Zwolle – In een tijd met veel aandacht voor het klimaat wordt ook op de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie mavo-havo-atheneum, veel aandacht besteed aan het thema ‘duurzaamheid’.
Leerlingen worden voorbereid op de toekomst en daar past het thema duurzaamheid in. Er staan deze dagen voor kerst verschillende activiteiten op het programma. Zo kijken de tweedejaars leerlingen de film ‘An Ocean Story’ waardoor ze leren over de plasticsoep.
Naast praten over duurzaamheid steken de leerlingen van de Thorbecke ook de handen uit de mouwen met een grote Zwolse clean-up; onder begeleiding van ouders en docenten ontdoen ze de stad Zwolle van zwerfafval. Op deze manier wil de school bewustwording bij de leerlingen creëren.
Bij de ‘Duurzame Dagen voor Kerst’ zijn experts van buitenaf betrokken. Zo geven twee mariene biologen voorlichting over de gevolgen van de plasticsoep.
In de bovenbouw heeft de Thorbecke al een aantal aanjagers op het gebied van duurzaamheid; leerlingen die niet alleen meedenken, maar al in een vroeg stadium de school wezen op mogelijkheden om zuiniger om te gaan met bijvoorbeeld water.
Leerlingen in de bovenbouw maken vrijdag 20 december kennis met het Repaircafé Berkum. Hier krijgen ze te zien dat kapotte huishoudelijke producten op relatief eenvoudige manier gerepareerd kunnen worden, in plaats van het weg te gooien en iets nieuws aan te schaffen.
De grote finale is op de vrijdagmiddag met een grote kerstloterij. De afgelopen weken zijn hiervoor producten verkregen via diverse bedrijven en ouders. Er zijn in grote getalen loten verkocht en op het plein van de Thorbecke zullen de prijzen verloot worden. Leuk voor de winnaars van deze mooie prijzen, maar nog mooier: de opbrengst van de loterij gaat naar het Jeugdsportfonds en stichting Migaloo, een stichting die, ook op Thorbecke, heel actief met bewustwording rondom plastic in de oceaan en de natuur.
Team Migaloo bestaat uit twee docenten uit Zwolle. Aidan Scherpbier docent op het Thorbecke Scholengemeenschap en Tristan Sim docent bij het Windesheim. Zij hebben zich ingeschreven voor de zwaarste roeitocht ter wereld. Non stop, unsupported 5000 km roeien op Atlantische Oceaan. Zo’n 40-60 samen in een roeiboot die zo’n 7,5 meter groot is.
In eerste instantie was dit voor henzelf een ultieme doel maar toen zij bedachten om de roeitocht in te zetten als middel voor de bewustwording rondom plastic in de oceaan en de natuur veranderde dit. Samen met onderwijsorganisaties kijken zij hoe ze door acties die bewustwording kunnen vergroten bij jongeren.