Student doet onderzoek naar ANPR bij Zwolle

Zwolle – Joris Gazendam is als vierde jaar MER student van de Hogeschool Windesheim bezig met een afstudeeronderzoek dat zich richt op het gebruik van ANPR (automatic number plate recognition). Dit is een volgsysteem voor auto’s op de snelweg dat kentekens scant en op basis van databases de kentekens eruit haalt waar de politie in het bijzonder geïnteresseerd in is. Op basis van een dergelijke scan kunnen er dus aanhoudingen worden verricht. Gazendam vraagt zich af of dit niet neigt naar het Big Brother scenario.

Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het lectoraat veiligheid en sociale cohesie van de Hogeschool Windesheim. Omdat er bij Zwolle op de A28 een dergelijke installatie wordt geplaatst, is de student benieuwd wat de Zwolse automobilist hiervan vindt. Gazendam bedacht een online enquête waar geïnteresseerden door het invullen van een aantal vragen hun mening kunnen geven.

Het doel van de enquête is om te achterhalen hoe de Zwollenaar denkt over het gebruik van ANPR en hoe zich dit verhoudt tot zijn privacy. Dit vormt een integraal onderdeel van het afstudeeronderzoek, omdat ANPR wordt toegepast bij Zwolle, en dus kan Gazendam mensen heel concreet vragen wat zij hier nou van vinden. Een enquête naar aanleiding van ANPR gebruik bij Zwolle is voor de mensen veel tastbaarder en dus interessanter dan een enquête naar ANPR gebruik in het algemeen.

De enquete is online in te vullen via de link http://www.thesistools.com/?qid=49452&ln=ned. Dit is een website die gratis online enquete mogelijkheden biedt aan studenten. Van respondenten die de enquête invullen ziet Gazendam alleen een e-mail adres, dit om dubbele invoer te voorkomen. Aan het eind van de enquête vraagt de website mensen nog om informatie ter verbeteren van hun diensten. De respondenten kunnen gewoon op versturen klikken zonder informatie in te vullen. 

Met de resultaten van de enquete kan Gazendam in zijn afstudeeronderzoek ook de opinie van de Zwollenaar laten terugkomen. Of dat later nog aanleiding zal geven tot verdere onderzoeken kan hij op dit moment nog niet aangegeven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Student doet onderzoek naar ANPR bij Zwolle”

  1. ANPR is gewoon luiheid voor de politie. Omdat ze prioriteit geven aan makkelijk flitsen in de berm, en niet gaan surveilleren hebben ze geen tijd om op de weg echte misstanden aan te pakken, en van verdachte auto’s kentekens te checken.

  2. IK persoonlijk vind het ANPR systeem wel goed.
    Mensen die zonder APK rijden of verzekering mogen van mij wel op deze manier gecontroleerd worden.

    Kijk even uit eigen oogpunt. Als ik een aanrijding krijg met iemand die geen APK of verzekering heeft kun je 9 van de 10 keer fluiten naar je centen. Of duurt enorm lang. Daarom ben ik wel voor deze systemen. De KLPD gebruikt het al onder de naam CatchKen. Die controleerd ook op verzekering, apk en diefstal. Die doet geen snelheid controles.

    Maar goed er zijn gelukkig altijd voor- en tegenstanders.

    ;D 😀

  3. ANPR bij Zwolle
    Ik sluit me aan bij Rob J. Als men zo criminelen sneller kunnen oppakken, dan is dat alleen maar beter. Zolang mijn auto in orde is, word ik er niet uitgepikt. Dan vind ik dus ook dat mijn gegevens niet bewaard hoeven te worden, aangezien ik dagelijks over de A28 rij.

    We kunnen zoveel dingen op noemen waarbij men het idee krijgt dat er uit luiheid is gehandeld. We moeten altijd de voordelen en nadelen naast elkaar leggen.

Reacties zijn gesloten.