Carbidschieten tijdens de jaarwisseling opnieuw verboden in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – B en W van Zwolle hebben besloten dat het carbidschieten ook dit jaar niet door mag gaan. Door de coronamaatregelen zijn er te veel beperkingen om het carbidschieten veilig te laten plaatsvinden.

Loco-burgemeester René de Heer: “We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de mensen die elk jaar traditiegetrouw carbidschieten. Tot dit weekend dachten we dat het veilig en verantwoord kon binnen de coronaregels. Nu het kabinet besloten heeft de groepsgrootte bij de jaarwisseling tot maximaal vier personen te beperken, is dat niet mogelijk.”

De Heer: “In het verleden konden de bezoekersaantallen oplopen tot meer dan honderd mensen op sommige locaties. Daar komt nog bovenop dat er vanwege het vuurwerkverbod mogelijk extra mensen zouden gaan carbidschieten. De drukte op de locaties zou daarmee alleen maar toenemen. Dus we moeten helaas ook dit jaar constateren dat het in Zwolle onmogelijk is om het carbidschieten binnen de coronaregels én op een veilige manier te laten plaatsvinden.”

Volgens De Heer blijft de carbidschiettraditie met het besluit in stand. “In Zwolle zie je dat er op sommige locaties een heel feest van wordt gemaakt, met partytenten, muziek en soms zelfs kraampjes met eten en drinken. Dat zou dit jaar allemaal niet mogen en daar wordt het ook niet leuker op. Ik denk dat we juist door nu niet te schieten, de traditie bewaren zoals die is. Ik vraag alle Zwollenaren daarom dit besluit én natuurlijk ook het landelijke vuurwerkverbod te respecteren. En laten we voor komend jaar hopen op een jaarwisseling zonder coronamaatregelen.”

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Zwolle staat dat carbidschieten is verboden, behalve op oudejaarsdag op aangewezen locaties. Normaal gesproken wijst de gemeente ongeveer tien tot vijftien locaties aan waar carbidgeschoten mag worden. Door dit jaar geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten op oudejaarsdag dus verboden.

4 gedachten over “Carbidschieten tijdens de jaarwisseling opnieuw verboden in Zwolle”

  1. In een woord G-E-W-E-L-D-I-G M-O-O-I bericht. Yes yes yes. Bij de eerste de bel knap, app ik direct onze wijkagent. Die weet wel van wanten.

Reacties zijn gesloten.