Zwolle – Gisteren heeft de fractie van GroenLinks/De Groenen vragen gesteld over de plaats van de Duckrace op Koninginnedag.
Deze werd gehouden bij het Kerkbrugje, een locatie waar ook de beschermde Wilde Kievitsbloem groeit. Het is nog onduidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat voor die locatie vergunning is afgegeven voor het houden van de Duckrace. Waarschijnlijk is de vergunning in het totaalpakket van aanvragen voor 30 april meegenomen. Daarbij is onvoldoende onderkend dat het om een locatie ging waar ook kievitsbloemen groeien. De gemeente heeft vanmiddag de locatie geïnspecteerd. Voor zover dat uit de sporen valt op te maken is er sprake geweest van een beperkte betreding. Voor de evenementen die komend weekend en op vijf mei worden georganiseerd zijn extra maatregelen genomen op de plekken waar de Kievitsbloem voorkomt.
Plan van aanpak
De gemeente heeft in 2006 een Beheersplan Kievitsbloementerreinen vastgesteld om ervoor te zorgen dat de Kievitsbloem beter beschermd kan worden. Daarin is ook het beheer van de locaties bij het Kerkbrugje geregeld. Zo is het maaibeheer aangepast en moet betreding vóór 1 juli zoveel mogelijk voorkomen worden. Wethouder Kenkhuis betreurt het dat bij de Duckrace grote aantallen mensen op deze groeiplaatsen hebben gestaan: “We zullen nog zorgvuldiger moeten kijken naar de plaatsen in de stad waar kievitsbloemen groeien en waar wij evenementen laten organiseren om zo passende maatregelen te kunnen nemen. Op die manier moeten we voorkomen dat Kievitsbloemen vertrapt worden”.
Guttegut, zodra die dingen niet door koeien, maar door mensen vertrapt worden is het ineens moord en brand. Kan de politiek zich niet met wat belangrijkere zaken bezighouden?
@Chris: De wilde variant is zeer zeldzaam. Bekijk ook eens http://nl.wikipedia.org/wiki/Kievitsbloem
80% van de populatie in Nederland staat in Zwolle en omgeving. Lijkt me toch echt iets om zuinig op te zijn. Met een klein beetje moeite kan dat best. Ik vind dat we er best wat trotser op mogen zijn dat we hier nog zo’n prachtige populatie kievitsbloemen hebben.
Uniek bloempje in uniek gebied
Ook het logo van Waterschap Groot Salland graag gedaan 😉
Ik zag onlangs een kievietsbloem groeien in een smal strook grond bij de parkeerhavens in Zwolle zuid naast het bejaardencentrum de kievietsbloem past er ook nog bij
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een in Nederland en België in het wild zeer zeldzaam voorkomend bolgewasje. In Nederland is de wilde plant wettelijk beschermd. De bloem heeft paars (soms wit) geblokte bloemblaadjes. Het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, dat een aantal maanden na de bloei afsterft. De planten doen er acht jaren over om in bloei te komen. De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z’n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.
De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de IJssel en het Zwarte Water in Zwolle. Ongeveer 80% van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die ’s winters onder water stonden. De plant kan erg slecht tegen aanpassingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de 2e wereldoorlog uitgestorven.
Een bekende verwant van de kievitsbloem is de uit Azië afkomstige keizerskroon (Fritillaria imperialis), die eveneens in België en Nederland als winterhard bolgewas kan worden gehouden.
Bron Wikipedia
Kievitsbloemen
Een beheersplan had de gemeente al in 2006 en moet je zien hoeveel kietsbloemen ze al om zeep hebben geholpen,vorig jaar in Park de Wezenlanden en nu weer.Achteraf spijt het de gemeente maar dan is het kwaad al geschiedt.Ik hoop dat de ambtenaren is beter overleg met elkaar afstemmen want ik heb het idee dat de 1 niet weet wat de ander doet.De gemeente neomt zich de beschermheer van de Kievits bloem ik vind dat ze die titel niet meer waardig zijn.Ook op 5 mei in hjet Park de Wezwnlanden heb ik niet gezien dat ze maatregelen hebben getroffen om de plekken waar ze groeien af te schermen.