Zwolle – Epilepsie en slaapproblemen hebben een grote impact op het dagelijks leven van mensen en hun naasten.
Werk, school, sociaal leven, maar ook dagelijkse dingen zoals autorijden en sporten zijn niet meer vanzelfsprekend. Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang voor de behandeling en leefwijze. SEIN – Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde is daar in gespecialiseerd en viert op 8 oktober haar 20-jarig bestaan in Zwolle.
SEIN bestaat al 137 jaar in Heemstede en heeft een lange geschiedenis. Patiënten kwamen voor opname vanuit het hele land. Eén van die patiënten had een zeer betrokken moeder, wonend in Enschede. Thea Wisniewski-van Hattum, lobbyde bij overheid en financiers voor behandeling van epilepsie dichterbij huis, in noordoost Nederland. SEIN zag hierin een kans en tuigde in het centrum van Zwolle een polikliniek voor diagnostiek en behandeling van epilepsie op. Een succes en op 8 oktober 1999 opende SEIN in Zwolle de deuren van de kliniek aan de dr. Denekampweg 20.
Naast de polikliniek beschikt SEIN in Noord- en Oost Nederland vanaf dan ook over opnameafdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en verstandelijk beperkten. En, uniek in Nederland, een grote diagnostische afdeling waar de meest geavanceerde EEG registraties kunnen plaatsvinden. SEIN werkt multidisciplinair, dit houdt in dat het behandelteam bestaande uit gespecialiseerde neurologen, psychologen en andere behandelaars nauw met elkaar samenwerken om tot de juiste diagnose en behandeling te komen. Door samenwerking met andere zorgorganisaties en het doen van wetenschappelijk onderzoek, komen we steeds een stapje verder met nieuwe inzichten. Hierdoor krijgen patiënten de beste zorg en behandelmethoden.
In 2005 wordt het Slaap-Waakcentrum geopend, dat zich richt op complexe slaapproblemen. Iets waar epilepsiepatiënten ook vaak last van hebben. Met het aanbieden van woonvoorziening Fonteinkruid heeft SEIN in Zwolle in 2008 haar dienstverlening verder uitgebreid. Deze woonvorm, in de wijk Stadshagen, biedt plek aan 40 bewoners met epilepsie die vanwege extra zorg en begeleiding niet (meer) zelfstandig kunnen wonen of thuis kunnen verblijven. Van het stellen van de juiste diagnose tot behandeling en woonzorg, SEIN heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie en slaapstoornissen te verhogen.