In hoger beroep twaalf jaar en TBS geëist tegen Zwollenaar voor doodschieten vriend

Foto van auteur

Foto: Pixabay

Zwolle – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft wederom een gevangenisstraf van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige Mark de G. uit Zwolle.

De Zwollenaar werd ervan verdacht in februari 2018 een 38-jarige vriend te hebben doodgeschoten. Op 17 februari 2018 trof de politie stoffelijke overschotten aan in de kruipruimte onder de woning van De G. in Zwolle. Deze waren in stukken gezaagd en zaten in plastic zakken. De resten bleken van het slachtoffer te zijn. De rechtbank legde De G. in oktober 2019, conform de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf op van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging. Hij ging tegen deze veroordeling in hoger beroep.

Mark de G. beweert dat niet hij, maar zijn vriend zich zelf met een pistoolschot om het leven heeft gebracht. Aan de orde in het hoger beroep was of daarvan sprake was. Of dat het doodslag betrof. Het OM staat op het standpunt dat De G. met opzet zijn vriend van het leven heeft beroofd.

Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), staat vast dat het slachtoffer door een schotwond om het leven is gekomen in de woning van de verdachte. Het pistool waarmee geschoten is, was in het bezit van Mark de G. en bevond zich in zijn woning. “Verdachte heeft na het schietincident het stoffelijk overschot in zijn woning versleept en vervolgens in de badkamer in delen gezaagd,” aldus de advocaat-generaal in haar requisitoir. “Nadien heeft bij de lichaamsdelen in de kruipruimte van zijn woning verstopt.”

De G. heeft dagen het gebeuren welbewust op een vermissing willen doen lijken, aldus de advocaat-generaal. Ook had hij plannen om het lichaam te laten verdwijnen. Daarnaast acht de AG het door de verdachte geschetste scenario ongeloofwaardig. “De bewijsmiddelen passen niet alleen beter bij het scenario doodslag, maar maken het alternatieve scenario van verdachte ook nog eens onaannemelijk.”

Het met een vuurwapen op een relatief korte afstand schieten op het hoofd van een persoon kan niet anders worden uitgelegd dan dat de verdachte met opzet iemand van het leven wilde beroven. De kans dat iemand dat overleeft is immers zeer klein, stelt de advocaat-generaal.

In de hoger beroepsfase is de verdachte onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de AG dient TBS met dwangverpleging te worden opgelegd. “Het risico dat hij opnieuw onder invloed van zijn stoornis een (levens)delict pleegt, is levensgroot. Dat risico is onaanvaardbaar.”

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet.

Bron: Openbaar Ministerie

1 gedachte over “In hoger beroep twaalf jaar en TBS geëist tegen Zwollenaar voor doodschieten vriend”

Reacties zijn gesloten.