Zwolle – De vergaderkamer van de raad in het stadhuis van Zwolle vormde op donderdag 9 november het decor voor het Zwolse jeugddebat. Zwolse jongeren van diverse opleidingen deden volop mee. Zo waren er jongens en meiden van het Greijdanus, het Deltion College en het Cibap.
Ook vier jonge dames van de Internationale Schakelklas (ISK) lieten van zich horen – meiden uit Afghanistan, Rusland en Polen die minder dan twee jaar in Nederland wonen. Over twee onderwerpen gingen de jongeren in debat met Zwolse politici. Het was het een geslaagde bijeenkomst die zeker voor herhaling vatbaar is. Hieronder lees je meer over de onderwerpen die op de agenda stonden. Het eerste onderdeel was het gezamenlijk voorbereiden van een voorstel. Dit voorstel hield het organiseren van een grote sportbeurs in waar jongeren uit Zwolle verschillende sporten kunnen ontdekken. Dit voorstel hebben zij verdedigd in debat met wethouders Ed Anker en Jan Brink en enkele raadsleden.
De jongeren gaven aan dat ze het boeiend, spannend, leuk en leerzaam vinden: " Fijn dat er naar ons geluisterd werd. Het plan van de sportbeurs moet echt uitgevoerd worden, en we willen graag in gesprek gaan om verder te kijken hoe we dit kunnen uitwerken." Wethouder Ed Anker verwoordde de prestatie van de jongeren: "Gaaf idee! Er zijn nog wat aanvullingen te maken, maar er staat al echt een leuk idee, knap gedaan!"
Verder benadrukte de wethouder: " Je ziet dat je maar een handje vol politici nodig hebt om zo’n enthousiast leuk voorstel van jongeren erg ingewikkeld te maken. Dit is leerzaam voor ons. Een oplossing kan best wel eens iets simpeler. Maar ook de jongeren leren dat er nog best wel wat bij komt kijken om een voorstel bij de gemeente in te dienen." De Jongerenraad Zwolle heeft afgesproken om contact op te nemen met de jongeren om samen met hen en de gemeenteraad het plan van de sportbeurs verder uit te werken. In de tweede ronde van het debat hebben de jongeren en de politici gedebatteerd over het betrekken van jongeren bij de verkiezingen. De conclusie van de jongeren was dat ondanks dat zij veel online te vinden zijn, ze tegen verwachting van velen in, persoonlijk contact het allerbelangrijkst vinden.