Zwolle – De provincie Overijssel gaat aan de slag met de renovatie van de tuin van Mien Ruys achter het provinciehuis. De opknapbeurt is hard nodig voor de inmiddels 47 jaar oude, openbare tuin. Zowel de veiligheid voor de bezoeker als de uitstraling van de tuin zijn sterk verminderd. Rotte spoorbielzen, kapotte grindtegels, schade aan vijvers, opstaand straatwerk en aantasting van een aantal bomen door ziekte en ouderdom zijn hiervoor de belangrijkste redenen. De provincie heeft Buro Mien Ruys in 2017 de opdracht gegeven voor een vernieuwde Mien Ruys tuin waar circulariteit, ecologie en cultuur een bepalende rol spelen.
Bij- en vogelvriendelijk
In het nieuwe plan hergebruikt de provincie bestaande betonnen straatstenen en gaat 20% van de stenen eruit. Bij de beplantingskeuze ligt de nadruk op beplanting die bijen, vlinders en vogels aantrekt, met meer bloei en kleur in de tuin. Met deze aanpassingen komen de basisprincipes van Mien Ruys weer herkenbaar terug. In het nieuwe ontwerp is daarnaast rekening gehouden met rolstoelvriendelijkheid en een verbeterde hoofdroute vanuit het centrum naar het evenemententerrein in Park de Wezenlanden voor evenementen. Dit laatste gebeurt door het verplaatsen van het bolvormige waterelement naar een plek naast de looproute.
12 nieuwe bomen
Volgens het plan worden in totaal 11 bomen vervangen door 12 nieuwe bomen. De provincie heeft vooral veel aandacht besteed aan de vervanging van twee kersenbomen in de tuin en onlangs nog extra onderzoek verricht om na te gaan of behoud een optie was voor de toekomst. Helaas is de ene boom dusdanig ziek en de ander vanwege ouderdom en aard van de renovatiewerkzaamheden niet langdurig levensvatbaar dat gekozen is om het ontwerp van Buro Mien Ruys uit 2017 te handhaven. De provincie investeert daarbij in twee zo groot mogelijke, karakteristieke prunussen, die de komende decennia volop kunnen bloeien.
Renovatie hard nodig
In 1972 is de tuin van het provinciehuis naar het ontwerp van de Overijsselse architecte Mien Ruys gerealiseerd. Sindsdien zijn geen grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de tuin verricht. De tuin is op dit moment aan het einde van haar technische levensduur, de oorspronkelijke rijkbloeiende begroeiing is grotendeels uit de tuin verdwenen.