Zwolle – Op donderdag 30 oktober gaat om 16.00 uur de nieuwbouw van daklozenopvang De Herberg officieel van start, door middel van een feestelijke onthulling van het bouwbord. Deze starthandeling vindt plaats aan de Nijverheidstraat in Zwolle. Het komende jaar zal worden gebouwd aan een eigentijdse opvang voor 36 mensen die tijdelijk geen huis en thuis hebben.
De opvang bevindt zich op dit moment nog achter sporthal de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat. Sporthaldirecteur Joop van Ommen, een negental woningcorporaties in de regio en de RIBW Zwolle e.o. zijn de initiatiefnemers van deze voorziening. De nieuwe opvang wordt geëxploiteerd door Stichting De Herberg. Dat is een samenwerkingsverband van de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ, Beter Wonen (IJsselmuiden), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg), Salland Wonen (Raalte), Vechthorst (Dalfsen/Staphorst), DES/Wetland Wonen (Genemuiden/Vollenhove), Woonconcept (Meppel) en RIBW Zwolle. De Provincie Overijssel, de Gemeente Zwolle, Regiopolitie IJsselland en Achmea Zorgkantoor maken de opvang mede mogelijk met hun inzet.
De gezamenlijke woningcorporaties in de regio zien het nadrukkelijk als hun taak om ook voor de onderkant van de maatschappij een plek aan te bieden waar zij kunnen wonen en waar ze de eerste opwaartse beweging op de denkbeeldige woonladder kunnen zetten. De RIBW ondersteunt de bewoners van De Herberg bij die eerste stappen. Het uitgangspunt van De Herberg is dat niemand in de regio Zwolle tegen zijn of haar wil op straat hoeft te slapen. Om de drempel naar de opvang zo laag mogelijk te houden werkt de opvang met een voorportaal, ook wel de ‘verwarmde brug’ genoemd. Dat is een sobere slaapplaats die het mogelijk maakt dat mensen in Zwolle niet op straat hoeven te blijven. Vanuit het voorportaal proberen professionals mensen te binden en ze naar de nachtopvang te laten gaan. Als de bewoners daar eenmaal zijn, proberen hulpverleners samen met de bewoners hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kan zijn door het organiseren van schuldhulpverlening, psychiatrie of bijvoorbeeld een eigen woning. De mensen die vanuit de nachtopvang niet meteen de stap kunnen zetten naar een ‘normaal’ leven kunnen gebruik maken van het sociaal pension. Daar kunnen ze zelfstandig wonen en als het ware oefenen om later de stap te maken naar een woonplek met begeleiding of naar een zelfstandige woning met externe begeleiding. Niemand kiest ervoor om op straat te gaan leven. Vaak zijn relationele, verslavings- of psychische problemen de oorzaak. De Herberg probeert dak- en thuislozen van straat te halen, ze op het juiste pad te zetten ze te ondersteunen bij het blijven volgen van dat juiste pad.
ik kom ook als toekomstig bewoner
Herberg
Maar eh: waar zijn alle zwervers eigenlijk gebleven? Kennelijk is er nu een andere stad die het goed met ze voorheeft, net als Zwolle een jaar of drie geleden. Toen werden de plannen voor de Herberg namelijk gesmeed…
We kunnen er altijd wel wat studenten in kwijt. Vang je er nog een beetje huur voor ook.