Buurt heeft moeite met Knarrenhofjes

Zwolle – Knarrenhof probeert een paar mooie hofjes voor 45-plussers te realiseren op het voormalige Aa-bad terrein in de wijk Aa-landen. Onlangs stond er in de krant een stukje van een paar protesterende omwonenden. Knarrenhof is het niet eens met de inhoud van dat artikel. "Een buurtbewoner vindt dat zij niet genoeg betrokken zijn bij de plannen, maar binnenkort gaan wij voor de zesde keer met deze mensen rond de tafel zitten".

knarrenhofje.jpg 

"De plannen zijn steeds aan hen aangepast. Ook wij willen veel groen realiseren maar daar is geld voor nodig wat we niet meer hebben. We zijn een vereniging en we hébben helemaal geen geld". Inmiddels wordt er al zes jaar aan de knarrenhofjes gewerkt en alles is duurder geworden. Het bestemmingsplan moest worden veranderd; er werd onderhandeld over de grondprijs, en er is onenigheid met enkele buurtbewoners. Laatstgenoemde leidde tot verschillende aanpassingen. De woningen zijn nu lager en staan verder van de straat. Het oorspronkelijke parkeerplan is omgegooid. Na vijf gesprekken heeft Knarrenhof geen gastvrij gevoel. Maar eind januari 2017 kan er gebouwd worden. Nóg meer vertraging vindt Knarrenhof niet wenselijk. Voor wie geïnteresseerd is, er zijn nog een paar koopwoningen voor leden beschikbaar. Voor aanmelding zie de website: http://www.knarrenhof.nl/index_temp.php.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Buurt heeft moeite met Knarrenhofjes”

  1. Mooi project, ziet er netjes uit. Super dat de wat oudere mensen ook een leuke passende woning kunnen krijgen. Ook goed voor de doorstroom. Er komen dan weer huizen vrij waar hele gezinnen in kunnen.
    Daar heel dichtbij is een mooie hondenspeelweide.

  2. Zeker goed voor de doorstroom, en het gaat om leeftijdsgenoten in een vergrijzende wijk.
    Hoe kun je daar nou op tegen zijn?
    Het is toch geen kantoorgebouw van drie verdiepingen?

  3. Waarom beginnen ze pas in 2017 met bouwen!? Schiet op! Aan de slag! “Geen gastvrij gevoel”, omdat de omgeving wil dat er rekening wordt gehouden met hun belangen…. Begin die Knarren wel een beetje zat te worden… Altijd naar anderen wijzen.

  4. Ik begrijp de reacties ook niet van de buurtbewoners, Jaloers op zo’n mooi plan.
    De buurt waar ze nu wonen is ook maar een gewoon buurtje. dit zou een mooie aanvulling kunnen zijn op hun buurtje.
    Als er een grote projectontwikkelaar dit in handen had gekregen dan hadden ze wel anders gepiept, soms zou ik zeggen was het maar zo. De bewoners die steeds wat hebben te mekkeren had ik het gegund.
    Schandalig dat er zo met zo’n mooi plan gesold kan worden. Schaamt u.
    En o ja voor de honden uitlaters er blijft genoeg plek over om de honden hun behoefte te laten doen, misschien een eindje lopen?

    😀

  5. Ik kijk al 5 jaar uit om op de Knarrenhof te gaan wonen en blijf er ondanks de kritische opmerkingen van enkele buurtbewoners op vertrouwen dat we door de meesten van harte welkom zijn. De buurt wordt er echt mooier door! Waarom nog deze tegenwerking?

  6. Wel, als je al 6 keer om de tafel gaat zitten, kun je toch niet echt spreken van een gebrek aan inspraak. Maar het is zoals veel vaker door sommigen wordt gedaan: het verwarren van inspraak met ‘je zin kunnen krijgen’. Democratie wil zeggen: overleggen, luisteren naar elkaar en dan kan kijken wat mogelijk is. Het is altijd een compromis. En dat laatste wordt door sommigen niet geaccepteerd. In dat geval krijg je dus een dictatuur, in dit geval vermoedelijk de dictatuur van enkelen die pertinent hun zin willen hebben. In dat geval lijkt verder overleg mij eerlijk gezegd zinloos. Waarbij deze enkelingen zich moeten realiseren dat dit mogelijk verder uitstel betekent van de realisatie van de bouwplannen. En het dus tot consequentie kan hebben dat er enkele ouderen zullen zijn die, gezien hun leeftijd, dan net de boot missen, doordat ze voortijdig een enkele hemelvaartsreis hebben moeten maken. Het is maar hoe je je verantwoordelijk voelt voor je medemens.

  7. Vreemd de gemeente liet zijn oren niet hangen naar bewoners in de Ittersummerlanden, ondanks rechtzaken etc. Toen dramden ze ook huizenbouw uit de grond, tot ieders grote ergernis en met recht! Het ziet er nog niet uit en hier doet de gemeente wel van alles om de bewoners tegemoet te komen?
    Of gaat dit om koopwoningen in de omgeving?;)

  8. Het is me nog steeds niet duidelijk wat de concrete bezwaren zijn. Ik mag aannemen dat het verder gaat dan “ergernis” want dat lijkt me wel erg futiel. Maar misschien dat er bepaalde, zwaarwegende problemen zijn die nog niet publiek geworden zijn.

  9. Zijn de klagers ook ouderen?
    Wat is hun motivatie om het zo lang op te houden?
    Als de klagers niet al ouderen zijn, realiseren zij zich dan wel dat ook zij ouder worden en t.z.t. ergens moeten wonen als dat niet meer in de eigen woning kan. Het is dan wel prettig als er ook woonruimte beschikbaar is.

  10. Ik vind het heel jammer dat de buurt zich blijft verzetten en wellicht voor onnodig oponthoud zorgt voor wat betreft de bouw van ons prachtige plan.Wij als “Knarren” hebben ons tot nu toe verplaatst in de bezwaren van de buurt en geprobeerd te wijzigen in het plan wat redelijk is en steeds in het nadeel van het plan was, heel jammer.
    Dat dit nu nog niet genoeg is om tegemoet te komen aan de buurtbewoners vind ik heel ongastvrij, ons geduld is nu wel een beetje op en wij willen gaan BOUWEN. Het zou fijn zijn als de buurt ons daarin zou steunen, want bezwaren of niet, het plan wordt uitgevoerd en onze huizen worden gebouwd.

    Tineke Aronson
    Voorzitter Bestuur Vereniging Krasse Knarren

  11. Hier een reactie op eerdere vragen in deze discussie.
    De bezwaren vanuit de buurt waren:
    a- gebouwen worden veel te hoog we krijgen geen zonlicht meer binnen
    b- gebouwen staan veel te dicht op de weg
    c- gebouwen zijn achterkanten aan de straat
    d- gebouwen hebben geen ramen
    e- er is geen ruimte voor op straat parkeren
    f- het is te gesloten
    g- ik heb liever een grasveld

    Ad a
    De woningen waren ongeveer even hoog, maar omdat de Knarrenwoningen maar 1 rechte laag hebben en de rest is dak ogen ze al veel lager. Maar nu het dak verlaagd is zijn de woningen om het Knarrenhof heen een stuk hoger. Geen enkel risico dus dat er geen zon is.

    Ad b
    De afstand tussen de voorgevels is nu 21 meter aan de Arne. Ter vergelijking, in het project zelf is de afstand tussen de voorgevels maar 16 meter. Er wordt beslist niet aan de stoep gebouwd, en omdat de woningen veel lager zijn dan de omgeving oogt het ruim. Juist ook voor de omwonenden hebben we een computersimulatie gemaakt die dit duidelijk laat zien. Op dezelfde visualisatie zie je dat de ‘schipperswoningen’ veel hoger zijn en dichter op de weg staan dan bijvoorbeeld de knarrenwoningen. Aan de Arne staan de Knarrenwoningen maar iets (1m) dichter naar de weg dan de (hogere) woningen aan de andere kant. Ze staan beslist niet aan de stoep, eerst komt er langsparkeren, dan een openbare groene zone, dan een voetpad, dan de voortuin van de Knarrenwoningen en dan de woning zelf.

    Ad c en ad d
    Het zijn hele nadrukkelijk voorkanten aan de straat met voordeuren en veel glas. Er zijn op 2 plekken (op de hoeken) een korte blinde gevel waar de bergingen achter zitten. Ertegenover staan echter ook garageboxen (dus ook blinde gevels) of zijkanten van woningen (dus juist daar gemaakt waar overburen het minste last hebben). Uiteraard willen we daar minimaal groen tegen aan planten of iets met kunst doen.

    Ad e
    Nadrukkelijk heeft de gemeentelijke expert gemeld dat er ruimte is voor op straat parkeren, en dat de gemeenten/ de politie openbaar parkeren daar toestaat. Desalniettemin is in het ‘Knarrenplan’ op die plekken waar verzet was het parkeren deels in de stoep/groene ruimte voor de Knarrenwoningen gesitueerd. Uiteraard moet de weg altijd goed bereikbaar zijn ook voor zwaarder verkeer, en uiteraard kunnen we dat garanderen. Wel is het zo dat de straten in de buurt nu erg breed zijn (ook daarom wordt er relatief hard gereden), en dat er naar de nieuwste inzichten uit de verkeersplanologie de weg best wat smaller mag dan nu het geval is.

    Ad f
    Het concept is een Hof en dat betekent woningen rondom een binnentuin. Inderdaad is de rij woningen dan langer dan bijvoorbeeld aan de Arne, maar aan de Scheldelaan en Eemlaan en ook verder in de wijk zijn er veel voorbeelden van rijen woningen die wel degelijk net zo lang zijn.

    Ad g
    Uiteraard snappen wij dat je als omwonende liever een tijdelijk grasveld hebt. Maar als dit plan niet zou doorgaan dan wordt het wel zeker aan de hoogste bieder verkocht en zal er altijd gebouwd worden door commerciele partijen, en zal dit ook altijd hoger zijn dan de 1 laag + kap die nu het geval is.

    Naast het verlagen van de woningen, een andere parkeeroplossing, meer afstand tov de Arne en het daarvoor laten vallen van meerdere woningen (waardoor het financieel allemaal krapper wordt voor dit project die juist ook bedoeld is voor mensen met een gewone en een smallere beurs) is zo langzamerhand de rek er wel uit.

    Wij vinden noaberschap erg belangrijk binnen het project, maar ook naar de omgeving toe. Dus we blijven ons best doen en we hopen erop dat de omgeving en de mensen die namens de omgeving spreken dat ook doen.

  12. Het verliezen van groen speel en parkeerruimte kunnen per direct vervallen immers Er is nu meer dan voldoende parkeergelegenheid en er zijn tal van garageboxen. speelruimte en groen worden al gecompenseerd door dierenweide en park direct naast de Middelweg.
    AAlanden is een open wijk met juist veel groen en openheid ook direct achter de Arne.
    Dat de gebouwen het hof misschien wat opener en speelser kan is waar
    maar dat hoeft niet ten koste van de oppervlak te gaan

  13. Er zullen vast ook mensen van 45 die door omstandigheden het fijn zouden vinden om in zo’n woning/project te kunnen wonen. Ook kunnen zij dan de “oudere” knarren weer helpen met bepaalde zaken…..
    Zo kan er een mooi onderling evenwicht onstaan.

Reacties zijn gesloten.