Zwolle – De asbestsanering in het gebouw aan de Zeven Alleetjes, waarin de Stadkamer zal komen, was bijna gereed toen er vorige week totaal onverwacht nieuwe asbestresten zijn aangetroffen. Volgens bouwbedrijf Salverda had niemand dit verwacht. Wethouder Jan Brink noemde het "een gebouw vol verrassingen", en was not amused gelet op de eerdere problemen met dit pand.
In gebouw C, de betonkolos, zijn op meerdere verdiepingen met name in de stenen tussenmuren asbestresten gevonden. Deze verdiepingen waren al gesaneerd en nu moet er opnieuw aan gewerkt worden: de ruimtes moeten weer luchtdicht worden afgesloten, er moeten weer toegangssluizen worden aangebracht en alle gaten en kieren moeten zorgvuldig worden dichtgeplakt voordat de mannen in de witte pakken aan het werk kunnen. Volgens wethouder Brink brengt dit extra kosten met zich mee en zal ook een vertraging van ongeveer vijf weken opleveren.
Via Lees verder meer nieuws en foto’s…
Brink gaat er vooralsnog van uit dat de extra kosten binnen het bestaande budget kunnen worden opgevangen en dat de vertraging geen gevolgen heeft voor de Stadkamer die begin 2017 zal overhuizen van het Stadhuis naar het pand aan de Zeven Alleetjes.
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Ik geloof er weinig van dat dit zomaar uit de lucht komt vallen. Iemand heeft hiervan geweten en iemand verdient hier aan.
Het bedrijf wat asbest inventarisatie doet houdt altijd een slag om de arm omdat men inventariseert op niet destructieve basis, ofwel geen gebouw kan en mag slopen tijdens een inventarisatie.
Bepaalde (onder)delen worden dan aangemerkt als ‘niet toegankelijk tijdens onderzoek’.
En, ja, dat is rekbaar…
De kunst van een goede inventariseerder is dat hij zoveel mogelijk historische gegevens van een object boven water weet te halen om zo toch voor het oog niet zichtbare asbest-verdachte onderdelen aan te merken.
Vaak kiest men voor de goedkoopste en die doet de inventarisatie lekker snel en vermeldt vaak de opmerking ‘niet toegankelijk’.
Dat is dus ook rekbaar..