Zwolle – Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. De elf gemeenten in de Regio IJsselland werken hierin samen vanuit een gezamenlijke visie. Op deze manier voeren de gemeenten de Jeugdwet zo doeltreffend en doelmatig mogelijk uit; dit in het belang van de jeugdige cliënten en hun ouders/verzorgers. De colleges van de elf gemeenten hebben onlangs een besluit genomen over de volgende stap vanuit de visie; de gezamenlijke overstap naar resultaatgericht inkopen met vereenvoudiging op het gebied van het doorverwijzen in het belang van cliënt en organisaties.Vanuit deze benadering willen gemeenten, verwijzers en aanbieders de samenwerking verder bevorderen. Ook zetten de partijen in op het vereenvoudigen van het proces van betalingen. Dit komt ten goede aan het resultaat: het kind en zijn directe omgeving. Deze integrale benadering biedt aanbieders – als het om een ouder kind of jongvolwassene gaat – ook meer de gelegenheid om rekening te houden met andere vragen en vormen van ondersteuning bijvoorbeeld via de Wmo of terrein van ondersteuning en werk & inkomen.
Hoe gaat het in zijn werk
De zogeheten toegang bepaalt samen met jeugdige en het gezin wat er nodig is en welk resultaat bereikt moet worden. Dit wordt vastgelegd in bijvoorbeeld in een gezinsplan. Het kind of de jongere kiest een aanbieder en samen gaan ze in gesprek om een behandelplan op te stellen. Daarna start de zorg en na afloop wordt deze geëvalueerd door het gezin, de toegang en de aanbieder. Cliënten kunnen (anoniem) hun ervaringen op een voor iedereen toegankelijke beoordelingssite plaatsen.
Regio IJsselland bestaat uit elf gemeenten; Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. De toegang kan bij de verschillende gemeenten anders heten, zoals Sociaal wijkteam (SWT) of Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Prachtige verhaaltjes. Maar ondertussen kan ik met mijn kind niet naar de kinderpsychiater die haar neefje ook zo goed geholpen heeft en staan we op een wachtlijst bij een instelling waar ik eigenlijk helemaal niet naartoe wil.
Schop onder de hol moeten Sterre en Pepijn hebben in plaats van opgroeien als een bijzonder sneeuwvlokje met een verborgen talent waar Jeugdzorg graag op in springt.