Het weer: Kil, bewolking en regen in de buurt

Foto van auteur

Von Piekartzmarke
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag is de onzekerheid groot over de vraag of en zo ja, wanneer er regen gaat vallen in Zwolle. Een neerslagzone behorend bij een lagedrukgebiedje, dat ten zuiden van onze regio naar Duitsland trekt, ligt dicht in buurt te treuzelen.

Vermoedelijk krijgt Zwolle er in de middag of anders pas in de avond mee te maken. Je kunt dan (lichte) regen verwachten die ijskoud van temperatuur is. Ook de bewolking is een onzekere kwestie. We gaan uit van sluierbewolking in de ochtend, nog een tijdje doorschijnend voor de zon. Maar pas op, sommige modellen berekenen voor de regio Zwolle een compleet zonloze vrijdag met van vroeg tot laat een dik grijs wolkenpakket. En in de ochtend al nattigheid.

Er staat vrijdag een matige zuidoostenwind, kracht 3, die in de avond praktisch wegvalt. De middagtemperatuur is 3 graden, kilte waar heel weinig lol aan te beleven is.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zorgen opklaringen ervoor dat de temperatuur verder wegzakt. Zwolle belandt zaterdagochtend onder nul, zowel op neushoogte als aan de grond. Bevroren gazons en autoruiten. Zaterdag overdag worstelt de zon met de ruim voorradige bewolking en wint het af en toe. Betrouwbaar is het weer niet, maar we houden het op een overwegend droge dag.

Zondagochtend trekt vanuit het westen een warmtefront over, dat zijn naam eer aandoet. Een temperatuur van 9 graden lijkt in de middag achter het front haalbaar. Dat is een heel stuk zachter dan zaterdag met ongeveer 4 graden. Maandag zit 9 graden er ook nog in.

In de nieuwe week krijgen we een hogedrukgebied in de buurt. De precieze positie ervan bepaalt of we het zachte weer langer vasthouden of dat de handschoenen paraat moeten blijven.