De Lijsttrekkersdebatten van dinsdagavond… ?
Heb u net als al die andere miljoenen Nederlanders de lijsttrekkersdebatten op dinsdagavond gevolgd ? Eerst het ‘kleine debat’ tussen de lijsttrekkers van de keline politieke partijen dat 19 uur begon, en later het ‘grote debat’ dat 20.30 uur startte met de lijsttrekkers van de grote partijen.
Peiling De Hond: 21 november 2006
Wat vond u van de debatten ? Bent u voor meer handen aan een bed, voor de dieren, tegen de Islamitisering, voor een sterke economie ? Moet J.P. weer de minister president worden of moet Nederland meer socialer worden ? Wie wordt de grootste politieke partij in Nederland, en welke coalitie zal de macht gaan krijgen ?? Geef je mening via de ‘reageer’-mogelijkheid !!
gewoon pvv stemmen wilders is onze man die weet hoe we de zooi moeten aanpakken
Ik hoop dat er na m?©?©r 80 jaar eindelijk eens een knalrood kabinet komt. De PvdA gaat de verkiezingen winnen – maar of ze een links meerderheidskabinet zullen kunnen gaan vormen – waag ik helaas te betwijfelen. Het zal er wel op uit draaien – dat ze veroordeeld zullen zijn om met het CDA te gaan regeren. Jammer – maar het is gewoon niet anders.
Alsjeblieft geen rood kabinet…
Ik ben persoonlijk trouwens een beetje politiek-, debat- en peilingmoe… En we moeten nog stemmen morgen!
Gelukkig stond mijn stem weken geleden al vast. Andr?© Rouvoet is de man.
In het NOS-debat tussen de lijsttrekkers van de kleine partijen zijn D66-leider Pechtold en lijsttrekker Wilders van de Partij voor de Vrijheid hard met elkaar in botsing gekomen over het integratiebeleid. Pechtold zei dat er een eind moet komen aan de verharding ten opzichte van nieuwkomers. Wilders antwoordde daarop dat de nieuwkomers juist onderdeel zijn van het probleem. Volgens hem wordt onder het mom van tolerantie te veel van minderheden geaccepteerd.
In het debat stond Pechtold tegenover de drie rechtse partijen, die voor een strenger integratiebeleid zijn. Eerst kreeg de D66-lijsttrekker het flink aan de stok met Wilders. Wilders noemde de multi-culturele samenleving “een ramp” en sprak over “te veel islam in Nederland”.
Toekomst
Pechtold waarschuwde voor de verharding van het integratiedebat. Je moet met onderwijs de allochtonen juist kansen bieden. Je moet ze niet uitsluiten en discrimineren”, aldus Pechtold. “Ze zijn hier geboren. Dus zul je een toekomst met ze opbouwen. Of je wilt of niet.”
Bij het Radio 1-debat enkele weken geleden kwamen Pechtold en Wilders ook al met elkaar in aanvaring. Pechtold noemde de opmerking van Wilders over een tsunami van islamisering “te walgelijk voor woorden”. De D66-lijsttrekker sprak over “extreem-rechts” en Wilders weigerde aanvankelijk nog langer met Pechtold in debat te gaan.
Filmrolletje
Tijdens dit televisiedebat richtten ook de twee andere nieuwkomers, Olaf Stuger van de Lijst Vijf Fortuyn en Marco Pastors van E?©nNL, hun pijlen op Pechtold. Stuger wees erop dat D66 twaalf jaar in de regering heeft gezeten en er te weinig is gebeurd. “Het is alsof u al vier jaar een filmrolletje in uw camera hebt zitten en nu naar de ?©?©n uur service rent om het te ontwikkelen.”
E?©n NL-leider Pastors zei dat iedereen in Nederland kansen heeft. Volgens hem lopen de partijen te veel om de problemen rond allochtonen heen.
Aarde
In het debat vroeg lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren zich af hoe je oog kunt hebben voor de problemen van mensen als je “dier en aarde uitbuit”.
Het debat werd gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer. Behalve de vier nieuwelingen Stuger, Wilders, Thieme en Pastors, deden Pechtold en Bas van der Vlies van de SGP mee. Het is voor het eerst dat de NOS ook een lijsttrekkersdebat organiseert voor de kleinere partijen. Pechtold sprak over een “smurfen-debat”.
——————————————————————
——————————————————————
In het slotdebat tussen de lijsttrekker van de zes grootste partijen heeft PvdA-leider Bos premier Balkenende keihard aangevallen over de armoede in Nederland. Volgens hem spreekt er “een enorme passiviteit” uit de manier waarop de CDA-lijsttrekker hiermee omgaat.
Bos vindt dat Balkenende een voorbeeld had moeten nemen aan oud-CDA-premier Lubbers, die er in economisch slechte tijden voor zorgde dat de armoede niet toenam en de inkomensverschillen niet groter werden.
Balkenende reageerde furieus: “Hoe durft u mij passiviteit te verwijten”. Volgens hem tonen de cijfers aan dat het niveau van de armoede nu het laagste is sinds begin jaren ’90.
Generaal pardon
Bos en Balkenende botsten ook opnieuw voor een generaal pardon voor de asielzoekers die onder de oude asielwet naar Nederland zijn gekomen.
Volgens Bos is het pardon iets dat eigenlijk donderdag, de dag na de verkiezingen, al geregeld zou moeten worden. “In Duitsland kon het ook geregeld worden.”
Bos kreeg steun van de lijsttrekkers Halsema (GroenLinks), Marijnissen (SP) en Rouvoet (ChristenUnie).
CDA-leider Balkenende voelt echter niets voor een generaal pardon. “Wat moet er dan met de mensen die de afgelopen jaren al zijn teruggekeerd?”, vroeg Balkenende zich af. “Dat is niet eerlijk.”
Volgens VVD-leider Rutte heeft een generaal pardon een aanzuigende werking op illegalen. Rouvoet deed een dringend beroep op hem om de groep van 26.000 niet te vergelijken met illegalen in Nederland.
Peilingen
De verkiezingen kunnen volgens de peilingen nog erg spannend worden. Maurice de Hond stelt dat er nog steeds veel zwevende kiezers zijn. Vijf procent van de kiezers beslist na het slotdebat, 15 procent doet dat pas op de dag van de verkiezingen zelf.
De PvdA is volgens de jongste peiling van De Hond vier zetels verwijderd van het CDA. Maandag waren dat er drie. Het CDA staat nu op 42 zetels, de PvdA op 38. De SP krijgt in deze peiling 23 zetels, de VVD 22.
——————————————————————
——————————————————————
Na het debat: nog 15% beslist morgen
De debatten van vanavond heeft voor ongeveer 5% van de kiezers de beslissing gebracht ten
aanzien van hun keuze morgen. Nog 15% van de kiezers, die morgen opkomen, heeft nog geen
definitieve keuze gemaakt, hoewel de meesten van hen wel denken te weten wat ze gaan
stemmen. De winnaar van het debat van de lijsttrekkers van de kleine partijen was Pechtold
(32%) en van het debat met de lijsttrekkers van de grote partijen Balkenende (29%).
Bij het debat van de lijsttrekkers van de kleine partijen won Pechtold met 32%. Dat kwam doordat
de kiezers van PvdA, Groen Links en SP hem ruim op de eerste plaats hebben gezet. Aan de
linkerkant scoorde Marianne Thieme ook redelijk. Zij eindigde met 13% op de vierde plaats.
De overige vier deelnemers moesten de stemmen verdelen van de kiezers van de rechterkant van het
politieke spectrum. Wilders won die strijd nipt. Hij scoorde 22% en Pastors 19%. (Bij kiezers die
morgen VVD kiezen doet Pastors het beter dan Wilders. Bij kiezers die morgen CDA stemmen is dat
andersom). Van der Vlies eindigde met 7% als vijfde en Stuger met 1% als zesde.
Bij het debat met de lijsttrekkers van de zes grotere partijen eindigde Balkenende met 29% op de
eerste plaats. Bos behaalde met 20% de tweede plaats. Halsema scoorde 17%, Marijnissen 14% en
Rutte 9%. Rouvoet ten slotte haalde 8%.
De winst van Balkenende is te danken aan het feit dat hij het heel goed (meer dan 80%) deed bij de
CDA-kiezers en dat hij bij de VVD-kiezers vrijwel gelijk eindigde met Rutte. De kiezers aan de
linkerkant scoorde veel verdeelder. Hoewel de â???eigen lijsttrekkerâ?? steeds bovenaan eindigde, kregen
de andere lijsttrekkers aan de linkerkant toch behoorlijk wat stemmen. Zo haalde Bos bij de PvdAkiezers
58% en Halsema 24%. En bij de SP-kiezers scoorde Marijnissen 57% en Halsema 20%.
Daarmee deed Halsema het duidelijk beter dan de omvang van haar achterban op dit moment.
De bijna 5% van de kiezers die door de debatten nu wel aangeven wat ze gaan stemen verdelen zich
dusdanig over de partijen dat er amper verschuivingen zijn met de peiling van vandaag. Dus die
blijft ongewijzigd (zie de volgende pagina).
Nog 15% van de kiezers die morgen opkomen geven aan dan pas de definitieve keuze te maken. Dat
zijn vooral kiezers bij andere partijen dan CDA en PvdA die zich afvragen of ze al dan niet
strategisch gaan stemmen. (Bijna 20% van de kiezers heeft vandaag aangegeven strategisch te gaan
stemmen).
Als er inderdaad nog wat meer strategisch gestemd gaat worden dan zou dat nog een licht
aanzuigende werking kunnen krijgen op CDA en PvdA.
—————————————————————–
Nederlandkiest.nl
ik vond het een debat zoals die al weken wordt gevoerd. gegoochel met cijfertjes en alles wordt in eigen voordeel uitgelegd. kritiek op iedereen maar zelf met ideeen komen ho maar. nee weinig inhoud het gaat puur om de one-liners om weer ff een aplausje te krijgen ik vind het niets.
Wat de partijen ons voorspiegelen wat zo goed voor ons landje is, hadden ze toch ook al lang in hun regeerperiode in kunnen voeren. Verkiezingsbeloften… Bla, bla….
Van alles wat Balkenende nu verteld heb ik de afgelopen jaren niets van gemerkt, ik heb alleen maar ingeleverd en doe dat nog steeds.
En ik denk dat er velen hetzelde beleven.
Of het beter zal gaan met links, weet ik niet, maar het is het proberen waard!