Zwolle – Twaalf belangrijke momenten uit de geschiedenis van Overijssel komen samen in de tentoonstelling ‘De Wilde Deerne gevangen in verf’ die as donderdag 22 mei geopend wordt in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. De tentoonstelling loopt van 23 mei tot en met 31 augustus 2008.
Beeldend kunstenares Marri de Wilde raakte geïnspireerd door de schatten die de archieven van Overijssel bewaren. Van 12 historische verhalen maakte ze een schilderij. Deze 12 schilderijen, de verhalen erachter en de archiefstukken zijn gedurende de zomermaanden te zien in het Historisch Centrum Overijssel. De gekozen verhalen spelen door heel Overijssel heen, van Oldenzaal tot Kampen, van Vollenhove tot Deventer. Daarnaast is hun dramatische inhoud ook een bindend en vooral inspirerend element.
Het oudste verhaal, gaat over de zusters Maria en Ursula van Beckum. Deze dames van adel kwamen in 1544 in Oldenzaal op de brandstapel terecht omdat ze beschuldigd werden van ketterij. Ze waren wederdopers geworden, dat klopt, een doodzonde in die tijd. Maar hun dood kwam de Drost van Twente ook wel goed uit, omdat hij een oogje had op hun landerijen en bezittingen. Na hun dood gebeurden er in Oldenzaal verschillende wonderen, die aan de zusters Van Beckum werden toegeschreven. Hun martelaarschap werd bezongen in verschillende liederen, die bewaard zijn gebleven.
Het meest recente verhaal speelt zich af in 1971 en gaat over de Boerenopstand van Tubbergen ten tijde van de geplande ruilverkavelingen aldaar.
Daartussenin maakt u kennis met
· een vermeende heks in Kampen uit 1606,
· de queeste van de Kamper koopman Vergilius Hoebler (1608)
· de spectaculaire redding van Berendina Hertgersuit Oele (1748)
· het wolfskind van Kranenburg bij Zwolle uit 1717,
· het zijden draadje van Gernheim, Vollenhove (1730)
· de liefdesbrieven van Thorbecke (1798 – 1872)
· een baron op klompen, baron Sloet tot Oldhuis (1807 – 1884)
· dichter J.C. Bloem (1887 – 1966)
· de goeroe Krishnamurti uit Ommen (1921 – 1938) en,
· het verstoorde leven van Etty Hillesum (1941 – 1942)
Allemaal vertellen zij hun eigen verhaal, dat kenmerkend is voor de Overijsselse geschiedenis.
Op de laatste zondagen van de maand, nl. 25 mei, 29 juni, 27 juli en 31 augustus vertellen medewerkers van het HCO de verhalen die Marri de Wilde inspireerden en de historische achtergrond daarbij. De schilderes zal op deze zondagmiddagen uitleg geven bij haar werken. A.s. zondag 25 mei vertelt Wim Huijsmans alle ins en outs over De wilde deerne (het wolfskind) van Kranenburg, het zijden draadje uit Gernsheim en over Krishnamurti in Ommen.
Alle lezingen worden gegeven in het Historisch Centrum Overijssel, Eikenstraat 20 in Zwolle. De ingang is om de hoek aan de Van Wevelinkhovenstraat. Aanvang 14:00 uur en de toegang is gratis. U hoeft niet te reserveren.