Zwolle – Zwolle groeit en daarmee wordt het ook drukker op straat. Dat geldt eveneens voor de Binnenstad waar vanwege de Covid-maatregelen extra aandacht is voor loop- en fietsroutes.
Met het programma Slimme binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in deze verkeersstromen. Door data te verzamelen en dit samen te voegen met de gegevens en ervaringen van bezoekers, bewoners en omwonenden, is het mogelijk om fysieke aanpassingen te doen of bezoekers te verwijzen om zo de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te houden, aldus de gemeente.
Om dit inzicht te verkrijgen plaatst de gemeente op een aantal toegangswegen naar de binnenstad zogenoemde ANPR-camera’s. ANPR is automatische kentekenplaatherkenning, een systeem dat door de politie op diverse plaatsen in het land wordt gebruikt voor opsporingsdoeleinden. De gemeente Zwolle wil zulke camera’s gebruiken om het bestel- en vrachtverkeer van en naar de binnenstad te monitoren: wanneer, hoeveel en wat voor type voertuig rijdt er op de weg. Aan de hand van deze data kan de gemeente samen met de leveranciers, ondernemers en bewoners een plan maken dat tegemoet komt aan de zero-emissie doelstelling in 2025.
Een tweede onderdeel is het vroegtijdig kunnen sturen van fietsers naar de beschikbare stallingsruimte in de binnenstad. Via routes die op dat moment minder druk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen worden er in de gemeentelijke fietsenstalling camera’s opgehangen die registeren hoeveel fietsen er staan en worden er verwijsborden naar de stallingen geplaatst. Daarnaast wordt op een tweetal punten in de binnenstad telsensoren geplaatst die het aantal voetgangers bijhoudt.
Binnenkort wordt de aanbesteding voor de registratiesystemen gedaan. Als de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gaat met de proef, dan worden naar verwachting de eerste camera’s voor de zomervakantie opgehangen.
Privacy is heel belangrijk, zo stelt de gemeente Zwolle, daarom worden alle voorschriften en wettelijke eisen uit de Algemene verordening persoonsbescherming (AVG) die op deze manier van dataverzameling betrekking hebben nauwkeurig opgevolgd.
Voor beide doelen worden camera’s gebruikt. De beelden worden direct geanonimiseerd en verwerkt tot een algemene rapportage. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben alleen toegang tot de rapportages, en niet tot de beelden. De beelden kunnen niet gebruikt worden voor handhavings- of opsporingsdoeleinden.
Het verzamelen en analyseren van data en inzetten techniek zijn nooit een doel op zich, maar worden ingezet voor de opgaven waar de gemeente voor staat. Het project Senshagen is een ander voorbeeld van de slimme samenleving. In Stadshagen meten ruim vijftig bewoners de hoeveelheid fijnstof en met weerstations wordt het lokale klimaat in de wijk in kaart gebracht. Aan de hand hiervan is het mogelijk om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld hittestress of wateroverlast.
Tsss…. doei privacy…. het moet toch niet gekker worden…..
Dan gebruik jij vast een oude Nokia 3310
Dat niet, maar hoop dat ze zorgen dat de mensen die bij de beelden kunnen te vertrouwen zijn. Systemen blijken onvoldoende bescherming te bieden tegen menselijk falen.
Maar meneer Lepels, in het artikel staat het volgende: “De beelden worden direct geanonimiseerd en verwerkt tot een algemene rapportage. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben alleen toegang tot de rapportages, en niet tot de beelden. De beelden kunnen niet gebruikt worden voor handhavings- of opsporingsdoeleinden.”
Snap ik Henk, maar er is iemand die die toegangs policy in regelt. Zo is het ook onlangs fout gegaan bij de GGD. (En het is Iepels, niet Lepels.) 😉
Al zou je Forkje heten. Maar niet zo wantrouwend zijn zou ik zeggen.
Ik had graag meer vertrouwen gehad Henk, maar de geschiedenis leert me dat ik waakzaam moet zijn. Ik hoop dat mijn zorgen onterecht zijn.