Zwolle – Vier ploegen groenverzorgers strijden nu al zes weken tegen de eikenprocessierups in Zwolle. Het is een strijd die ze niet ze gaan winnen. Desondanks gaan ze vol goede moed de komende veertien weken het gevecht met het ongedierte aan. Dit om Zwolle leefbaar te houden voor mensen en huisdieren.
Gewapend met een hoogwerker, beschermend pak en een grote stofzuiger ontdeed een ploeg eikenprocessierupsbestrijders woensdagmiddag een rij eikenbomen langs de Burgemeester de Vos van Steenwijklaan van de vervelende rupsen. “Er is bijna geen beginnen meer aan,” zegt één van de mannen. “Bij iedere boom is het raak en zodra je omhoog gaat zie je er nog veel meer.”
Het weghalen van de rupsen en de nesten is van groot belang. Dagelijks rijden er veel fietsers over het drukke fietspad onder deze eikenbomen. In meerdere bomen hangen zelfs enorme nesten, zo groot als een voetbal, boven het fietspad.
Niet alleen mensen zijn het slachtoffer van het ongedierte. Ook huisdieren raken soms ernstig gewond door de brandharen van de rupsen. “Bij sommige bomen zitten de nesten in de grond. Een hond zit er dan al snel met zijn neus in.” Dit heeft de afgelopen jaren al talloze honden het leven gekost. De viervoeters krijgen last van jeuk en krabben zich vervolgens open. De wonden die dan ontstaan zijn soms zo ernstig dat dierenartsen niets anders rest dan ze in te laten slapen.
De eikenprocessierupsbestrijders zijn zelf tevreden over hun huidige werkmethode. “Ieder jaar worden we beter omdat we steeds meer ervaring hierin krijgen.” Zo wordt er dit jaar gebruik gemaakt van een grotere stofzuiger met een wijdere zuigmond. “Het ding slurpt ook de grote nesten met het grootste gemak weg. Vorig jaar viel er vaak veel naar beneden tijdens het zuigen. Dat wil je juist voorkomen, het is dus een enorme verbetering.”
Ook de mannen kunnen dit jaar veiliger werken. De weggezogen rupsen komen nu in doorzichtige plastic dozen terecht. “We komen nu niet meer in contact met de brandharen. Eerder moesten we telkens de volle zakken verwisselen. Dat hoeft nu niet meer.” De volle dozen met rupsen en nesten worden afgevoerd naar de afvalverbranding.
Ondanks dat de mannen steeds beter zijn geworden in de bestrijding van de rupsen blijf het dweilen met de kraan open. In Zwolle staan veel eiken. Dat maakt de stad een aantrekkelijk gebied voor de eikenprocessievlinder. Daarnaast is er sprake van een plaag die ontstaan is als gevolg van klimaatverandering. Het wordt steeds warmer en dat is gunstig voor dit ongedierte. Verder kent de rups weinig natuurlijke vijanden. Er waren in 2019 tenminste drie keer zo veel rupsen als in 2018. Dit jaar zijn het er volgens deskundigen nog meer. Door de zachte winter hebben veel larven kunnen overleven. Ook is men er bewuster van geworden dat het niet alleen gaat om wat er in de eikenbomen te zien is. In de grond kunnen ook enorme nesten zitten.
“We zullen moeten gaan accepteren dat de eikenprocessierups niet meer verdwijnt. Er zit niets anders op dan er mee te leren leven. Door de beschikbare mankracht op de huidige manier in te zetten kunnen we effectief de stad leefbaar houden.”
Bijna in iedere eik zitten wel rupsen of hebben rupsen gezeten. De gemeente en ROVA hebben dit jaar besloten om niet overal meer in actie te komen om de plaagdieren weg te halen. Er zijn drie bestrijdingsroutes vastgesteld. Deze voeren langs drukke fietspaden, wandelpaden, scholen, kinderdagverblijven en recreatiegebieden. Bomen die buiten deze routes vallen worden alleen van de rupsen ontdaan op basis van meldingen. Zwollenaren kunnen dit doen op een interactieve kaart van de gemeente Zwolle.
Vorig jaar lanceerde Weblog Zwolle haar eigen kaart. Bijna driehonderd lezers uit de hele stad gaven hierop aan waar bomen stonden met de eikenprocessierups. Ook dit jaar kunnen de lezers dit weer doen op onderstaande kaart.