Geloofwaardig

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Ook niets over gelezen, mevrouw Rots?
Foto: Obbe Bakker/Peter Denekamp

Zwolle is Nederland in het klein. Niet letterlijk natuurlijk, maar er gebeuren in onze stad zaken in het klein die landelijk in het groot gebeuren. En dan heb ik het over de politiek natuurlijk.

In de NRC van afgelopen donderdag stond een artikel dat ging over een onderzoek naar de gang van zaken bij visumaanvragen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een algoritme dat daarbij gebruikt werd, werkte discriminatie in de hand, volgens de meest gezaghebbende IT-onderzoekafdeling van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wat deed de betrokken minister? Ze legde dat rapport onderin een la, liet een tweede onderzoek doen door een klein Canadees bedrijf, waarvan de uitkomst zo ongeveer het tegenovergestelde is. En maakte toen pas ook het eerste rapport openbaar. Is dat geloofwaardig?

Wij, Zwolle en regiobewoners, lezen dezer dagen veel over het plaatsen van de passerelle, de houten loopbrug rechts van het stationsgebouw die ons vandaar naar de zuidzijde van het station gaat leiden. Samengevat: die passerelle zal het centrum van Zwolle verbinden met het Hanzeland. Kosten: 30 miljoen.

Wethouder Gerdien Rots werd gevraagd wat ze vond van de kritiek op die hoge kosten? “Heb ik niets van gehoord, mijn reactie zou zijn: het is een investering voor de toekomst.”

Daar zakt mij nou de broek van af. Daar heb ik niets van gehoord?? Ook niets over gelezen, mevrouw Rots? Ook niets van uw ambtenaren vernomen, mevrouw Rots? Of ligt dat allemaal ook in een bureaula? Het lijkt mij dat hier ook sprake is van het weghouden van tegenvallende reacties.

Op 19 april 2024 werd de fietsstraat naast de N337 geopend. Onder het mom van ‘Fietsstraat top, maar hoe kom je er veilig op?!’ vonden bewoners uit Windesheim het een goede gelegenheid om de snelheid op die straat en de oversteek onder de aandacht te brengen. Dit deden ze onder meer door brieven van scholieren aan de wethouder aan te bieden. Zij, Gerdien Rots, fietste trots op die nieuwe fietsstraat.

Laten we hopen dat die brieven nooit bij haar in een bureaula gaan verstoffen.

’t Zou jammer zijn als er nu geen geld meer is voor een veilige oversteek daar, terwijl het nut van de passerelle pas bewezen gaat worden in de toekomst. Een toekomst die net zo onzeker is als de veiligheid voor de overstekende scholieren van Windesheim nu.

Foto 1
Ook niets over gelezen, mevrouw Rots? - Foto: Obbe Bakker/Peter Denekamp
Ook niets over gelezen, mevrouw Rots?
Foto: Obbe Bakker/Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)