Zwolle – 2017 was het jaar waarin de Bitcoin en de achterliggende transactietechnologie Blockchain meer dan ooit in de belangstelling stonden. Ook voor gemeenten zijn er volop kansen rond deze nieuwe technologie. Dit blijkt ook uit de (succesvolle) pilots die bij verschillende gemeenten zijn gedaan. Reden voor D66 Zwolle om het college te vragen wat dit voor Zwolle betekent.
Blockchaintechnologie kan voor allerlei transacties worden gebruikt. Blockchaintechnologie houdt bij en maakt inzichtelijk wie welke handelingen verricht (en zorgt dus voor transparantie) en kan daardoor fraude tegen gaan.
Vanuit pilots die andere gemeente reeds gedaan hebben komt naar voren dat gemeenten met het gebruik van blockchain inwoners echt de regie over hun gegevens kan geven. Ook stelt de technologie burgers in staat zelf zijn geverifieerde identiteitsgegevens en informatie te delen met wie en welke organisatie hij of zij wil. Andere kansen liggen er bijvoorbeeld op het vlak van dienstverlening door ketenprocessen efficiënter, sneller, transparanter en veiliger in te richten.
“Bovenstaande voorbeelden laten zien dat Blockchaintechnologie de belofte biedt om processen transparanter, efficiënter en betrouwbaarder uit te voeren. Daarnaast geeft het gebruik van Blockchaintechnologie de kans om als gemeente een andere rol te nemen naar inwoners en om krachtiger samen te werken in netwerkorganisaties,” aldus Oswald van Dam en Sonja Paauw van D66 Zwolle.
De Blockchaintechnologie biedt niet alleen kansen om transparanter, betrouwbaar en efficiënter te werken zegt D66 Zwolle. Ook geeft het de gemeente volgens de partij de kans om een andere rol aan te nemen in de samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen, waardoor bureaucratie en overbodige regels verminderen.
Omdat D66 graag de kansen voor Zwolle wil onderzoeken, stelt zij de volgende vragen aan het college:
- Is de gemeente Zwolle bekend met de Blockchaintechnologie en de kansen (en risico’s) die dit met zich meebrengt?
- Zijn er plannen om Blockchaintechnologie toe te passen / welke?
- Welke opgaven zouden volgens u goed in aanmerking kunnen komen voor optimalisatie d.m.v. Blockchaintechnologie?
- Los van de technologie heeft Blockchaintechnologie ook organisatorische impact (andere rol, anders werken). Welke kansen (en bedreigingen) ziet u hier?
- Ziet u mogelijkheden voor democratische vernieuwing mbv Blockchaintechnologie?
Binnen 6 weken zal het college de vragen beantwoorden.
Lezende ‘1.Is de gemeente Zwolle bekend met de Blockchaintechnologie en de kansen (en risico’s) die dit met zich meebrengt?’ Nee Natuurlijk niet, wie wel.
Titel van dit topic heeft een heel erg hoog ‘nepnieuws’ gehalte ‘D66 ziet volop Blockchain kansen voor Zwolle’.
Zie alle vragen, en laat je echt niet zo gek maken zulke vragen te beantwoorden op bestuurlijk nivo.
Blockchain technologie, -zoals bitcoins- gaat voorlopig de wereld echt KAPOT maken. De energie slurpers die wereldwijd cripto currency supporten… En erg is vooral dat er helemaal geen enkele daadwerkelijke waarde mee is gemoeid.
Advies van een beroeps. Blijf echt ver van die shit.
(en zorgt dus voor transparantie)
Volgens mij denkt D66 dat Zwollenaren achterlijk zijn, of erg vergeetachtig.
Nee, deze manier van toepassen is ook nieuw voor mij. Heb geen idee waar het over gaat.
Kende het alleen als onderliggende technologie voor de bitcoin en andere cryptovaluta. De bitcoin was oorspronkelijk bedoeld als een sympathiek kleinschalig ruilmiddel en is uitgegroeid naar object voor speculanten. Hier ging het dus al mis. Kijk uit met deze technologie.
Als je er geen verstand van hebt Hikje zeg dan gewoon niks. En als je zelf “nivo” hebt dan schrijf je het als niveau. Dit is de enige correcte manier.
Blockchain hoeft geen energie te slurpen dit is op het moment alleen met “proof of work coins” zoals bitcoin het geval. Bovendien slurpen de banken veel meer energie dan alle miners bij elkaar.
Blockchain zie ik juist als een hele positieve ontwikkeling, het stelt mensen zelf in staat om te bepalen wat er met hun geld, data en eigendom gebeurd. Het maakt financiële constructies juist openbaar en betrouwbaar.
Bitcoin zelf heeft natuurlijk een wat schimmige naam omdat deze anonieme transacties uitvoert. Maar met blockchain kan je dit ook juist openbaar maken. Denk aan overheden, verzekeraars, banken en pensioenfondsen die op een openbaar blockchain systeem gaan werken. Hierdoor kunnen wij als burger altijd controle houden op hun uitgaven en daarmee corruptie ondermijnen.
Dus voordat je gelijk je negatieve, conservatieve fingers op je toetsenbord laat los gaan ga dan eerst eens even onderzoek doen wat blockchain nou precies inhoud.
Advies van iemand die verstand van blockchain heeft. Verdiep je ergens in voordat je er een mening over geeft.
Zelfde verhaal als in het artikel. Kan het ook in Jip-en-Janneke taal uitgelegd worden? Zoals ik al schreef dit is geheel nieuw voor mij. En waarschijnlijk voor vele anderen.
Bernard,
Met blockchain schakel je als ware de derde persoon uit. Deze derde persoon is een vertrouwenspersoon.
Stel ik maak 10 euro naar jou over, dan zeg ik dat tegen mijn bank. Mijn bank verteld dat vervolgens aan jouw bank en jouw bank laat jou het dan weten op het moment dat de transactie klaar is. Tegenwoordig gaat dit bijna allemaal digitaal, dus we hebben de banken hier ook voor nodig omdat die als vertrouwenspersoon voor ons handelen.
Bij blockchain worden deze 2 partijen tussen ons uitgeschakeld, zodra ik een transactie maak naar jou wordt dit opgepikt in de “blockchain” dit is als ware een openbaar grootboek. Hierin staan alle transacties die onderling gedaan worden en dit grootboek is voor iedereen openbaar. Omdat dit openbaar is wordt er constant gecontroleerd of de transacties ook kloppen.
Stel ik maak een vervalsing in de blockchain door te zeggen dat ik jou 10 euro aan crypto valuta geef maar zelf ook 10 euro houd dan wordt dit opgepikt door alle andere mensen die ook een exacte kopie van deze blockchain hebben. Een automatisch algoritme bepaald dan gelijk dat onze transactie niet overeenkomt met de rest van de blockchains en daardoor wordt deze nietig verklaard.
Hoe meer mensen hier gebruik van maken hoe veiliger het dus wordt omdat er meer kopieën in omloop zijn van de desbetreffende blockchain
Dit is wat blockchain in de basis inhoud, het is niet makkelijk uit te leggen in jip en janneke taal maar het heeft duizenden mogelijkheden op gebied van verzekeringen, leningen, dataopslag enz.
Mocht je dit interessant vinden dan kan je wellicht deze documentaire bekijken. http://www.documentairenet.nl/review/tegenlicht-het-bitcoin-evangelie/
Het is lastig om uit te leggen in Jip-en-Janneke taal uit te leggen Bernard. Maar mocht je het interessant vinden dan zou je deze documentaire kunnen bekijken.
http://www.documentairenet.nl/review/tegenlicht-het-bitcoin-evangelie/
Ik zie geen kansen voor D66
Afhankelijk van ‘anderen’ (lees met medewerking) m.i. wel kansen.
Toepassingen in de vorm van ruilmiddel geloof ik wel. Maar in het artikel gaat het over anders werken, andere manier van dienstverlening en een krachtiger manier van samenwerken. Nou, gooi maar in m’n pet.
Schoenmaker blijf bij je leest. D66 is wat mij betreft een kansloze partij.
En als je zelf “nivo” hebt dan schrijf je het als niveau. Dit is de enige correcte manier.
Terecht PeterT, Ongeloofelijk! wat een echt waardeloos commentaar. Denk je met hikje over speling te gaan visen 😉 Denk’t moi van not. EIKKEL.
oefie, een ander hikje wijst me erop dat ik uit de slof/losse-pols schiet. Is niet ‘m bedoeling, respekt natuurlijk, maar komop -lees de documartaire ff- ?
Herkansing voor petertimmert, leg uit. Gaat je niet lukken kan ik je voorspellen. Niemand snapt die shit, jij ook niet wees maar gewoon eerlijk.
Dus elke cent die wie dan ook ergens aan uitgeeft kan gecheckt worden. Daar gaat je laatste restje privacy. Ik weet niet of we dat moeten willen.
Interessante stelling van D’66! Je moet het wat breder zien als enkel crypto valuta. Zie https://www.google.nl/amp/s/amp.businessinsider.com/r-blockchain-network-iota-teams-up-with-cisco-volkswagen-others-on-data-marketplace-2017-11 De gemeente heeft geen kennis over dit gebeuren, maar erg verstandig om er verder eens in te duiken. Zie het als een studie naar internet in het jaar 1991.
Blockchaintechnologie houdt bij en maakt inzichtelijk wie welke handelingen verricht (en zorgt dus voor transparantie) en kan daardoor fraude tegen gaan.
Misschien iets voor WLZ?
Wel, wel, wel. Met een glimlachje. Echt vertrouwen in de computers ? Misschien wat nieuws gemist ? Ik niet . Misschien dat onze zeer gewaardeerde consumentenbond Intel kan bellen. Yep, echt gewoon Intel bellen :):)
Zit weinig anders op. En wat gaat ’t bericht dan zijn ….
Alle computers ter wereld zijn zo lek als een mandje.
PER ongeluk natuurlijk 🙂 Doe nou maar in ’t zorgvuldig besturen niet al teveel met de lekste IT.