SWOL 1894 haalt medailles binnen op NK korte baan zwemmen

Foto van auteur

Vince van der Pal

Zwolle / Den Haag – De zwemmers van SWOL 1894 hebben dit weekend bij de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan zwemmen in Den Haag één gouden, drie zilveren en één bronzen medaille weten te bemachtigen.

Zwollenaar Vince van der Pal zwom zich maar liefst vier keer naar het eremetaal. Hij trapte zijn NK vrijdag 3 december af met de 100 meter rugslag en wist meteen al een fenomenale tijd neer te zetten. In een persoonlijk record van 55,73 seconden greep hij het zilver. Op de 100 meter vrije slag steeg Van der Pal nog verder boven zichzelf uit en dook hij voor het eerst onder de magische grens van 50 seconden. Zijn 49,35 seconden was wederom goed voor de zilveren medaille én een finaleplaats.

De finales gaven de 17-jarige Zwolse zwemmer, die fulltime traint bij het opleidingscentrum (OC) van de KNZB in Drachten, vleugels. Hij eindigde in een absolute toptijd van 49,28 seconden. Goed voor een vijfde plaats all-in. Op zaterdag deed hij alles nog eens dunnetjes over. Hij zwom een formidabele 200 meter vrije slag en verpulverde zijn nog onlangs gezwommen persoonlijke record met ruim 3 seconden. Met 1.48,43 seconden noteerde hij wederom een toptijd en ging hij er opnieuw met het zilver vandoor.

Zondag 5 december sloot Van der Pal het NK op fantastische wijze af. Op de 50 meter vrije slag liet hij zien echt in bloedvorm te zijn en zwom hij zich in 22.74 seconden naar de gouden plak. In de finales verbeterde hij deze tijd nog eens naar 22.63 seconden en eindigde hij op een mooie tiende plaats in het all-in klassement.

Ook Daniëlle Meinema uit Hattem gaf haar visitekaartje af in de Hofstad. De eerste dag zwom zij zich op de 800 meter vrije slag naar een vierde plaats in het senioren 1 / 2 eindklassement en miste daarmee het erepodium op een haar na. Zaterdag zwom Meinema de 400 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Ook op de 400 meter vrije slag miste zij nipt het eremetaal maar veroverde wel een finaleplaats.

De 200 meter wisselslag was ook goed voor finaleplaats en een vijfde plaats bij de senioren 1 / 2. Dat de 18-jarige zwemster kon groeien in een belangrijk toernooi als het Nederlands kampioenschap toonde zij de laatste dag aan. Op de loodzware 400 meter wisselslag pakte zij in een snelle tijd van 5.06,28 minuten het brons in haar leeftijdscategorie.

Naast Van der Pal en Meinema gaven ook teamgenoten Lotte Pieterman en Sven Klink acte de présence in Den Haag. Pieterman verscheen acht keer aan de start en wist zich liefst zes keer de top tien in de leeftijdscategorie senioren 1 / 2 in te zwemmen. Hoogtepunten waren haar prachtige races op de 50 meter rugslag en de 100 meter schoolslag waarin zij respectievelijk 1,47 en 1,07 seconden van haar persoonlijk record afzwom.

Sven Klink was goed voor vijf starts en vier finaleplaatsen. De jeugd 1 zwemmer, die net als Van der Pal in het dagelijks leven traint bij het OC in Drachten gecombineerd met trainingen bij het CSE in Zwolle, toonde aan zich prima staande te kunnen houden op een groot toernooi. Hij verpulverde meerdere persoonlijk records en was goed voor twee top 10 noteringen all-in. Met zijn tijd van 4.30,91 minuten op de 400 meter wisselslag verbrak hij zelfs het regiorecord dat stond vanaf 2018.

De Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan werden van 3 tot en met 5 december onder strenge coronamaatregelen gehouden in het Hofbad in Den Haag. Namens SWOL 1894 verschenen vier zwemmers aan de start. Samen waren zij goed voor 25 starts in de series, elf finalestarts en vijf medailles.

Foto's 2
Vince van der Pal
Vince van der Pal
Daniëlle Meinema
Daniëlle Meinema

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)