Partij voor de Dieren en Volt grote winnaars in Zwolle, Swollwacht gehalveerd

Foto van auteur

Partij voor de Dieren Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De ChristenUnie blijft nipt de grootste partij van Zwolle. Net als GroenLinks behaalden ze 16,7% van de stemmen, oftewel zeven zetels. Ze blijven de grootste omdat er slechts 38 meer Zwollenaren hun stem uitbrachten op de partij dan op GroenLinks. De grote verliezer is Swollwacht. Zij moeten het doen met drie zetels. Bij de vorige verkiezingen waren dit er zes.

Grote winnaars zijn de twee nieuwkomers in de Zwolse politiek, Partij voor de Dieren en Volt. Zij sleepten respectievelijk twee en één zetel in de wacht. Dit leidde woensdagavond tijdens de uitslagenavond in Theater de Spiegel tot grote vreugde bij beide partijen. De overige partijen moeten het doen met zetelbehoud.

In percentages wordt duidelijk dat ChristenUnie minder stemmen kreeg dan in 2018. GroenLinks bleef gelijk. De VVD, de derde partij van Zwolle, moest het ook doen met een lager aantal stemmen. D66, PvdA en SP boekten winst. Het CDA moest genoegen nemen met minder stemmen.

Er gingen woensdag minder Zwollenaren naar de stembus. In 2018 was het opkomstpercentage 61,4%. Gisteren was dit 55,7%. Maandag stelt burgemeester Snijders samen met het Centraal Stembureau de definitieve uitslag vast. Een week later wordt de nieuwe gemeenteraad van Zwolle officieel geïnstalleerd.

Foto's 5
Partij voor de Dieren Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Partij voor de Dieren Zwolle
Foto: Peter Denekamp
Volt - Foto: Peter Denekamp
Volt
Foto: Peter Denekamp
Partij voor de Dieren en Volt grote winnaars in Zwolle, Swollwacht gehalveerd - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
GroenLinks - Foto: Peter Denekamp
GroenLinks
Foto: Peter Denekamp
Partij voor de Dieren en Volt grote winnaars in Zwolle, Swollwacht gehalveerd - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

6 gedachten over “Partij voor de Dieren en Volt grote winnaars in Zwolle, Swollwacht gehalveerd”

  1. Swollwacht heeft zich de afgelopen 4 jaar verstopt. Niet meer de club die het vroeger was. Volkomen terecht afgestraft op het afvalbeleid van dhr.Dogger.

  2. Ik gun het ze allebei van harte! Heel prettig om meer integere en idealistische partijen te kunnen kiezen. Ze hebben er hard voor gewerkt.

  3. Het anti-Swollwacht sentiment heeft via de diverse media kanalen haar vruchten afgeworpen. Genoemd afvalbeleid kwam 4 jaar geleden uit de koker van de toenmalige beleidsbepalers (zonder Swollwacht!)
    Dit voorstel werd uiteindelijk (behalve door de PvdA en SP) door de hele raad aanvaard. Het nieuwe college (zonder Swollwacht) zal hierdoor met met veel verve dit plan tot uitvoer brengen. Menig zwollenaar zal zich dan op de manier waarop, achter de oren krabben.

  4. ARIE. Waarom hebben ze dat niet duidelijker naar buiten gebracht? Nu is het te laat en gaat de huidige coalitie door en verandert er niets de komende 4 jaar! Ben benieuwd wat de Passerende uiteindelijk gaat kosten!

  5. Die “fantastische loopbrug” zal net als vele zaken wel op een fiasco uitlopen. Kijk maar naar het Lübeckplein, dat het mooiste plein zou worden van de stad, nou echt niet! Die miljoenen van die brug zouden veel beter aan belangrijkere zaken besteed kunnen worden. Weer zo’n gemiste kans.

Reacties zijn gesloten.