Plan voor servicepaketten afval

Zwolle – Meer voorzieningen voor bewoners om afval te scheiden, laten zien wat voorkomen en scheiden van afval oplevert én belonen van goed afvalgedrag. Dat zijn de drie sporen waarmee het college van burgemeester en wethouders de hoeveelheid restafval van Zwollenaren tot 2020 wil halveren.

Zwolle voerde in 2012 als eerste gemeente het omgekeerd inzamelen in om meer grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Sindsdien ging de hoeveelheid restafval flink naar beneden, maar de ambitie van 100 kilo per persoon per jaar wordt nog lang niet gehaald. In de binnenstad en Assendorp en bij hoogbouw is het systeem van omgekeerd inzamelen – met containers voor grondstoffen – nu nog niet mogelijk. Wethouder Filip van As: “Daarom willen we nu allereerst inzetten op extra voorzieningen voor bewoners van deze wijken en van hoogbouw, zodat zij ook hun afval beter kunnen scheiden.”


Motiveren
Afval voorkomen en scheiden lukt het best als mensen gemotiveerd zijn om dat te doen. Daarom willen B en W de komende jaren Zwollenaren verder stimuleren tot afvalbewust gedrag. Ze gaan hen verder informeren over wat het oplevert om afval te voorkomen of beter te scheiden en wijzen op de keuzemogelijkheden voor slim aankoopgedrag en efficiënter gebruik van producten.
Belonen 
Met voorzieningen en communicatie alleen wordt de ambitie van 100 kilo per jaar niet gehaald. Daarvoor zijn ook financiële prikkels nodig om goed afvalgedrag te belonen, zo blijkt in andere steden. Zo’n financiële prikkel leidt gemiddeld niet tot hogere lasten voor de inwoners. De kosten van afvalverwerking kunnen namelijk omlaag als het afval beter wordt gescheiden en minder restafval hoeft te worden verwerkt. 
B en W willen de komende tijd met Rova een innovatieve manier van financieel belonen uitwerken, waarbij inwoners bijvoorbeeld zelf kunnen kiezen voor servicepakketten met verschillende tarieven en verschillende serviceniveaus. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Plan voor servicepaketten afval”

  1. Wat een bullshit zeg. Nog meer voorzieningen etc? Kijk eens naar het verpakkingsmateriaal. Sommige verpakkingen zijn zo dik en moet je met twee man openen. De plastic container is binnen 2 weken stampvol.

    “Zwolle voerde in 2012 als eerste gemeente het omgekeerd inzamelen in om meer grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Sindsdien ging de hoeveelheid restafval flink naar beneden”

    Wie houd wie voor de gek?

  2. als je bewust boodschappen doet en zo weinig mogelijk verpakkingen koopt dan hoeft de grijze pmd kontainer helemaal niet zo vol te worden. Ik koop bv. nooit iets in blik. Ook helpt het als je die spullen eerst platdrukt voor je ze erin gooit.
    Ik ben trouwens voor betalen naar kilogewicht van je afvalkontainer. De vervuiler betaalt dus!

  3. Dit is een bedroevend slecht plan en het is niets anders dan een verkapte extra belasting. De gemeente Zwolle is aandeelhouder in de Rova. Al meerdere jaren stijgt het bedrijfsresultaat van de Rova, zonder dat de burgers dat terug zien in een verlaging van de afvalheffing.
    Afval is inmiddels een inkomstenbron geworden voor Zwolle, waar restafval schijnbaar een kostenpost is geworden. Diftar is een ouderwets systeem dat in omliggende gemeenten ingevoerd is. Wethouder Van As “voelt” schijnbaar enige druk en wil dit nu in Zwolle ook introduceren? Diftar is om meerdere redenen een achterlijk systeem.
    Het kost bakken met geld, de afvalstoffen heffing in de bejubelde gemeente Deventer is al fors hoger dan in Zwolle. Daarnaast heeft de burger er ook nog meer ellende mee. Terwijl de burger in Zwolle eigenlijk nog minder zouden moeten betalen gezien de winsten bij de Rova, waar blijft dat geld? Wordt niet in de zorg of werkgelegenheid gestopt.
    Door de continue ontwikkelingen in de mechanische afval sortering behalen we ook ruimschoots eventuele ECO doelen, eigenlijk is het daar allemaal om te doen. Of iemand nu 500Kg of 200 Kg stort, het gaat erom dat we ervoor zorgen dat grondstoffen worden hergebruikt. Niet voor niets, sorteren we sinds jaar en dag afval in Nederland voor Italië, Engeland en Duitsland. Om het nog sterker te vertellen, we importeren het zelfs! In Zwolle denken we met een aftands systeem de wereld te verbeteren en willen we ons begeven in een zelf opgelegde wedstrijd?
    Met de introductie van diftar schuift deze wethouder de verantwoordelijkheid af en de burger mag opdraaien voor de kosten. Als inwoner heb ik weinig invloed op de verpakkingen. De verbruiker betaalt lijkt een eerlijk principe, maar in realiteit creëer je hier een ongewenst effect. De zwakkeren betalen meer en de rijkeren halen hun voordeel uit het systeem. Daarnaast heb ik als consument erg weinig invloed op de gekozen verpakkingen. Dit dient door de landelijke overheid geregeld te worden of zelfs Europees! Van As denkt hier anders over. Door dit systeem worden voornamelijk jonge gezinnen getroffen. Gezinnen met kinderen produceren veel restafval en zullen dan ook meer moeten betalen. Ook oudere mensen en invaliden zullen meer moeten betalen. Die productie is dan wel niet zo hoog. Maar deze groep van mensen is minder mobiel. Hierdoor hebben zij veel minder mogelijkheden om te sorteren en betalen zij ook de rekening. Dit is een asociale methode die van As omarmd?

    Tot slot de vergrote kans op zwerf of dump afval. De gemeente heeft onlangs het aantal publieke containers sterk verminderd, ik neem straks zeker geen afval meer mee en ik ruim het niet op (kost dik geld!). De reinigings kosten gaan dus gewoon aan de andere kant fors toenemen. En weg is het eventuele voordeel.

    Zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Dit voorstel is niets anders dan een verkapte belasting verhoging. De klantvriendelijkheid gaat sterk omlaag en kosten gaan sterk omhoog! En het erge is, dat het voorstel bedrijfseconomisch helemaal niet nodig is!? Van As wil op de kosten van de Zwolse burger een wedstrijdje doen. De opmerking van Swolwacht kan ik nu ook erg goed plaatsen!

    Kortom, ik wordt langzamerhand erg moe van de CU in de coalitie. In plaats van voorspoed, vooruitgang en een overvloed aan banen, ontvang ik enkel overlast met de plannen. Een AZC, een sterk verouderde bioscoop (zonder IMAX), nog steeds een beperking van het aantal koopzondagen en nu doet men weer een greep in de portemonnee/ verminderde klantvriendelijkheid met diftar? Die plannetjes komen uit de koker van de CU. De CU in de raad is voor mij geen zegen! Men is bezig met randzaken ipv beleid waar de Zwollenaar beter van wordt.Nu de geruchten zijn dat de raad op zoek moet gaan naar een nieuwe burgemeester, bekruipt mij sterk de angst dat de CU zich hier ook tegenaan gaat bemoeien. Van een bloeiend en levend Zwolle tot een…… vol maar in….

Reacties zijn gesloten.