minder die als enige apart belasting mag heffen. Hoeveel personeel zal zich daar alleen al mee bezig houden. Rijkswaterstaat werkt altijd al volop bezig met de waterschappen. Dus die kennis zal over watermanagement zal echt niet verloren gaan.

  9. Als je nu een willekeurig iemand zou vragen wie nu de voorzitter van onze Provinciale Staten is of welke partij gewonnen heeft weet ik wel zeker dat zowat niemand de naam van de voorzitter of partij kan noemen.

  10. Daar heb je helemaal gelijk @ drama , zou ik ook niet zo weten. 🙂 maar Provinciale Staten verkiezingen zijn wel een stuk belangrijker, dan de waterschap- verkiezingen. Provinciale leden kiezen ook de mensen uit die plaats mogen nemen in de eerste kamer. Die bepalen alles wat de tweede kamer besloten heeft. Of iets door gaat of niet. Kun je van een dijk graaf niet zeggen lijkt mij.

  11. Dat klopt niet helemaal, Benjie. Er zijn verkiezingen voor TK, PS en gemeenteraad omdat die organen besluiten nemen die oor burgers van direct belang zijn. Dat geldt voor de waterschappen in zekere zin ook. Waterschappen zijn voor de meeste niet-direct-belanghebbende vrij onzichtbaar. De opkomst voor de laatste verkiezingen was hoger doordat die gelijktijdig was met die van de provincie. Ik zou niet tegen getrapte verkiezingen zijn, net zoals bij de Eerste Kamer, door bijvoorbeeld de gemeenteraad, maar ik zou het slecht vinden om de burgers alle invloed te ontnemen door samenvoeging met Rijkswaterstaat.
    De EK bepaalt helemaal niet wat de TK besluit. De EK toetst of de wetgeving deugt (uitvoerbaarheid ed). Dat de EK zichzelf soms een grotere rol toeëigent is in democratisch en staatsrechtelijk opzicht uiterst dubieus.

Reacties zijn gesloten.