De binnenstad van Zwolle wordt veiliger en aantrekkelijker

Foto van auteur

Melkmarkt/Grote Markt

Zwolle – De binnenstad van Zwolle moet veiliger en aantrekkelijker worden. De gemeente geeft daarom vanaf 1 mei 2022 op de drukste plekken in de stad meer ruimte aan voetgangers. (Eerder werd aangekondigd dat dit op 1 oktober 2021 in zou gaan. Waarom dit uitgesteld is, is niet bekend. red.)

Dat betekent dat de Melkmarkt en de Grote Markt tussen 12.00 – 22.00 alleen toegankelijk is voor voetgangers en niet meer voor fietsers. Om het fietsende publiek te helpen alternatieve routes te vinden, worden borden en fietscoaches ingezet. Via social media en in de huis-aan-huis bladen worden fietsers er ook op geattendeerd.

De gemeente Zwolle werkt voortdurend aan het veilig en aantrekkelijk maken van de binnenstad. Hiervoor waren in 2020 vanwege corona al verschillende maatregelen genomen. Vanwege de positieve ervaringen en effecten zet de gemeente deze nu, in nauw overleg met vertegenwoordigers in de binnenstad om in definitieve maatregelen en wordt verwacht dat op meerdere plekken fietsers straks een andere route moeten kiezen

Voor bezoekers van de binnenstad die sterk afhankelijk zijn van hun fiets (bijvoorbeeld door fysieke beperkingen) is een fietssticker geïntroduceerd, zodat de binnenstad voor hen goed bereikbaar blijft. Ook blijft de binnenstad beperkt toegankelijk voor auto’s, zoals van bewoners of voor de WMO-taxi. De bestuurders van de auto’s zijn dan te gast en houden rekening met de voetgangers en fietsers.

Deze nieuwe afspraken zijn in nauw overleg met vertegenwoordigers van de retail, horeca en binnenstadbewoners afgestemd.
Ze passen in het ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’ dat eind maart door het college is goedgekeurd en binnenkort aan de raad wordt voorgelegd. Met dit programma, waar meer dan 600 Zwollenaren over meedachten, kijkt de gemeente vooruit. Het doel van deze visie is een toekomstbestendig stadshart; van de historische binnenstad tot de groene singel en de zogenaamde aanloopstraten. Het stadshart krijgt daarin de aankomende jaren een forse impuls. Uitgangspunten zijn: een bereikbare en gastvrije stadshart, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, compact, veilig, groen én toegankelijk voor iedereen.

Nieuwe regels op een rij:

– Het gaat om verschillende maatregelen die gelden vanaf 1 mei 2022:De Melkmarkt en de Grote Markt zijn tussen 12.00 – 22.00 alleen toegankelijk voor voetgangers.
– Fietsen mogen alleen gestald worden in de daarvoor bestemde stallingen. Dit zijn bemande stallingen, bij de fiets-‘nietjes’ en de pop-up stallingen. Verkeerd geparkeerde fietsen zullen worden verplaatst naar de stallingen.

5 gedachten over “De binnenstad van Zwolle wordt veiliger en aantrekkelijker”

  1. Dat auto’s uit de oude binnenstad worden verbannen is nog tot daar aan toe, maar nu ook al op bepaalde tijden en in bepaalde gebieden in de binnenstad fietsers te verbannen gaat wel wat ver. Straks wordt het nog te druk met voetgangers, dan mogen we alleen de stad in op afspraak. Gelukkig kunnen we nog ongehinderd ergens anders gaan winkelen dan in Zwolle.

  2. Als aanvulling: Je kunt overigens nu al op heel veel plekken in de stad niet meer fatsoenlijk lopen. Je moet slalommen om al die terrassen die tegenwoordig te pas en te onpas opgebouwd zijn.

  3. Inderdaad Jan! De fietsers moeten verdwijnen omdat de voetgangers kriskras over de Melkmarkt, Grote markt en Oude Vismarkt lopen. Waarom maken ze hier geen rode fietsstraat waar de gemeente zo trots op is? Zwolle fietsstad nummer 1 stond laatst in de krant! Nu dus niet meer!!

  4. Wie de fietsstraten heeft bedacht krijgt van mij ook geen medaille. Een fietsstraat is voor mij een straat waar alleen fietsen mogen komen en geen scheurende auto’s, scooters en brommers. Kijk maar naar de Van Karnebeekstraat als voorbeeld.

  5. Ik ben het helemaal met Jan eens. De horeca neemt steeds meer de binnenstad over. De terrassen worden steeds hinderlijker. Daarnaast zijn er steeds meer bezorgbusjes in het binnenstadgebied te zien. Die parkeren ook maar in het wilde weg en laten de motor vaak ook draaien. Hoe zo mooie gezonde en groene binnenstad. Waar ik het over heb? Ik woon midden in het centrum en weet waar ik het over heb. Heel belangrijk is dat er een goed evenwicht gevonden wordt tussen horeca, winkels en verkeer.

Reacties zijn gesloten.