Lezing over de Sint Michaëlparochie

Zwolle – Donderdag 22 januari wordt door de historicus Harry Stalknecht in het Stedelijk Museum Zwolle een lezing gegeven over de geschiedenis van de Sint Michaëlparochie. De lezing begint om 20.00 uur. Stalknecht is de schrijver van het boek ‘Mensen van een mondig geloof, de lange geschiedenis van de Sint Michaëlparochie te Zwolle’, waarin de omzwervingen van de parochie worden beschreven.

 

In 2005 werd de Zwolse Sint Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle aan de katholieke eredienst ontrokken. Voor de fusie van de Zwolse parochies in 2001 was de Sint Michaëlparochie de oudste en eeuwenlang de enige parochie van Zwolle. Haar geschiedenis reikt ver terug, tenminste duizend jaar, en heeft daarmee praktisch de hele bewogen geschiedenis van het katholicisme in Nederland, en in het bijzonder in Zwolle, aan den lijve meegemaakt. De sluiting van de kerk vormde de aanleiding de geschiedenis van de Sint Michaëlsparochie vast te leggen, vanaf haar ontstaan in de 10de eeuw tot aan de sluiting van de kerk aan de Willebrandlaan in 2005. Stalknecht heeft het zoveel mogelijk beschreven vanuit het perspectief van de mensen die het meemaakten en deze geschiedenis ingebed in het groter Zwols geheel. De meer recente geschiedenis is mede gebaseerd op interviews met betrokkenen en met aandacht voor de zo kenmerkende onafhankelijke ‘Michaëlsgeest’.

De lezing is niet alleen interessant voor degenen die dit direct hebben meegemaakt. De Michaëlparochie speelde een belangrijke rol in de (religieuze) geschiedenis van Zwolle. Daarom is het voor allen die in de Zwolse geschiedenis geïnteresseerd zijn, interessant.  

De toegang is gratis.

In de pauze kan de tentoonstelling De Sint Michaëlparochie in Zwolle, Het erfgoed behouden?bekeken worden.

Het boek dat Stalknecht over de parochie geschreven heeft, is bij de balie van het museum te koop.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Lezing over de Sint Michaëlparochie”

  1. joop is gedoopt in deze kerk mijn heren, beetje respect is wel op zn plaats ! jullie voorouders (die ons land gemaakt hebben tot wat het nu is) waren alle christenen als je tenminste 100% nederlands bloed hebt. toen de klad in de religie kwam, is ons land zienderogen achteruit gegaan in bijna alle opzichten.

  2. Begrijp het niet verkeerd joop. Aan respect ontbreekt het mij niet en zeker niet voor deze parochie.

    Ik ben het niet met je eens dat de klad in de religie zit. De vorm is alleen soms wat anders. Dat bedoelde ik met mijn opmerking. Ik denk dat het religie-gehalte in deze wereld niet teruggelopen is.

    Maar het gaat hier over de Sint Michaelparochie. En hiervan vind ik het echt jammer dat deze zo gekrompen is dat de Sint Michaelkerk verkocht moest worden die daar nu al enkele jaren staat te treuren op zijn plekje.

  3. En dan gaan we lekker (Joop) Klepzeiken maar niets doen…. Joop, bedenk jij nou eens wat je kunt doen voor “jouw” land. Met azijnpissen op Weblog Zwolle verbeter je de wereld niet…

  4. joop,ook ik ben in deze kerk gedoopt misschien ken ik je wel,
    toen waren er nog voldoende pastoors en kapelaans, 4 biechtstoelen en nu is er weinig meer over

  5. Twee weken geleden mocht ik via de “Zwolsche taal- en cultuurcursus” dit erfgoed al aanschouwen in het Stedelijk Museum.
    Vond het wel mooi. 🙂

    Maar Joop, hoezo waren al onze voorouders christenen dankzij 100% Nederlands bloed?
    Tot 27 december 1949 was ons land enkele eeuwen lang het grootste Moslimland ter wereld. 🙂

  6. berkummer, het gaat mij ook zeer aan het hart deze teloorgang. mijn grootste vrees is dat het een moskee wordt. dan krijgt mijn vader zaliger nog gelijk ook: je wordt een minderheid in je eigen land

  7. Eeuwen lang tegen wil en dank verplicht tot het Christendom ja. Op straffe van brandstapel en de martelkamer mocht er het geringste vermoeden bestaan dat je niet ‘vroom’ genoeg het geloof beleidde.

    Is dat het ‘Nederland’ waar je naar terug wilt Joop?

  8. Moskee? prima komen er in ieder geval weer gelovigen in. Wel even de toren aanpassen; kruis eraf, sikel erop en puntje eraan. Klaar. 😀

  9. Larry schreef om 19:55:

    Tot 27 december 1949 was ons land enkele eeuwen lang het grootste Moslimland ter wereld.

    Weet je dat zeker Larry? Hoe kom je daar bij? Volgens mij klopt daar niets van.

  10. geschreven door jcarij11stoel13, op 21 januari 2009 om 00:07

    Moskee? prima komen er in ieder geval weer gelovigen in.

    Helemaal mee eens. Was een prachtige oplossing geweest. Er was ook belangstelling vanuit de
    Moslemhoek. Maar dat mocht om een of andere reden niet van Rome. Nu is het in handen van een projectontwikkelaar voor zover ik weet.

  11. nou ga maar eens kijken in Rotterdam-Zuid daar hebben ze een moskee neergezet onvoorstelbaar zo groot. het is geen gezicht als dat in Zwolle zou komen dan praat je wel anders . >:(

  12. Er kan een verschil in opvatting zijn over wanneer Indonesië onafhankelijk geworden is:

    Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Tijdens de strijd tegen de Nederlandse militaire bezetting in 1947 en 1948, de zogenaamde “politionele acties”, was hij de leider van de jonge Republiek Indonesië. In december 1948 werd hij gevangen genomen door Nederlandse soldaten, maar na de wapenstilstand werd hij weer vrijgelaten.

    Bron Wikipedia

    Nederland verzette zich tegen de Indonesische onafhankelijkheid, en stuurde militairen om de opstand neer te slaan, de ‘politionele acties’. Nederland slaagde er echter niet in de Indonesiërs te verslaan, en mede vanwege internationale druk van vooral de Verenigde Staten, accepteerde Nederland op 27 december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Alleen de westelijke helft van Nieuw-Guinea bleef nog tot 1962 Nederlands.

    Wederom Wikipedia

    Indonesië was en is het grootste moslimland ter wereld en als je dat in je bezit hebt (of beter gezegd: als jouw bezit beschouwde…), dan ben je als “eigenaar” zijnde óók het grootste moslimland ter wereld. 🙂

  13. Oeppsss….

    DEN HAAG, 15 AUG. De Nederlandse regering aanvaardt dat de onafhankelijkheid van Indonesië niet pas in 1949, maar ,,de facto” al op 17 augustus 1945 is begonnen, de dag waarop Soekarno de republiek uitriep. Bij de aanvankelijke weigering om de onafhankelijkheid te erkennen kwam Nederland ,,als het ware aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan”. Dat heeft minister Bot (Buitenlanse Zaken) vanmorgen verklaard in Den Haag, tijdens de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945.
    Bot zal woensdag de vieringen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 in Indonesië bijwonen. Het is voor het eerst dat een lid van de Nederlandse regering daarbij aanwezig is.

    ,,Ik zal aan het Indonesische volk uitleggen dat mijn aanwezigheid mag worden gezien als een politieke en morele aanvaarding van die datum”, aldus Bot. ,,Ik zal met steun van het kabinet aan de mensen in Indonesië duidelijk maken dat in Nederland het besef bestaat dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij – zestig jaar na dato – dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden.”

    De onafhankelijksheidsdatum van de voormalige kolonie was eerder in Nederlandse ogen de formele soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. Bot zegt zich aan te sluiten bij ,,eerdere spijtbetuigingen” over de ,,pijnlijke en gewelddadige scheiding der wegen van Indonesië en Nederland”. Bot: ,,Pas achteraf is te zien dat de scheiding tussen Indonesië en Nederland langer heeft geduurd en met meer militair geweld gepaard is gegaan dan nodig was geweest.”

    Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp

Reacties zijn gesloten.