Babes, jazz en graffiti sieren de wand in Stadkamer

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – In de Stadkamer hebben kunstenaars Nathalie van den Belt en Jasper Bosch donderdag een expositie geopend. De platenhoezen van het beroemde label Blue Note Records zijn de rode draad in het project van het duo.

De Zwolse graffiti artiest Jasper Bosch, eigenaar van Jazzper’s Graffiti en Jazzper’s Records, wist al langer dat graffiti vaak wordt gebruikt bij het ontwerp van een platenhoes. “Vooral bij hip-hop ligt graffiti voor de hand,” zegt Bosch. Toen hij door zijn collectie jazz-albums struinde deed hij een opmerkelijke vondst. “Ineens had ik een album van Blue Note uit 1957 in mijn vingers met graffiti op de hoes,” vervolgt Bosch. “Dat was nog in een tijd dat graffiti nog lang geen graffiti-art genoemd werd.”

Zijn oog viel ook op de krachtige, vrouwelijke modellen op de platenhoezen van Blue Note Records. De link met portretschilderes Nathalie van den Belt uit Hasselt was snel gelegd. Van den Belt, eigenaresse van PortretUniek, was direct enthousiast. “Ik had al eens eerder met Jasper samen een project gedaan en wilde graag voortborduren op deze mooie samenwerking.” En met succes, de beide kunstenaars gebruikten de platenhoezen met de Blue Note vrouwen als inspiratie voor een fraaie collectie kunstwerken, de Blue Babes-series. De kunstwerken zijn een fusie van graffiti-art en de portretschilderkunst.

Van den Belt is trots op het eindresultaat. “De afgelopen jaren is er een toenemende interesse in vinyl en jazzmuziek. Ook bij jongeren. Graffiti is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En de dames die op onze doeken de show stelen, veelal sophisticated en soms street, zijn van alle tijden.” Dat de babes vrouwen met een donkere huidskleur zijn maakt de expositie actueler dan ooit. “Women’s empowerment en black awareness zijn momenteel belangrijke thema’s en dat maakt onze expo extra relevant,” aldus Van den Belt.

Naast de Blue Babes series is er nog een collectie kunstwerken te bezichtigen in de Stadkamer. De ‘Jazz&Graff-seriez’ bestaat uit een aantal graffiti-kunstwerken gemaakt door Bosch. Ook in deze serie zijn de albumhoezen van Blue Note Records de inspiratiebron.

De expositie is gratis te bezoeken in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes tot en met zaterdag 8 januari 2022.

Foto's 3
Babes, jazz en graffiti sieren de wand in Stadkamer - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Babes, jazz en graffiti sieren de wand in Stadkamer - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Babes, jazz en graffiti sieren de wand in Stadkamer - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)