Zwolle – Elf beeldend kunstenaars en vormgevers sluiten hun opleiding ‘Beroepskunstenaars in de klas’ (bik) af met een tentoonstelling van hun eigen werk, in de expositieruimte van Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) aan de Kamperstraat in Zwolle. De expositie is hier van 29 mei tot en met 4 juli te zien. De expositieruimte is open van dinsdags tot en met vrijdags van 11.00 tot 17.00 uur.
Valerie Zwart Titel: Wei Chi / Before CompletionOlieverf op doek, 2007
Elf kunstenaars uit diverse beeldende kunstdisciplines volgden het afgelopen jaar de bikopleiding in Zwolle. Deze opleiding biedt kunstenaars de mogelijkheid om kunstprojecten te ontwikkelen voor het basisonderwijs. De kunstenaars zijn nu klaar om voor de klas te staan. In de tentoonstelling is het eigen beeldend werk van de bik–kunstenaars te zien. Hun eigen werk is de inspiratie en de voedingsbodem voor het ontwikkelen en uitvoeren van kunstprojecten voor het basisonderwijs. De tentoonstelling geeft eveneens een impressie van deze kunstprojecten, waardoor de link zichtbaar wordt tussen het individuele werk en de onderwijsprojecten.
De invalshoeken van waaruit de kunstenaars werken zijn heel divers, ze werken bijvoorbeeld met taal, foto’s of druktechnieken. De expositie bikbuffet presenteert een rijke dis met uiteenlopende smaken.
Zo toont Renske van der Wijk (Kampen) onder andere 3-dimensionale illustraties, die als kleine theatervoorstellingen hun melancholische verhaal vertellen.
Valerie Zwart (Enschede) creëert met olieverf op doek een mysterieuze omgevingswereld. Bebouwde en natuurlijke elementen in het landschap vormen een spannende wisselwerking. Natuur speelt ook een rol in het werk van Annebeth Elfrink (Deventer). Zij gebruikt in haar schilderingen symbolische elementen en een eigen beeldtaal om uitdrukking te geven aan de taal van de natuur. Een heel andere taal is die van Jeanet Timmermans (Enschede). Zij zet haar fascinatie voor taal, dialect en gezegdes om in beelden waarin zij ironische interpretaties niet schuwt.
Ook bestaand beeldmateriaal kan een belangrijke bron zijn. Voor Martine Luca (Borne) zijn foto’s het uitgangspunt in haar installatie. Persoonlijke bevlogenheid tilt zij in haar werk naar een universeel nivo. Debbie Voerman (Enschede) schildert vrouwen, geïnspireerd door foto’s en beelden uit de media.
Monique ter Beeke (Ossenzijl) is textielvormgever en toont sieraden met bewerkte delen en gesmolten kunststof. Floris Stoffelsma (Almelo) prikkelt met zijn kleurrijke en absurdistische illustraties de fantasie. Gerard Scholten (Borne) wekt nieuwsgierigheid op naar de onbekende wereld die zijn collage in gemengde technieken zichtbaar maakt.
Ingrid Wielema (Nijmegen) exposeert monumentale handbedrukte wanddoeken waaruit haar fascinatie voor typografie en voorliefde voor ambachtelijke druktechnieken blijkt. Ook Anne van Tiel (Meppel) gebruikt druktechnieken, naast schilder- en tekentechnieken. Ze zet hiermee intense ervaringen om in beelden.
De bik-opleiding is een individueel ontwikkelingstraject, waarin de deelnemers les hebben gekregen van ervaren docenten, coaches en kunstenaars. KCO en De Muzerie maken de opleiding in Overijssel mogelijk. Beroepskunstenaars in de Klas is een landelijk initiatief van het ministerie van OC&W en Kunstenaars & CO en wordt gefinancierd door de Provincie Overijssel.
Poeh! LSD-flashback! Doen ze ook in electriciteitskastjes schilderen?