PEC Zwolle schrijft punt bij in Groningen

Foto van auteur

Zwolle – PEC Zwolle en FC Groningen hebben elkaar vrijdagavond in evenwicht gehouden. Voor rust legden de Blauwvingers de noorderlingen hun wil op, maar na rust krabbelde de thuisploeg op. De wonderschone treffer van Mees de Wit uit de eerste helft werd een kwartier voor tijd weggepoetst door Groningen, dat via het hoofd van Thomas van den Belt tot stand kwam: 1-1.

PEC Zwolle reisde zwaar gehavend af naar Groningen, want aanvoerder Bram van Polen vice-captain Mustafa Saymak, Kenneth Paal, Daishawn Redan, Ryan Koolwijk en de al langer geblesseerden Pelle Clement en Sai van Wermeskerken waren niet van de partij. Hierdoor droeg Kostas Lamprou de aanvoerdersband. Ook op de piepjonge bank was een nieuw gezicht. Doelman Joey Kesting verving de zieke Mike Hauptmeijer. Ondanks alle afwezigen speelde Zwolle frivool en met flair.

Niet voor het eerst dit seizoen begon PEC Zwolle ijzersterk aan de wedstrijd en kwam het zelfs vrij vlot tot scoren. Nadat Gervane Kastaneer als eerste doelman Peter Leeuwenburgh testte, deed Mees de Wit dat na bijna een kwartier spelen van grote afstand. De bal verdween op wonderschone wijze over de lange sluitpost en via de onderkant van de lat in het doel. Zo nam PEC Zwolle, net als onder meer in Eindhoven en Alkmaar, vroeg de leiding. Overigens had FC Groningen daarvoor al het net laten bollen, maar dat deed Cyril Ngonge in buitenspelpositie. De aanvaller startte ondanks vrij baan te hebben te gretig, waardoor de vlag omhoog ging.

De voorsprong van PEC Zwolle was verdiend te noemen en gaf de mannen van trainer/coach Dick Schreuder zichtbaar vertrouwen. De ploeg smeet dan ook met de eigen krachten. Dean Huiberts probeerde na een half uur de score te verdubbelen, maar zag zijn schot gekeerd worden door de grabbelende Leeuwenburgh. Die doelman had even later een formidabele redding op een harde kopbal van Kastaneer, die de bal net niet ver genoeg de hoek in kon sturen. Enkel een inzet van Jørgen Strand Larsen, gepareerd door de attent keepende Lamprou, zette FC Groningen hier tegenover.

Na rust krabbelde Groningen op en dacht het binnen tien minuten de gelijkmaker te scoren. Strand Larsen hoefde alleen nog maar af te drukken, maar een weergaloze tackle van Siemen Voet voorkwam een hoop problemen. FC Groningen was na rust wel duidelijk de bovenliggende partij, zonder overigens de kansen aaneen te rijgen. Toch kwam Zwolle moeilijk aan voetballen toe en was het de bal te snel weer kwijt. De gelijkmaker die lang niet leek te vallen, maar viel uiteindelijk toch. Een kwartier voor tijd was het Thomas van den Belt die, zwaar gehinderd en na een licht duwtje in de rug, met het hoofd de bal in het eigen doel werkte: 1-1.

Nu rook FC Groningen bloed en met een sterke bank (onder anderen Paulos Abraham, Wessel Dammers en Romano Postema) werd getracht om de winnende te forceren. De gastheren duwden PEC Zwolle dan ook meer en meer terug. Een volgende hoekschop verdween wederom via een Zwollenaar net naast en een vlammend schot van Tomáš Suslov vloog over. Zwolle kreeg overigens in blessuretijd nog de grootste kans, maar Voet zag zijn kopbal via de lat over gaan.

Volgende week zaterdag, 11 december, speelt PEC Zwolle de volgende wedstrijd. Dan is om 21.00 uur in eigen huis Fortuna Sittard de opponent.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)