Celstraf en tbs voor doden van Syrische actrice in Zwolle

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Wael D. (34) heeft zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor de moord op zijn ex-partner. Zij was de 53-jarige actrice Raifa al-Riz, die in Syrië een beroemdheid was.

Het vonnis van de rechtbank in Zwolle is conform de eis van de officier van justitie. Wael D. wurgde zijn ex-partner op 15 maart 2021 in haar woning in Zwolle met een elektriciteitskabel en drukte haar mond en neus dicht. De rechtbank oordeelt dat hij zijn ex-partner met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Dit blijkt onder andere uit de verklaring die hij bij de politie heeft afgelegd, aldus de rechtbank.

D. verklaarde dat het zo’n dertig minuten duurde voordat zijn ex-vrouw overleed. Hierdoor heeft hij tijd gehad om na te denken over de gevolgen van zijn handelen, zo oordeelt de rechter. Verder verklaarde D. dat hij op de dag van de moord van plan was om Raifa al-Riz te wurgen. Hij verklaarde ook dat hij de moord bewust heeft gepleegd en dat het voor hem belangrijk was om haar te doden.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat Wael D. lijdt aan een “ziekelijke stoornis van de geestvermogens”. Hij leed hier ook aan op het moment dat hij de vrouw om het leven bracht, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Volgens de rechtbank is het noodzakelijk om tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat D. een gevaar voor de samenleving vormt als hij onbehandeld terugkeert in de maatschappij. Naast de gevangenisstraf en tbs-maatregel moet hij de nabestaanden van Raifa al-Riz ruim 20.000 euro betalen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Celstraf en tbs voor doden van Syrische actrice in Zwolle”

Reacties zijn gesloten.