Zwolle – Ook in de Veiligheidsregio IJsselland is het aantal coronabesmettingen de laatste weken fors toegenomen. Vier weken geleden waren er 172 inwoners besmet, een week later 268, nog een week later 449 en afgelopen week 768.
Dinsdagavond heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd om het virus “met een grote hamer” te lijf te gaan. Cafés en restaurants gaan dicht en de terrassen kunnen opgeruimd worden. De burgemeesters van de 11 gemeenten die deel uitmaken van de Veiligheidsregio IJsselland zijn woensdagochtend in een ingelaste vergadering bijeengeweest. Voorzitter van deze regio Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, noemt de groei van de besmettingen “zorgelijk en ernstig”.
Tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio IJsselland wordt gebruik gemaakt van de Corona Monitor, waarin de situatie in de regio wekelijks wordt samengevat: https://www.vrijsselland.nl/wp-content/uploads/2020/10/2020-10-14-CoronaMonitor.pdf Rianne van den Berg, directeur Publieke Gezondheid van de GGD IJsselland benadrukt het belang van het testen. In deze regio wordt het aantal testlocaties uitgebreid van vier naar zeven en inwoners hoeven dan maximaal 20 minuten te reizen om een testlocatie te bereiken. Zwolle, Deventer, Ommen en Steenwijk hebben al een testlocatie en Hardenberg, Raalte en Kampen krijgen een testlocatie. Vorige week konden er 1000 inwoners worden getest en deze week al 1500. Eind december kunnen er wekelijks 2800 inwoners naar de testlocaties. Voor deze “enorme opschaling” zal het aantal testmedewerkers worden uitgebreid van 90 naar 120.
Volgens Arjan Mengerink, directeur en brandweercommandant van de Veiligheidsregio IJsselland worden de gedragsregels door de sportverenigingen en horeca overwegend goed opgevolgd. Problemen ontstonden afgelopen tijd vooral na 22.00 uur als men zich op straat of naar huis begaf. De grootste zorg zit hem in feesten en samenkomsten in de privésfeer. Door de nieuwe kabinetsmaatregelen is handhaving en toezicht in de publieke ruimte goed mogelijk en dat zal de komende weken worden geïntensiveerd. Hoewel de meeste inwoners het coronavirus serieus nemen, houden ze zich tegelijkertijd niet altijd aan de regels en adviezen. Handhaving van verkeerd gedrag in de privé-situatie en “achter de voordeur” is veel moeilijker en kan niet beboet worden. Alleen bij overlast of burengerucht kunnen er waarschuwingen worden uitgedeeld. Burgemeester Peter Snijders doet een beroep op het gezonde verstand van de inwoners dat ze zich ook privé houden aan de richtlijnen van de regering. “Als buren zien dat er aan de overkant van de straat een feestje wordt gehouden alsof corona niet bestaat, mogen de buren elkaar daar best op aanspreken.”