Stichting Metropool Regio Zwolle stopt ermee

Foto van auteur

Stichtingsbestuur vlnr: Paula Buit, Marriël van der Most, Ronald Knoll, Marnix van Daal, Kornelis Wetsema en Jasper Vrieling

Zwolle – Stichting Metropool Regio Zwolle organiseert ieder jaar het Regio Zwolle Congres en geeft jaarlijks de Regio Zwolle Monitor uit.

Donderdag organiseerde de stichting haar tiende editie van het congres, dit jaar met het thema: Winst voor later. De bestuursleden hebben besloten op het hoogtepunt – dit tweede lustrum – te stoppen. Het bestuur van Stichting Metropool Regio Zwolle zal vanaf volgend jaar geen activiteiten meer organiseren.

Stichting Metropool Regio Zwolle is een initiatief van drie ondernemers uit Zwolle: Harke Plas (destijds advocaat bij Nysingh Advocaten, later Dommerholt Advocaten), Pierre Satink (partner bij Baker Tilly) en Ronald Knoll (destijds werkzaam bij Rabobank).

De drie ondernemers stelden zich hardop de vraag wat er voor nodig zou zijn om binnen Zwolle en omgeving – de Regio Zwolle bestond nog niet – ondernemers meer met elkaar te laten samenwerken. Om de economische activiteiten binnen de regio tastbaar te maken hebben zij de eerste regio Zwolle monitor laten opstellen. Deze werd in 2012 gepresenteerd tijdens het eerste Regio Zwolle Congres in theater De Spiegel.

De missie van de Stichting Metropool Regio Zwolle is het bevorderen van samenwerking tussen ondernemers in de regio en de vier O’s (ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid), ze “wakker schudden mocht dat nodig zijn” en bijpraten over belangrijke thema’s en ontwikkelingen. 
De monitor was daarvoor de meetlat, het congres de ontmoetingsplaats. De laatste jaren was het congres zo succesvol dat theater De Spiegel steevast uitverkocht was.

De bestuursleden bedanken de partners voor hun waardevolle steun om Regio Zwolle krachtiger te maken middels het ondernemerscongres en monitor. Overheid, onderwijs en ondernemingen hebben de missie van Stichting Metropool gesteund, zoals ook de bedrijven achter de bestuursleden (Dommerholt Advocaten, Vrieling Adviesgroep, Forflux, Het Grootste Kennisfestival, Ekowood Houses en Koninklijke Van der Most).

Sinds de start heeft de stichting gekozen voor een thematische aanpak. In de monitor wordt in pijler 1 de staat van het bedrijfsleven onderzocht, in pijler 2 worden de regionale kenmerken besproken en in pijler 3 wordt ieder jaar een specifiek thema uitgelicht.

Door de jaren heen zijn de volgende thema’s de revue gepasseerd: De Nieuwe Hanze (2012), Human Capital (2013), Internationalisering (2014), Logistiek & Distributie (2015), Branding van Regio Zwolle (2016), Arbeidsmarkt 2030 (2017), Robotisering (2018), Platformeconomie (2019), Verbinding door de generaties heen (2020) en Winst voor later (2021).

Waarom stoppen? De ondernemers achter Stichting Metropool Regio Zwolle willen steeds vernieuwend en relevant zijn. De vraag is waarom dan toch stoppen met de activiteiten.

Voorzitter Marnix van Daal: “We merken dat veel van onze initiële doelstellingen zijn gerealiseerd. Voorafgaand aan het organiseren van het tiende congres hebben we ons de vraag gesteld hoe we de komende vijf jaar nog voldoende relevant kunnen zijn en blijven. Onze conclusie was dat dat steeds moeilijker wordt, simpelweg omdat het al zo goed is gegaan.”

Bestuurslid Jasper Vrieling, verantwoordelijk voor de monitor: “Regio Zwolle staat op de kaart, de monitor laat zien dat economische prestaties van de regio jaar in jaar uit het landelijk gemiddelde overtreffen. Ook de brede welvaartsindex, die sinds enkele jaren onderdeel is van de monitor, bewijst dat Regio Zwolle aantrekkelijk is voor haar bewoners.”

Bestuurslid van het eerste uur Ronald Knoll voegt daaraan toe: “Toen wij startten was de ambitie om de samenwerking in Regio Zwolle te verbeteren. Onze bijdrage aan die samenwerking heeft natuurlijk niet het verschil gemaakt, maar ik zie wel dat er in die tien jaar enorme stappen zijn gemaakt. Daar ben ik enorm trots op.”

Het bestuur van Stichting Metropool stopt er mee. De bestuursleden zullen in de komende periode in gesprek gaan met partijen die het stokje willen overnemen. Het bestuur hoopt dat ook dat in de komende jaren de monitor als naslagwerk behouden blijft en het Regio Zwolle Congres een jaarlijks moment van inspiratie en ontmoeting zal blijven voor de ondernemers en andere partijen in de Regio Zwolle.