Het Langhuis geeft beheer Cultuurfonds terug aan gemeente

Zwolle – Kunstruimte Het Langhuis heeft in overleg met de gemeente Zwolle de uitvoering van het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie teruggegeven aan de gemeente. Sinds 2017 is Het Langhuis beheerder van dit fonds dat artistiek vernieuwende projecten stimuleert door financiering en coaching. Het Langhuis kwam drie weken geleden in financiële problemen toen de (voormalige) penningmeester een grote som geld bleek te hebben ontvreemd van de bankrekening van Het Langhuis. Het Langhuis heeft de prioriteit gelegd bij het financieel orde op zaken stellen door het claimen van het ontvreemde geld via een advocaat, het betalen van de crediteuren en het veiligstellen van de toekomst van Het Langhuis. Daar past het beheer van het cultuurfonds op dit moment niet bij, zegt het bestuur.

Op dit moment werkt het bestuur samen met de businessclub van Het Langhuis aan een vernieuwingsplan, waarbij verschillende scenario’s worden uitgewerkt in samenwerking met De Nieuwe Hanze Unie.

Het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie van gemeente Zwolle is in 2017 door de gemeente ingesteld om beroepskunstenaars te stimuleren zich artistiek te ontwikkelen. Het Langhuis werd aangesteld als beheerder door de jarenlange ervaring en het netwerk aan beroepskunstenaars. Het Langhuis is de enige, onafhankelijke kunstinstelling voor experimentele kunst in Zwolle die nog over is, na de ingrijpende bezuinigingen van de afgelopen tien jaar. Vooral door de inzet van de ruim 35 vrijwilligers wist Het Langhuis zich te handhaven en zelfs te groeien naar meer bezoekers en activiteiten. Recent nog met comicfestival Inktvingers dat veel bezoekers naar de binnenstad trok met tentoonstellingen en de Kunststripbeurs in de Grote Kerk. Ondanks deze successen bleek tegelijk de toekomst van Het Langhuis onzeker door de financiële kwetsbaarheid.

Vanaf 1 januari 2015 krijgt Het Langhuis geen subsidie meer van de gemeente en is Het Langhuis op eigen kracht doorgegaan. Ondanks de groei van de activiteiten, het aantal bezoekers, de activiteiten en zichtbaarheid in de stad, is het een moeilijke opgave om Het Langhuis in korte tijd financieel gezond en toekomstbestendig te maken. ‘Daar is meer tijd en investering voor nodig’, zegt voorzitter Paul van der Ham. Het bestuur vroeg regelmatig om hulp en kreeg dat vooral van ondernemers uit de opgerichte businessclub, fondsen en het onderwijs. Het contact met de gemeente is goed en de gemeente heeft incidenteel op projectbasis meegefinancierd.

Voorzitter Paul van der Ham: ‘Het Langhuis heeft zich gehandhaafd tegen de verdrukking in. Een plek voor experimentele kunst, waarmee je een stad toekomstbestendig maakt, is onmisbaar voor een groeiende stad als Zwolle. De Raad voor Cultuur, het hoogste adviesorgaan van de regering, die een paar weken geleden op werkbezoek in Zwolle was, prees de inzet van de vrijwilligers van Het Langhuis om zo’n plek in Zwolle te handhaven en beaamde de noodzaak van een kunstinstelling voor vernieuwing in elke stad.’

Paul van der Ham: “Het bestuur van Het Langhuis is bemoedigd door alle reacties uit de stad na het nieuws van het ontvreemden van het stichtingsgeld. Hartverwarmend om te merken hoe de inzet en impact van Het Langhuis de afgelopen jaren is gegroeid. Het is bemoedigend dat ondernemers zich inzetten om experimentele kunst in Zwolle veilig te stellen. Zij weten als geen ander dat je eerst moet innoveren om daarna te kunnen groeien. Dat geldt voor een onderneming, maar zeker voor een stad als Zwolle, je moet risico’s durven nemen, met spannend en nieuw cultuuraanbod.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)