Zwolle – Na Breecamp wordt de komende jaren Breezicht ontwikkeld als nieuwe, ruim opgezette woonbuurt in Stadshagen. De ambities voor deze groene buurt met circa 1140 woningen zijn hoog: Breezicht wordt klimaatbestendig, waterrobuust en energieneutraal ontwikkeld. Burgemeester en wethouders leggen het stedenbouwkundig plan voor de eerste twee buurtschappen voor aan de gemeenteraad.
In Breezicht komen ongeveer 1140 woningen voor verschillende doelgroepen, verdeeld over zes buurtschappen in een groen en waterrijk landschap. Het plan sluit daarmee aan bij het groene karakter van de buurt en bij de vraag van bewoners van Stadshagen die binnen de wijk willen doorstromen. De eerste twee buurtschappen, Duinen en Broeklanden, zijn nu in overleg met de bouwpartners en woningcorporaties uitgewerkt in het stedenbouwkundig plan Breezicht Zuid.
Breezicht is aangepast aan de verwachte klimaatveranderingen. De buurt wordt zo ingericht dat extreme regenval, perioden van droogte en hittegolven niet tot ernstige overlast leiden.
De woningen liggen verhoogd, waardoor er ruimte is voor waterberging en infiltratie van regenwater in wadi’s, plasdrasstroken en rietzones. Al het regenwater dat valt op de daken en wegen wordt collectief opgevangen en afgevoerd. Er is genoeg ruimte in Breezicht om ook overtollig water uit het bestaande deel van Stadshagen te bergen.
Het groen in de buurtschappen van Breezicht zal door een netwerk van wandel- en fietspaden worden verbonden. Daarmee krijgt de buurt veel (informele) speelplekken verspreid over de buurt naast enkele grotere centrale speelplekken.
De huizen in Breezicht worden energieneutraal ontwikkeld als nul-op-de-meter woningen zonder gasaansluiting. Ook de openbare ruimte wordt energieneutraal: de elektriciteit voor verlichting en rioolgemalen wordt met zoninstallaties opgewekt.
Door de crisis op de woningmarkt heeft de bouw van nieuwe woningen in Stadshagen op sommige plekken in de wijk een tijd stil gelegen. De vraag naar woningen is de afgelopen tijd weer sterk toegenomen. Daarom is vorig jaar in de Woonvisie vastgelegd om de komende tien jaar circa 300 woningen jaarlijks te ontwikkelen in Stadshagen.
B en w stellen nu aan de gemeenteraad voor om telkens twee verschillende gebieden tegelijkertijd te ontwikkelen. Hiervoor is een planning gemaakt tot en met 2027.
Eerst worden de buurten Frankhuis, Werkeren en Breecamp Noord afgebouwd. Daarna start vanaf 2019 de ontwikkeling van Breezicht Zuid, gevolgd door De Tippe (vanaf 2020), Breezicht Noord (vanaf 2023).
Alle nieuw te ontwikkelen woonbuurten worden in lijn met de Omgevingsvisie energieneutraal ontwikkeld. Ook wordt bij de ontwikkeling rekening gehouden met de verwachte klimaatveranderingen.
Chris dit lijkt toch wel verdacht veel op ons project
ALLES OP PALEN!!!!
Daar zal wel weer een behoorlijk prijskaartje aan hangen.
Ja, is het niet vreemd dat klimaatbestendige, waterrobuuste en energieneutrale woningen duurder zijn dan woningen die mede de klimaatverandering en daarmee wateroverlast veroorzaken? Mooi voorbeeld van hoe de kosten van milieuvervuiling en klimaatverandering op anderen worden afgewenteld.
@Riet_Pluim
Tja het is betalen voor en door vervuilen. Het is jammer dat men hier het klimaat niet echt mee helpt, aangezien er maar een heel klein gedeelte van de Nederlandse samenleving aanspraak kan maken op dure klimaatbestendige, waterrobuuste en energieneutrale woningen.
Dat gaat wat te kort door de bocht. Mensen die bewust een klimaatbestendige, water robuuste en energie neutrale woning kopen, willen daar in de regel ook wat meer voor betalen. Milieu bewust bouwen kost gewoon meer geld dan gewoon bouwen, doordat je gebruik maakt van andere materialen en andere eisen. Helaas is de vraag nog niet groot genoeg, want de productkosten zijn vaak afhankelijk van beschikbaarheid en aantallen. Op zich ben ik blij dat men hier bewuster mee bezig is. Wat ik mij dan wel afvraag, gaan de huizen dan op een terp staan? Stadshagen ligt op/onder NAP niveau?
Je kunt het vergelijken met eieren in in supermarkt, Steven. De meerderheid van de mensen vind het wel prima en koopt gewoon het goedkoopste ei. Waren er meer mensen die bewuste eieren kochten, dan was dat schap veel groter.
Dat ei zou niet het goedkoopste zijn als de werkelijke kosten in de prijs meegerekend waren.
Nee, milieuvervuilend bouwen is te goedkoop omdat de kosten op de samenleving worden afgewenteld.
Ja wel hoor, Riet. Een biologische kip stoot net zoveel uit als een gewone kip. De extra kosten zitten voornamelijk in extra benodigde processen, de extra ruimte, ander voer, enz. Kijk alleen eens naar je kraan, deze is verchroomd. Dit kun je op 2 manieren doen, gewoon verchromen of duurzaam verchromen. Heb jij een duurzaam verchroomde kraan? 9 van de 10 weten geen eens dat dit mogelijk is en al was dit mogelijk dan is het nog maar de vraag of men de extra kosten er voor over heeft. De meerkosten zijn 20-30%…..
@Klaas Jan
Daar zit wat in.
Dierenwelzijn zijn ook kosten, Klaas Jan. Het goedkope ei wordt betaald door de kip.
riet. Nu is de hamvraag, welk ei heb jij in de koelkast? Ik kies voor Rondeel eieren, een bewuste keus.
Ik koop helemaal geen eieren, ook dat is een bewuste keuze. En ik mag wel zeggen een nog bewustere keuze dan die van Klaas Jan.