Uitslag gemeenteraadsverkiezingen officieel vastgesteld in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders heeft maandag samen met de leden van het centraal stembureau de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Dit gebeurde tijdens een openbare zitting in het stadhuis.

De ChristenUnie is de grootste partij van Zwolle geworden. Dit met een minimale voorsprong, van slechts 34 stemmen, op GroenLinks.

De partijen behaalden de volgende resultaten op eigen kracht: ChristenUnie zes zetels, GroenLinks zes zetels, VVD vier zetels, D66 vier zetels, CDA drie zetels, PvdA drie zetels, Swollwacht drie zetels, SP twee zetels, Partij voor de Dieren één zetel en Volt één zetel.

Christenunie, Groenlinks, VVD, PvdA, CDA en de Partij voor de Dieren kregen allen één restzetel.

Miriam Ntumba van GroenLinks komt met een voorkeurszetel in de raad, net als Lizet Klein Nagelvoort van D66 en Kim Ahlers van de Socialistische Partij.

Anja Roelfs, de lijsttrekker van GroenLinks behaalde de meeste voorkeurstemmen. Luna Koops van de PvdA kreeg de minste. Brenda Brouwer, de nummer zes op de lijst van D66, kwam twee-tiende stem tekort om rechtstreeks in de gemeenteraad te komen.

Van de 103.217 opgeroepen stemgerechtigden in Zwolle kwamen er 57.458 opdagen. Er werden 218 blanco stemmen uitgebracht en 121 stemmen werden ongeldig verklaard. Het opkomstpercentage in Zwolle was 55,7%. Dit ligt boven het landelijke gemiddelde.