Traumacentrum Heelzorg groeit uit zijn jasje

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Onlangs verhuisde traumacentrum Heelzorg uit Zwolle naar een nieuw onderkomen aan de Tesselschadestraat 55a.

Een belangrijke stap, nadat Heelzorg de afgelopen zes jaar langzaamaan uitgroeide tot een volwaardig behandelcentrum voor psychotrauma. “Het moest in kleine stapjes gebeuren, maar we zijn erg blij dat het ons gelukt is onze visie te verwezenlijken”, aldus mede-eigenaresse Nanouk Bakker.

De afgelopen jaren is Heelzorg uitgegroeid tot één van de weinige specialistische centra in de regio voor de behandeling van trauma’s opgelopen in de vroege kindertijd. Samen met haar twee compagnons, Nimet Elmaci en Antoinette Kobes, bewandelde Bakker een geleidelijk pad richting een eigen praktijk.

Bakker: “Omdat de financieringsstromen in de zorg zo georganiseerd zijn dat je pas aan het eind van een behandeljaar uitbetaald krijgt, is het een langdurig proces om een praktijk op te kunnen bouwen. We hebben daarom stap voor stap afgebouwd op onze werkplekken bij reguliere zorginstellingen en langzaam opgebouwd in de eigen praktijk.”

Daarnaast is het team inmiddels uitgebreid met een verpleegkundige ggz, gz-psycholoog, psychiater, psychomotorisch therapeut en een ervaringswerker. Geen gemakkelijke opgave, zo stelt Bakker, daar het in deze tijd lastig is om aan gekwalificeerde collega’s te komen. Zelf zijn Bakker en Elmaci werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut. Kobes is Verpleegkundig Specialist GGZ. Deze combinatie maakt dat Heelzorg een multidisciplinaire, holistische behandeling kan bieden.

Heelzorg biedt behandeling voor volwassenen, die in het dagelijks functioneren last ondervinden van de gevolgen van (een) trauma opgelopen in de kindertijd. Bij deze mensen kan de ontwikkeling van de persoonlijkheid ernstig verstoord zijn en kunnen er problemen ontstaan op verschillende vlakken.

De mechanismen die het kind onbewust heeft ontwikkeld om te overleven in extreme situaties, kunnen als volwassene een belemmering vormen voor het dagelijks functioneren. Basale zelfzorg (eten, slapen, douchen, dagstructuur) en alledaagse activiteiten als werken, leren en het onderhouden van sociale contacten kunnen een uitdaging worden. Vanaf heden kan eenieder die met dergelijke klachten kampt terecht in het nieuwe, op de doelgroep ingerichte pand van Heelzorg in de Zwolse Wipstrik.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)