Unicefloop tegen ondervoeding in Mozambique

Zwolle – Komende vrijdag 25 september gaan de kinderen van een aantal Zwolse basisscholen zich weer in het zweet rennen. Dit doen zij voor kinderen wereldwijd die hulp kunnen gebruiken. Het park Wezenlanden wordt dan weer helemaal omgedoopt tot blauw event.

De hulp die de basisschool leerlingen geven is door zich te laten sponsoren voor het aantal rondjes wat ze gaan rennen. De opbrengst gaat naar projecten om ondervoeding in Mozambique tegen te gaan. Vrijdag om 16:00 uur gaan de kinderen van start en ze kunnen wel aanmoedigingen gebruiken.

In Mozambique is maar liefst 43% van de kinderen onder de 5 jaar chronisch ondervoed. Zij hebben veel meer kans om te overlijden. En als ze overleven krijgen ze te maken met gezondheidsproblemen en een ontwikkelingsachterstand die ze nooit meer inhalen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Unicefloop tegen ondervoeding in Mozambique”

  1. “Uit verschillende studies blijkt dat bij opname in het ziekenhuis 6-14% van de kinderen ondervoed is. In Nederland is ongeveer 10% van de kinderen bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Tijdens opname neemt het aantal kinderen met ondervoeding toe en ligt de prevalentie van ondervoeding rond de 19%”.

    Begin eens met Nederland VOORDAT er over de grenzen worden gekeken.

  2. Dat is nu juist het probleem, lullo. STatistisch gezien zullen zwolse kinderen aan het project meedoen die ondervoed zijn.
    De jaren 80 en 90 gedachte om zielige kindertjes te helpen in het buitenland is veel mooier. Stop daarmee en maak eerst eigen kinderen bewust van voeding.

  3. Mee eens. Doe maar eens wat voor arme Nederlandse kindertjes die nooit op tv komen.

    En hoe komen ze bij Mozambique, of all places. Is dat een marketingtechnische keuze ofzo? Waarom niet Bangladesh of Bolivia?

  4. Ondervoeding is een erkend zorgprobleem, bipobos. De oorzaken zijn in het algemeen een andere dan de ondervoeding in Mozambique, namelijk:
    * verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid.
    * moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
    * psychologische problemen, zoals angst, depressie, verdriet (geen zn meer in eten).
    * sociale factoren, zoals eenzaamheid, geen mogelijkheid om eten te kopen of bereiden.
    * dementie.
    * verslaving.
    De oorzaken van ondervoeding bij kinderen is meestal ziekte, maar tegenwoordig ook té gezonde voeding (wie bedenkt het).
    Er is een speciaal instituut die ondersteunt in de herkenning van ondervoeding.

    In Mozambique is de belangrijkste oorzaak: structurele armoede.

  5. Laten we bij de inhoud blijven en het persoonlijke achterwege laten.
    Bewust een heel groot gezin stichten vind ik persoonlijk een vorm van egoisme, dus ja.

    Overbevolking en ongeremde gezinsuitbreiding afremmen door mensen bewust te maken is een must. Niet alleen voor ondervoede kindertjes. Ook omdat de hoeveelheid grondstoffen in de wereld beperkt is, de tolerantie voor druk die wij uitoefenen op het klimaat bijvoorbeeld ook etc etc.

  6. Kinderen in Afrika is zielig. In Nederland kunnen ze de pleures krijgen, want ’te gezond, psychische problemen, verslaving of dementie’. Vind je het gek dat Nederland met die gedachte naar de klote gaat? Ik niet. Eerst zorgen dat alle kinderen in de klas gezond en voorgelicht zijn, dan over de grenzen kijken. Kap nou met die jaren 80 en 90 gedachte dat Afrika zielig is.
    +++++++++++++
    Honderden kinderen in Nederland worden dagelijks zonder ontbijt, ongewassen en in kapotte kleding naar de basisschool gestuurd.

    Aan RTL Nieuws vertellen 160 basisscholen over 1.100 gevallen van verwaarlozing. Het fenomeen komt overal voor: op dorpsscholen, scholen in achterstandswijken, scholen in de grote steden en scholen buiten de Randstad. Bij acht scholen gaat het om meer dan twintig verwaarloosde leerlingen.

    De problematiek wordt veroorzaakt door armoede, scheidingen en geestelijke problemen bij ouders. “Ouders verwachten dat de school het wel oplost. Ze stellen de verkeerde prioriteiten. Wel een nieuwe game, geen nieuwe schoenen of een ontbijt”, schrijft een school in een reactie.

    Alle reacties zijn anoniem, omdat de schoolleiding vaak bang is voor ruzie met de ouders. Ook wordt gevreesd voor de goede naam van de school. Op 55 scholen geeft het schoolbestuur kinderen eten, drinken en soms zelfs kleding. In ernstige gevallen neemt een docent zelf een kind in huis of worden ze ondergebracht in een hotel.

  7. @ribopos: het lijkt bij jou altijd of of en niet en en. Kinderen zijn kinderen en wat maakt nu uit of het hier of afrika is. honger is honger. Dus vraag je liever af wat nodig is om beide te doen in plaats van je dogma eigen volk eerst.

  8. De problemen met de Nederlandse kinderen zijn prima op te lossen met alle voorzieningen. Er sterft hier geen kind van de honger. Achterlijke vergelijkingen en elkaar hier ook nog gelijk in geven.
    Wat dacht je van de bonus die met deze actie onze kinderen krijgen?
    Bv Beweging en bewustwording hoe goed wij het hier hebben en dat iets voor een ander doen zonder hier iets voor terug te krijgen ook iets anders oplevert behalve materialisme. De problemen van kinderen rondom de primaire levensbehoefte hier zijn microscopisch in vergelijking met derde wereld landen.

  9. De problemen met de Nederlandse kinderen zijn prima op te lossen met alle voorzieningen. Er sterft hier geen kind van de honger.

    Dat is een onderbuikgevoel. Misschien nog eens het nieuwsbericht van RTL lezen? Als het op te lossen was, was het vast al gedaan. Nee, kinderen in Afrika zijn zielig en met het moreel verheven vingertje gaan wijzen.

  10. Honderden kinderen in Nederland worden dagelijks zonder ontbijt, ongewassen en in kapotte kleding naar de basisschool gestuurd.

    Kwestie van prioriteiten stellen, dus eerst eten en kleren kopen van de uitkering en daarna pas een auto, smartphone en flatscreen aanschaffen.
    Ik doe het ook nog steeds met een Nokia prepaid omdat ik geen geld heb voor een smartphone inclusief duur abonnement. Een auto hoef ik al helemaal niet aan te denken, want dan kan ik in de zomer geen 2 weken op vakantie.

  11. Noem mij dan 1 geval van een kind die gestorven is aan ondervoeding doordat er geen voedsel beschikbaar was? Je praat onzin kerel en dat weet je zelf ook.
    De kinderen die hier ondervoed raken worden verwaarloosd. En zijn slachtoffer van onze typisch westerse problematiek.

    Daar is er simpelweg geen voedsel.

  12. @ bipobos: ja je wijst zelf met je vingertje. Met je dogmatische stellingen geef je zelf aandat NL voor jou enige is wat telt. NL ligt toevallig in een wereld. Maar dat schijnt je te ontgaan of wil je niet zien

Reacties zijn gesloten.