Vince van der Pal uit Zwolle haalt EJK-limiet

Vince van der Pal na behalen van EJK-limiet op de 50 meter vrije slag
Foto: Debby Boxum

Zwolle – Op de derde dag van het NK zwemmen voor jeugd en senioren te Amersfoort is Vince van der Pal uit Zwolle erin geslaagd om de EJK-limiet op de 50 meter vrije slag te bemachtigen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot.

De zwemmer van Swol 1894 had in december al aan de richttijd voldaan, maar dat was geen officieel kwalificatiemoment. Met de spanning er vol op snelde Van der Pal in de jeugdfinale weliswaar naar het goud, maar de 23,48 was niet genoeg om de limiet van 23,34 ook officieel te bemachtigen. In de B-finale lukte het Van der Pal net wel. De Zwollenaar tikte aan in een bevrijdende 23,29.

Op de 100 meter vrije slag was Vince van der Pal andermaal een klasse apart in de jeugdcategorie. Met een ijzersterke terugbaan wist de zwemmer van Swol 1894 de klok te stoppen op 50,76. Een halve seconde sneller dan zijn vorige toptijd, maar nog belangrijker was dit precies tot op de honderdste seconde genoeg was voor een EK-limiet voor de jeugd over vier weken in Roemenië. In de A-finale wist Van der Pal zich niet nog eens te verbeteren. Enkele kleine foutjes kostten hem een scherpere tijd. De 51,00 was goed voor de achtste plaats.

Op de 100 meter rugslag zwom Van der Pal in 59,77 naar het brons. Hij kwam in de jeugdfinale met 58,63 tot een persoonlijk record van bijna een seconde. In de daaropvolgende A-finale verraste Van der Pal door er nogmaals een seconde vanaf te zwemmen. De 57,52 was goed voor een zesde klassering in het overall klassement.

Sven Klink, scholier van het CSE in Zwolle, veroverde op de 200 meter rugslag met 2:11,31 het brons bij de jeugd. In de finale wist Klink die tijd nog eens te evenaren, waardoor er ook een vierde plaats bij de senioren achter de naam van de zwemmer van Swol 1894 prijkte.

Klink wist op de 400 meter vrije slag met 4:14,55 de B-finale te behalen. In die finale liet hij zien verschrikkelijk hard te kunnen openen. Na een ijzersterke 57,2 en 2:00,3 op respectievelijk 100 en 200 meter, stond de klok uiteindelijk stil op 4:09,15. Nog niet helemaal de tijd waarop de zwemmer van Swol 1894 zijn zinnen had gezet, maar wel een nummer met perspectief voor de pas 17-jarige zwemmer.

Eveneens van het CSE, maar dan in de onderbouw, zit Fay Boxum. De jongste telg van de Boxum-familie mocht van start op de 800 meter vrije slag bij de meisjes junioren 12 en 13 jaar, die op de derde dag van het NK tussen het ochtend- en middagprogramma van de senioren werd gezwommen. Boxum begon erg sterk aan de race, maar moest na zo’n 500 meter Robin Moot van het organiserende zpc Amersfoort voor laten gaan. Het zilver werd vervolgens met verve verdedigd. De 10:02,31 was goed voor het zilver voor de zwemster van Swol 1894.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)