Het weer: Eerst winderig en buiig, daarna meer zon, ’s avonds lichte vorst

Foto van auteur

Geert Grootestraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend is het winderig in Zwolle. Een dikke windkracht 4 vanuit het noordwesten hebben we om acht uur ’s morgens te pakken. Zet je schrap voor windvlagen tot ongeveer 60 kilometer per uur. En je kunt een bui over je heen krijgen.

Na acht uur gaat de wind geleidelijk dimmen. Bovendien komt de zon tussen de buienwolken geregeld tevoorschijn. In de loop van de middag pakt ze steeds meer ruimte, aangezien de wolken langzaam aftaaien. De buiigheid verdwijnt dan natuurlijk ook. De maximumtemperatuur wordt in het begin van de middag gehaald: 7 graden. In de avond onder een heldere sterrenhemel daalt het kwik vlot. Halverwege de avond gaat het al licht vriezen. De wind is intussen gaan liggen.

In de nacht naar zaterdag is de minimumtemperatuur op neushoogte ongeveer -2 graden, aan de grond mogelijk nog iets kouder. Zaterdagochtend autoruiten krabben zit er dik in.

De zon is er zaterdag vanaf zonsopkomst om acht uur bij. Ze schijnt door velden sluierbewolking heen, wat de lucht meer wit kleurt dan blauw. Uit dat soort hoge bewolking hoef je geen neerslag te verwachten. Het blijft droog bij een temperatuur van maximaal 6 graden. De wind is zwak tot matig uit het zuiden.

In de nacht naar zondag vriest het vermoedelijk net niet. Het kwik daalt wel richting het vriespunt. De sluierbewolking van zaterdag is er zondag nog steeds. Er komt in de middag lagere bewolking bij, zodat de zon verder wordt afgedekt. Desondanks gaat de temperatuur op naar 10 graden. Met een beetje geluk houdt Zwolle het overdag droog. Zondagavond lukt dat zeker niet.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)