Zwolle – Kameroperahuis uit Zwolle gaat verder onder de naam KASKO, met als ondertitel: Huis voor muziektheater. De nieuwe naam werd vrijdag feestelijk gelanceerd tijdens de jubileumeditie van de jaarlijkse muziektheaterroute SPRUIT in Schouwburg Odeon.
Bij KASKO staat zowel de ontwikkeling van de jonge muziektheatermaker als de kwaliteit en vernieuwing van het genre centraal. Directeur Karin Netten: “We begeleiden jonge kunstenaars in een meerjarig persoonlijk ontwikkeltraject. Om hun eigen visie de ruimte te geven, kleuren we als huis mee met de artistieke signatuur van onze makers. Daarbij bepalen de makers de richting: KASKO is als een gastvrije open ruimte, met volop plaats voor groei en ontwikkeling.”
De organisatie breidde haar activiteiten de afgelopen jaren dusdanig uit, dat de naam Kameroperahuis de lading niet langer dekte. Netten: “We werken eigenlijk al jaren over de hele breedte van het muziektheatergenre. Van klassieke liedcycli en kameropera’s tot allerlei vormen van hedendaags muziektheater”. Dat blijkt ook uit de voorstellingen van de afgelopen jaren, waaronder het grote community-project Welstaat, de intieme festivalproductie De Balts en de vernieuwende muziektheatervoorstelling Een Kersentuin.
KASKO is uitgegroeid tot dé landelijke ontwikkelplek voor jong muziektheatertalent. Netten licht toe: “We zijn de enige plek in Nederland waar zowel opkomende regisseurs als beginnende componisten, schrijvers, vormgevers, kostuumontwerpers, musici en zangers de ruimte krijgen hun artistieke signatuur en talent verder te ontplooien.” Momenteel zijn er dertien jonge muziektheatermakers verbonden aan KASKO, middels een driejarig talentontwikkelingstraject.
Met de nieuwe naam verwacht KASKO haar positie als landelijke ontwikkelplek voor muziektheatermakers verder te kunnen verstevigen.