Het weer in het weekend: Koude Kerst met een zonnig begin

Foto van auteur

Ossenmarkt
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Eerste Kerstdag straalt de winterzon ongehinderd op Zwolle. Mochten er ’s morgens vroeg nog wolken zijn boven de stad, dan schuiven die richting het zuiden uit beeld. De lucht is droog en diepblauw.

Koud is het zeker buiten. De temperatuur blijft de hele dag onder het vriespunt. In de ochtend is het ongeveer -3 °C en de maximumtemperatuur ’s middags in de stad is -1 tot -2 °C. De straffe oostenwind, kracht 3 tot 4, doet er voor het gevoel nog een ijskoud schepje bovenop. In de volle wind voelt het aan als -8 graden. Het is dus zaak om uit de wind te blijven en in de zon. Sneeuw moet je er in de regio Zwolle zelf bij denken. Brabant en Limburg hebben zaterdag een redelijke kans op een laagje kerstsneeuw.

De nacht naar zondag is kraakhelder met vrieskou, een minimum van ongeveer -6 °C. De oostenwind gaat ‘s nachts niet liggen, hij blijft staan met kracht 3. Voor het gevoel ga je dan naar een bijtend koude -10.

Tweede Kerstdag start met lichte tot matige vorst. Zachte lucht is intussen met een opmars begonnen. De wind aan de grond zit nog in de oosthoek, terwijl de bewolking toeneemt vanuit het zuidwesten. Met een beetje geluk is de zon ‘s morgens nog even van de partij.

Zachte lucht komt vaak met bewolking en neerslag. Zondag stijgt de kans daarop vanaf het middaguur. De temperatuur kruipt dan boven nul. Het kan zijn dat voor de regen uit tijdelijk (natte) sneeuw gaat vallen. Blijft de sneeuw liggen, dan is er kans op gladheidsperikelen. Iets om in de gaten te houden als je Tweede Kerstdag op pad gaat.

In de laatste week van 2021 gaat de temperatuur geleidelijk verder omhoog. Woensdag en donderdag wordt het mogelijk zelfs 12 graden in Zwolle, zeer zacht voor de tijd van het jaar. Ook de jaarwisseling verloopt vermoedelijk zacht.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)