Zwolle – Licht doet iets met je! Dat benutten we nog veel te weinig. Daarom doet D66 samen met ChristenUnie, PvdA en VVD tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november 2016 een voorstel voor een innovatief lichtplan voor de binnenstad. "Met licht kun je werken aan veiligheid, sfeer, parkeren en routes, het uitlichten van onze historische binnenstad en nog veel meer," aldus Claudia van Bruggen, raadslid D66.
Vanuit het oogpunt van veiligheid wordt verlichting vooral gezien als technisch middel om meer ‘natural surveillance’. Meer verlichting, minder criminaliteit, overlast en verloedering. Maar soms is het meer een kwestie van maatwerk. Want veilig zijn is ook je veilig voelen (sociale veiligheid). En op plekken waar meer verlichting is, hoeven mensen zich niet per se veiliger te voelen. Tegelijkertijd hoeven plekken met minder verlichting niet onveiliger te zijn.
Verlichting beïnvloedt het gedrag van mensen, omdat bepaalde lichteigenschappen door mensen worden waargenomen; de lichtintensiteit en de toonkleur. Lichtintensiteit is een belangrijke knop om aan te draaien als het gaat om het waarnemen van je omgeving versus lichtvervuiling en energiebesparing. Toonkleur is belangrijk, omdat kleur niet alleen een esthetische waarde heeft, maar het communiceert ook bepaalde informatie. Kleur roept daarom bepaalde associaties en daarbij behorende reacties op. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kleuren blauw en groen worden geassocieerd met veiligheid. Kleur heeft soms ook een onverwachte uitwerking, zoals bijvoorbeeld de kleur roze die acne bij hangjongeren goed laat zien, waardoor een plek minder aantrekkelijk wordt om te ‘hangen’.
In Utrecht wordt een subtiele uitwerking van het ‘spelen met licht’ toegepast in gekleurde verlichting in de bestrating van bepaalde stegen. Op deze manier worden mensen uitgenodigd om ook in het donker de steeg als looproute te gebruiken. De Belgische stad Gent is zelfs beroemd om haar lichtplan, dat mede hierdoor voor toeristen zo’n geliefde stad is om te bezoeken. Monumenten en bezienswaardigheden worden op een aantrekkelijke manier uitgelicht waardoor er een speels effect ontstaat. Er kunnen lichtplanwandelingen worden gemaakt en uiteindelijk bespaart het lichtplan ook nog energie op de volledige openbare verlichting.
fijn plan. nu nog een fonds waaruit dit betaald kan worden, opgezet door alle ondernemers uit de binnenstad8)
Ik zou zeker toejuichen dat Zwolle mooier gaat worden. Licht, groen, infra, gewoon de stad mooi en fijn maken om in te leven, heeft mijn instemming.
Op elke rotonde iets moois, een fontijn, kunstwerk, zulke dingen.
Doen ze in Spanje ook!
Enja, ’t geld. Heeeeel zorgvuldig tellen of ’t kan. Totdat je vingers blauw zijn. 🙂
Bericht door drama, op 5 november 2016 10:05
En een originele naam voor zo’n fonds. Is ‘ZwolleFonds’ iets?
‘Claudia van Bruggen’ raadslid D66 reageert blijkbaar niet. Snap ik ook wel, lezende ‘innovatief lichtplan’, welke Zwollenaar gniffelt niet om zulke onzin. Tsja, D66.
Nou, onzin vond ik het niet. Als het in Utrecht en Gent voldoet, waarom hier dan niet?