2021: Het jaar van tegenslag en doorzettingsvermogen

Foto van auteur

Zwolle – Nog een paar dagen en dan zitten we alweer in het nieuwe jaar. Tijd om nog eens terug te blikken op 2021. Het had het jaar moeten worden dat we terug zouden gaan naar het oude normaal. Dit mocht echter niet zo wezen. 2021 begon in lockdown en het eindigt in lockdown.

Net als vorig jaar werd het nieuws beheerst door corona, protesten, ongevallen, misdrijven en branden. Grote evenementen gingen wederom niet door. Ondanks alle tegenslagen zetten Zwollenaren de schouders eronder. Samen maken ze er het beste van. Want onder de Peperbus is ’t leven glad en knus… bekijk onze vingers maar!

 • Het nieuwe jaar begint rustig. Door de geldende coronaregels en het vuurwerkverbod zijn er tijdens de jaarwisseling weinig mensen op straat. Volgens de Veiligheidsregio een enorm verschil met eerdere jaarwisselingen. De brandweer moest een paar kleine buitenbrandjes blussen. Noemenswaardige incidenten deden zich niet voor.
 • Op 15 januari opent de GGD de deuren van een grote vaccinatielocatie in de IJsselhallen. Gerlinde, een verpleegster van Carinova, kreeg de eerste vaccinatie. Gerlinde benadrukte het belang van vaccineren. “Het is ons vorig jaar zonder vaccineren niet gelukt om het virus onder controle te krijgen, dus vaccineren is echt belangrijk.” Inmiddels heeft 86 procent van alle Zwollenaren, boven de achttien jaar, zich laten vaccineren. Jammer genoeg hebben we het grillige virus nog steeds niet onder controle. In de laatste weken van het jaar moest de GGD opnieuw alle zeilen bijzetten om iedereen die dat wil een boosterprik te geven.

 • Vanaf 23 januari gold er in het hele land een avondklok. Iedereen moest na negen uur ’s avonds binnen blijven. De onvrede hierover zorgde voor onrust in het hele land. Het bleef Zwolle niet bespaard. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit voor meerdere avonden. De mobiele eenheid verdreef honderden demonstranten uit de binnenstad. Tientallen relschoppers werden aangehouden. Ook in Assendorp en Holtenbroek werd de avondklok door de mobiele eenheid gehandhaafd.
 • De Zwolse horecaondernemers zijn de coronaregels eind februari zat. Ze zetten hun terrassen buiten en willen dat ze zo snel mogelijk weer gasten mogen ontvangen op het terras. Door de coronaregels is het onmogelijk. Zwollenaren profiteren op dat moment al van het mooie weer. De trapjes voor het stadhuis, bankjes, parken en fonteinen zijn het nieuwe terras geworden voor veel Zwollenaren.
 • Op 6 maart komt een 30-jarige man door een ongeval om het leven in de Zwolse binnenstad. Hij valt van een dak in de Nieuwstraat. Ondanks een reanimatiepoging door de toegesnelde hulpdiensten bezwijkt hij even later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Na onderzoek sluit de politie een misdrijf of zelfmoord uit.
 • Het lijkt even op het wilde westen in Zwolle-Zuid op 16 maart. De ernstige verwarde Daniël Z. dreigt zijn appartement aan de Wolthuismarke op te blazen door de gaskraan open te draaien. Een zwaarbewapend arrestatieteam valt de woning binnen en schiet hem neer. Bij de rechter vraagt de man om TBS. De rechter gaat hierin mee en veroordeelt hem dan ook tot TBS met dwangverpleging.
 • Magneetvissers Bram Hemmes en Bianca Luchtenberg krijgen op 4 april de schrik van hun leven. Ze hebben beet in de stadsgracht bij de Schuttevaerkade. Als ze hun vangst naar boven halen blijkt het een levensgevaarlijke brisantgranaat te zijn. De omgeving wordt direct afgezet door politie en brandweer. De EOD kwam ter plaatse om het explosief onschadelijk te maken. De granaat werd tot ontploffing gebracht op een braakliggend terrein in Hessenpoort.
 • Op 24 april wordt de Zeeheldenbuurt opgeschrikt door een felle brand. Een afvalbrand in de voortuin van een woning aan De Keijzerstraat loopt razendsnel uit de hand. In een mum van tijd staan de daken van twee woningen in lichterlaaie. Brandweerlieden bestrijden de brand terwijl de politie de bewoner oppakt. Hij wordt verdacht van brandstichting.
 • In mei maakt Zwolle kennis met een nieuw fenomeen. De felgroene deelscooters verschijnen door de hele stad op straat. Het blijft de gemoederen bezig houden. De slecht geparkeerde scooters zijn voor veel Zwollenaren een doorn in het oog. Ook is het de vraag of de doelen van de gemeente gehaald worden. De scooters zouden een schoon alternatief moeten worden voor het gebruik van auto’s. Het lijkt er sterk op dat de deelscooters vooral de fietsen van jongeren hebben vervangen.
 • Op 14 mei wordt de 32-jarige Maarten neergestoken in de Bitterstraat. De hulpdiensten rukken groots uit om zijn leven te redden. Het traumateam uit Groningen landt met een helikopter op het Rodetorenplein. Ondanks alle hulp bezwijkt Maarten aan zijn verwondingen. Ondertussen is de politie bezig met een klopjacht op de dader. Met succes, in Park de Wezenlanden wordt de 30-jarige Kevin B. aangehouden. Hij is een goede bekende van het overleden slachtoffer. Kevin B. moet zich in 2022 verantwoorden bij de rechter over de fatale steekpartij in de Zwolse binnenstad.
 • Op de vroege ochtend van 17 juni breekt brand uit bij recyclingbedrijf PreZero aan de Steinfurtstraat in Hessenpoort. Het vuur grijpt snel om zich heen. Voor de Zwolse brandweer is er geen houden meer aan. Brandweerkorpsen uit de regio schieten te hulp om de zeer grote brand te bestrijden. De dikke rookwolken zijn in de verre omgeving te zien. De politie sluit de Hessenpoort af en op de snelweg A28 is een snelheidsbeperking van kracht.
 • De lockdown is inmiddels voorbij. Op 26 juni gaat de samenleving weer open. Alleen de anderhalve meter blijft van kracht. De gemeente heft het éénrichtingsverkeer in de Diezerstraat op. Ondanks dat de looproutes om anderhalve meter afstand te houden in stand blijven, lijkt het er op dat we een zorgeloze zomer voor de boeg hebben. Dansen met Janssen en een zomer om nooit te vergeten is het devies.
 • Opnieuw is er een groot bouwproject afgerond in Zwolle. In Herfte wordt de dive-under voor treinen in gebruik genomen op 24 juli. De tunnel moet een einde maken aan vertragingen voor het treinverkeer tussen Zwolle en het noorden van Nederland.
 • Op 25 september neemt Nederland afscheid van de anderhalve meter samenleving. Ook gaan de mondkapjes in de kast. Behalve in het openbaar vervoer is er geen mondkapjesplicht meer. Een aantal beperking blijven nog van kracht. Zo moet de horeca nog steeds sluiten om twaalf uur ’s nachts. Wel moeten we vaker een coronatoegangsbewijs tonen, onder meer in de horeca, in musea en bij sportwedstrijden en festivals. Bij sportwedstrijden vervalt de regel over een maximaal bezoekersaantal. De gemeente schaft de looproutes in de binnenstad af. De borden met coronaregels en de corona-toezichthouders verdwijnen uit het straatbeeld. Ook de GGD neemt afscheid van de grote test- en vaccinatielocatie in de IJsselhallen. Ze nemen intrek in een veel kleiner gebouw op bedrijventerrein Marslanden.
 • Zwolle wordt uitgeroepen tot beste fietsstad van de wereld in oktober. Wethouder William Dogger is blij met de prijs. Het is de ambitie van Zwolle dat er in 2027 twintig procent meer gefietst wordt ten opzichte van 2017.
 • Op 7 oktober streden vijf bekende Zwollenaren in een volle Plantagekerk om de titel ‘Zwolse Maestro 2021’. Na een spannende strijd kwam hardstyle-pianist Jisk Lieftink als winnaar uit de bus.

 • Sinterklaas kwam op 13 november aan in Zwolle. Door de toenemende zorgen over het coronavirus was het nog even spannend of de intocht door kon gaan. Een beperkt aantal mensen werd toegelaten op het Rodetorenplein. Ze moesten wel in het bezit zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. De intocht van sinterklaas was ook het laatste evenement dat gehouden werd in 2021. Coronaregels werden verder aangescherpt en mondkapjes zijn inmiddels weer verplicht. De GGD gaat gevaccineerden een extra prik geven en komt ruimte tekort. Aan de Meeuwenlaan wordt eind november een grotere vaccinatielocatie geopend.
 • Op 13 november voert de Zwolse horeca opnieuw actie. De ondernemers en horecapersoneel zijn het nu meer dan zat. Door de aangescherpte coronaregels moeten de kroegen en restaurants om acht uur ’s avonds sluiten. Ze eisen volledige compensatie voor de geleden schade door de coronaregels. Veel hebben ze niet bereikt. Van volledige compensatie is nog steeds geen sprake. Op 28 november werd de avondlockdown van kracht. Hierdoor moest ook de horeca om vijf uur ’s middags sluiten.
 • Er is niet alleen een coronacrisis. Ook voor de topsport in Zwolle is het crisis. PEC Zwolle staat op de laatste plek in de eredivisie. Degradatie ligt op de loer. Op 16 november stopt Art Langeler als hoofdtrainer bij de Zwolse eredivisionist. Enkele dagen later neemt Dick Schreuder het roer over. Ook de op één na sterkste damesploeg van de vier noordelijke provincies dreigt te degraderen. De hockeyvrouwen van HC Zwolle bungelen onderaan de lijst in de competitie. Hierdoor is het niet ondenkbeeldig dat Zwolle haar plek in het tophockey bij de vrouwen kwijtraakt. Op 23 november stopt Bart van Kersbergen als hoofdcoach bij de ploeg. Een opvolger is nog niet gevonden.
 • In de vroege ochtend van 19 november breekt er brand uit in een woning aan de De Ruyterstraat in de Zeeheldenbuurt. De brandweer redt de 56-jarige Lodewijk Jan uit zijn brandende woning. De man wordt met spoed overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. Iets meer dan twee weken later bezwijkt Lodewijk aan zijn letsel in het ziekenhuis.
 • Vijf dagen later op 27 november is het wederom raak. Boze PEC supporters willen naar het stadion om hun club te steunen. Door de coronaregels is dit niet toegestaan. De burgemeester vaardigt een noodbevel uit en de mobiele eenheid wordt ingezet om te voorkomen dat de PEC-aanhangers het stadion bestormen.
 • Op 19 december is Nederland weer terug bij af. Net als vorig jaar gaat het land weer op slot door een lockdown. De meeste winkels en de gehele horeca zijn weer gesloten. Tijdens de jaarwisseling geldt er een landelijk vuurwerkverbod. De gemeente Zwolle heeft ook het carbid schieten verboden. Op de eerste dag van de lockdown wekte een grote religieuze bijeenkomst in Park de Wezenlanden de woede op bij veel Zwollenaren. Honderden mensen kwamen samen. Ze hielden zich niet aan de anderhalve meter regel en droegen geen mondkapjes. Dit terwijl voor iedereen gold dat de groepsgrootte buiten maximaal twee mensen mocht zijn. Er werden raadsvragen gesteld aan het stadsbestuur van Zwolle. Religieuze bijeenkomsten zijn niet verboden tijdens de lockdown. De gemeente liet weten dat ze betreuren hoe de bijeenkomst is verlopen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “2021: Het jaar van tegenslag en doorzettingsvermogen”

 1. Hoezo tegenslag en ellende? vv Berkum is thuis nog altijd ongeslagen en het contract met succestrainer Arno Hoekstra is met 2 jaar verlengd.

 2. Waarom nemen mensen geen vaccinatie maar willen ze wel graag 3 weken op de IC liggen om vervolgens daar te sterven aan Covid-19? Niemand heeft me dat nog uit kunnen leggen. Waarom?

  De enige goede Fransman is een dooie. Hihi.

 3. Wij wensen vanuit Berkum iedereen een corona vrij jaar.
  Vannacht vertrekken we naar Oostenrijk lekker vreten en aftanken
  Op de latten is bij zaak..

Reacties zijn gesloten.