Staphorst in Tegenlicht, de opmerkelijke documentaire over traditie en bestuur in deze Overijsselse gemeente, was oorspronkelijk eenmalig te zien in Filmtheater Fraterhuis. Maar de belangstelling voor deze unieke regiodocumentaire is zo overweldigend dat het Fraterhuis keer op keer extra voorstellingen en vrijwilligers inzet om aan de vraag te kunnen voldoen.
Inmiddels is de regisseur, die iedere voorstelling persoonlijk komt inleiden, kind aan huis in de Novonfilmzaal van het Fraterhuis. Afgelopen woensdag 27 februari was zelfs de hoofdrolspeelster mevr. Kok- Bisschop (vanzelfsprekend in prachtige traditionele Staphorster dracht) meegekomen om het publiek te woord te staan. Vele vragen werden op haar afgevuurd, ondermeer door een door de VPRO gestuurde journalist die naar Zwolle was afgereisd voor het fenomeen van deze documentaire. De landelijke VPRO gids zal hiervan medio maart verslag doen.
Reactie Fraterhuis
“De documentaire blijkt het clichébeeld van Staphort te overstijgen en staat stil bij een zo wezenlijk onderwerp als de scheiding tussen kerk en staat. Een onderwerp dat door de opkomst van de Islam in Nederland opnieuw in de belangstelling is komen te staan.
De documentaire geeft ook regelmatig aanleiding tot intense en bijzondere reacties bij de bezoekers en in het nagesprek met de regisseur na afloop van de voorstellingen. Het Fraterhuis is blij op deze wijze een actieve bijdrage aan het maatschappelijk debat te kunnen geven.” Aldus Henriëtte Boerhof, directeur Filmtheater Fraterhuis.
Resterende voorstellingen en lezingen in Filmtheater Fraterhuis
Vrijdag 7 maart 15.30 uur
Maandag 24 maart 20.30 uur
Maandag 31 maart 19.45 uur
Beschrijving documentaire
Eind vorig jaar baarde Van Rouveroy opzien met zijn mooi gemaakte film over de manier waarop in Staphorst bestuur en geloof in het verlengde van elkaar liggen, maar soms ook in conflict komen. De documentaire ging op 30 november in het dorp zelf in première en was afgelopen Kerst te zien bij RTV Oost.
Om de Staphorster gemeenschap te leren kennen, bezocht Emile van Rouveroy van Nieuwaal drieënhalf jaar lang de kerkdiensten van de hersteld-hervormde gemeente. Hij filmde tijdens raadsvergaderingen over het vloekverbod en de sluitingstijden van de horeca op zondag en hij sprak met predikant De Jong en oud-burgemeester Plomp. Daarnaast brengt de film het dagelijks leven in beeld van de familie Kok-Bisschop. Gebeurtenissen binnen het gezin laten zien hoe Staphorst omgaat met thema’s als politiek, huwelijk, ziekte en dood.
Regisseur
Oud-hoogleraar rechtsantropologie Van Rouveroy concentreerde zich in deze film op het spanningsveld tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keuze van het individu anderzijds.